La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Compatriot­a de Luis Suárez. Entretingu­da en el record d’una companyia telefònica. 2 Itinerari que alguns rockers nostàlgics associen al número 66. Principis vitals conscients de tot organisme, segons els antics grecs. Sofre. 3 Que són semblants al pus. Passegen per Belgrad com qui passeja per casa.

4 Surt per València a les nou, hora romana. L’esforç dels nàufrags ho és. Hores sense principi ni final. 5 Amanerat. Fer-ho servir a l’americana.

6 Ajuntar. Cavalls. Típica actitud de paleta dropo. 7 Escaire. Faig un seguit d’incisions significat­ives al tronc d’un arbre. Sentir una profunda aversió. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Letal i avocàlica. El cos del besuc. Expert. 9 Peix marí dels clupeids que sembla el germà gran de la sardina. El que fa vi. Festival del Joc barceloní que pren el nom d’un paral·lelepípede numerat. 10 Xinès o coreà. Arbustos de les caprifolià­cies. 11 Tub destapat. Sobrevolar per damunt dels nostres caps sense gastar combustibl­e. Conjunt de parades d’un mateix sector.

12 Protectors dels baixos de les parets davant dels embats de les baietes. Piqui al terra per extreure tresors del subsòl. Al capdavant de l’avió.

13 Comença a acoblar-se. Provoco. Est. 14 Colat. Poseu documents l’un al costat de l’altre per comparar-ne semblances i diferèncie­s.

VERTICALS 1 Esgarrapi. S’ho mira com si fos carbó. Material de segona mà. 2 Ho remullen tot. S’equivoca de paraula. 3 Principi utòpic. Ampolletes petites de coll llarg i prim que semblen de la família. De quina manera. 4 Bufadors de sacs de gemecs. Japonès. Iode. 5 El bell mig del mur. Ordim el robatori de la joieria. Que té els ulls carregats, vermells i plorosos. 6 Que fa venir desig de clavar-hi queixalada. Feina. 7 Folla. Ho facin anar. Principi atributiu.

8 Mamem sense ajuntar els llavis de na Mae West. Del dret o del revés, en Felipe González va fer que Espanya hi entrés. Palmeretes. 9 Acostumade­s. Anava a parar. 10 Pol?len que les abelles recol?lecten de les flors i guarden al rusc com a reserva alimentosa. Pupil·les juganeres. Al final, resulta unívoc. 11 Pur. De segona mà. Matisa les seves peraules dedicades a la Josefina. 12 Esborrany de dibuix que un mallorquí fa de Bruce Springstee­n. Minvà. El metall més noble. 13 Nitrogen. Emprenyat. La música que sona en les situacions de dol. Est. 14 Pronunciav­a. Fèieu servir micròfons.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain