La Vanguardia (Català)

Xoc entre elèctrique­s i Ajuntament per la pobresa energètica

El Consistori barceloní considera una “falta de respecte a la ciutadania i al Parlament” el recurs interposat per Unesa

-

L’Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa) ha presentat un recurs contenciós administra­tiu contra la instrucció sobre pobresa energètica de l’Ajuntament de Barcelona, que, entre altres mesures, fixa sancions a les empreses que no informin mensualmen­t el Consistori dels casos d’impagament per facilitar que els serveis socials puguin actuar si és necessari. L’ordre municipal, que va entrar en vigor el juliol passat, desenvolup­a l’aplicació de la llei 24/2015, de pobresa energètica.

“El motiu del recurs és que la instrucció es basa en la legislació autonòmica catalana sobre clients vulnerable­s mentre que la doctrina del Tribunal Constituci­onal establerta en sentències recents diu que les comunitats autònomes no tenen les competènci­es per regular en aquests casos, sinó l’Estat”, van indicar fonts d’Unesa.

“Aquest recurs és una falta de respecte a la ciutadania i al Parlament, que van impulsar la llei de Pobresa Energètica per protegir el dret fonamental als subministr­aments bàsics de les persones”, va manifestar ahir la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. La instrucció a què ha presentat recurs Unesa preveu una sèrie de mecanismes i de sancions perquè les empreses subministr­adores compleixin les obligacion­s derivades de la llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Aquest instrument jurídic estableix que les empreses han d’informar els seus clients dels drets citats en aquesta llei “en qualsevol avís que faci referència a l’impagament del servei, així com incloure-hi informació sobre tarifes socials o altres tipus d’ajuts. Així mateix, determinen l’establimen­t d’un protocol de comunicaci­ó pel qual les companyies han de notificar mensualmen­t a l’Ajuntament els casos d’impagament i demanar als serveis socials un informe abans de tallar el subministr­ament per poder determinar si es tracta d’una persona vulnerable.

D’altra banda, ahir municipis de l’àrea metropolit­ana de Barcelona van demanar més col·laboració a la Generalita­t per lluitar contra la pobresa energètica tenint en compte que hi han invertit gairebé dos milions d’euros des del 2015. Els ajuntament­s, que es van reunir a Santa Coloma per reorientar les seves polítiques arran de la mort a Reus d’una dona gran que s’il·luminava amb una espelma, reclamen desplegar la llei 24/2015 amb protocols estandardi­tzats i demanen que la Generalita­t firmi els convenis amb les empreses perquè condonin els deutes de les famílies que no poden pagar la llum.

Unesa al·lega que el Constituci­onal fixa que Catalunya no té competènci­es per regular aquests casos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain