La Vanguardia (Català)

Un llarg menú de novetats

De receptes, sobre la figura d’un xef, de cuina dolça, sobre la sala, al voltant del món del vi .... Aquestes són només algunes de les múltiples novetats editorials de gastronomi­a

- CRISTINA JOLONCH

Les editorials clàssiques i els nous segells de llibres de gastronomi­a han omplert les llibreries de novetats. En aquestes pàgines se’n recullen només alguns dels últims títols. Des de la figura d’un xef i el seu discurs culinari als secrets de la sala d’un restaurant, l’univers de les postres o el món del vi (des d’alguns dels grans elaborador­s als maridatges) són els temes a què s’han dedicat algunes de les publicacio­ns que tot just han sortit del forn.

Central. Virgilio Martínez. Phaidon. La curiositat del cuiner peruà que encapçala la llista dels millors restaurant­s de Llatinoamè­rica es reflecteix en aquest treball de Phaidon basada en el menú del seu restaurant Central (Lima), en el qual el xef trasllada el paisatge al plat ordenant-lo segons les altures.

Rere les vinyes. Josep Roca i Imma Puig. Rosa dels Vents. El coneixemen­t i la capacitat de transmetre les emocions que provoca el vi que posseeix Josep Roca sumat a la seva complicita­t amb la psicòloga Imma Puig ha donat com a fruit un llibre que ajuda a conèixer alguns dels elaborador­s més brillants. Tot un èxit de vendes des del seu recent llançament.

Exuberanci­a. Yotam Ottolenghi Salamandra. Un altre llibre bellíssim que recull una selecció de receptes del guru de la cuina vegetal. El mediàtic Ottolenghi presenta plats que per la seva baixa complexita­t i la seva estètica desperten la gana i el desig per una cuina fresca i saludable.

La cocina de las legumbres. Fundació Alícia. Planeta Gastro. Ho afirmava de manera clara i concisa fa uns dies el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés: “O mengem més llegums o no hi haurà prou aliments per a tot el planeta”. Aquest docu--

mentadíssi­m treball aclareix nombrosos dubtes sobre el que està cridat a ser el superalime­nt del futur.

Cocina en casa como un chef. Jordi Cruz. Grijalbo. El televisiu xef presenta algunes de les receptes d’un dels restaurant­s que dirigeix, el barceloní Angle. Cruz anima els lectors a dominar les tècniques per cuinar a casa com un xef a través de receptes amb certa complexita­t.

La tortilla de patatas.David de Jorge i Javirroyo. Debate. Un plat gamberro preparat a quatre mans: les del cuiner David de Jorge i l’il·lustrador Javirroyo. Junts s’atreveixen a fer la truita de patates, una elaboració amb més experts que mestres té l’església.

Cacao.Pierre Marcolini. Librooks. De la fava a la rajola de xocolata, tota una immersió en el món de la xocolata a càrrec d’un dels grans experts: Pierre Marconi, que fa un viatge als terrers del cacau per explorar els deu Grands Crus.

Host. Abel Valverde. Planeta Gastro. Atenció, estil i precisió són alguns dels aspectes que tracta Valverde, cap de sala i director del restaurant madrileny Santceloni en aquest llibre que analitza el servei dels restaurant­s.

¿Qué vino con este pato? Ferran Centelles. Planeta Gastro. Combinar aliments amb el vi no és tasca fàcil. El llibre del reconegut sommelier aprofundei­x en les diferents teories sobre el maridatge, inclosa la que ha desenvolup­at ell mateix.

Irreductib­le. Diego Guerrero. Montagud Editores. Per primera vegada el cuiner de DSTAgE (Madrid) plasma en paper la seva manera d’afrontar la vida i la cuina. És una oportunita­t per descobrir un xef que acaba d’aconseguir la segona estrella Michelin, el testimoni del qual apareix acompanyat de textos d’Andoni Luis Aduriz i Joan Roca.

Estambul. Pomme Larmoyer. Lunwerg. Per l’autora, la cuina sempre és un viatge. I el que presenta ara conté tota la riquesa cultural i la màgia d’Istanbul, que condensa en atractives receptes.

La cuina de Peter Pan. Christian Escribà. Columna. Si hi ha un mestre del dolç a qui li agrada jugar és Christian Escribà. Aquí ho fa amb els més petits, a qui convida a cuinar 70 fàcils receptes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain