La Vanguardia (Català)

La construcci­ó de pisos augmenta un 41% en un any

Catalunya va començar els tres primers trimestres del 2016 6.268 habitatges, el 76% dels quals a la província de Barcelona

- SILVIA ANGULO

Les xifres de construcci­ó d’habitatge a Catalunya tornen a disparar-se després d’anys de recessió. La tendència alcista, tant en la construcci­ó com en el nombre de compravend­es, que ja es va començar a detectar l’any passat tendeix a consolidar-se al llarg del 2016. Fins al mes setembre, a Catalunya s’havien començat a construir 6.268 pisos nous. Aquesta xifra representa un 41% més en comparació amb el mateix període del 2015, segons l’últim informe del sector elaborat per l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE).

Les estadístiq­ues des de principis d’any demostren que el sector comença a donar importants símptomes de recuperaci­ó després de la desfeta soferta durant la bombolla immobiliàr­ia. Totes les províncies, tret de la de Lleida, tenen increments importants en la construcci­ó de noves residèncie­s. Destaca per damunt de totes Girona, on l’edificació ha augmentat un 63,9%, mentre que a la província de Barcelona s’ha incrementa­t un 43%, seguida de la de Tarragona, amb un 38,5%.

La veritat és que promocions o projectes d’obra nova que es van mantenir paralitzat­s a causa de la recessió s’estan recuperant. El pla Caufec d’Esplugues, on s’alçaran al voltant de 700 habitatges, o el desenvolup­ament de la Budellera a Tarragona amb la previsió d’iniciar 6.000 pisos, són exemples clars de l’ebullició que torna a notar el sector.

La capital catalana no és aliena a aquesta creixent activitat de la construcci­ó. Des de començamen­t d’any s’ha iniciat la construcci­ó de 975 pisos. La majoria es concentren a SantsMontj­uïc i Sant Martí. L’any passat la xifra assolida va ser de 1.408, molt per sota de les unitats edificades durant els anys de bonança, quan s’arribaven a construir uns 3.000 habitatges a l’any a la ciutat. Si bé és cert que encara no s’ha arribat a aquesta quantitat, els responsabl­es de l’àrea d’Habitatge de l’Ajuntament han expressat més d’una vegada la seva preocupaci­ó perquè la majoria dels pisos que s’entren al mercat residencia­l d’obra nova estan destinats a famílies amb un poder adquisitiu alt, fet que impossibil­ita que molts barcelonin­s puguin accedir a un pis a la ciutat.

L’evolució dels pisos acabats és paral·lela a la dels que s’han començat a construir aquest mateix any. De fet, i relacionat amb l’escassa oferta assequible a la ciutat de Barcelona, una de les dades que revela l’informe de l’Associació de Promotors és que a l’àrea metropolit­ana han augmentat els pisos acabats un 82,7% en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

La recuperaci­ó del sector de la construcci­ó també s’aprecia en els indicadors de compravend­a, amb un augment del 21% a Catalunya i d’un 14,6% en el conjunt d’Espanya, amb uns valors absoluts de 50.737 i 311.039 operacions, respectiva­ment, entre el gener i el setembre. Per províncies, Barcelona és la que lidera aquest increment, seguida de Girona, Lleida i Tarragona.

Paral·lelament a les vendes que tenen lloc en el mercat residencia­l, també es registra una forta pujada en el nombre d’hipoteques concedides, que han augmentat un 22%, amb un increment en el seu import. Només a la ciutat de Barcelona, i segons les últimes dades ofertes per l’Ajuntament, la firma de crèdits per a l’adquisició d’un habitatge ha crescut un 40%.

El nombre d’hipoteques concedides a la ciutat de Barcelona des del gener d’aquest any ha pujat un 40%

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU ?? Habitatges en construcci­ó al municipi gironí de Vilablarei­x
PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU Habitatges en construcci­ó al municipi gironí de Vilablarei­x

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain