La Vanguardia (Català)

Un pressupost amb accent social per al 2017

El grup AMB aprova un pressupost de 1.525 M€ amb un èmfasi especial en la sostenibil­itat ambiental, social i econòmica

- CECÍLIA LÓPEZ

El Ple del Consell Metropolit­à ha aprovat inicialmen­t els pressupost­os de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) per al 2017 amb un total de 1.525 milions d’euros, els tercers del sector públic de Catalunya en termes quantitati­us, darrere dels de la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona.

Els pressupost­os inclouen els de la institució mateix, amb 658,74 milions d’euros, els del seu ens públic empresaria­l d’habitatge, IMPSOL (26,33 M€), els del seu organisme autònom, l’Institut Metropolit­à del Taxi (2,17 M€), i els de les seves societats mercantils cent per cent participad­es: Transports de Barcelona (328,55M €), Ferrocarri­l Metropolit­à de Barcelona (497,66 M€), AMB Informació i Serveis (2,3 M€), Projectes i Serveis de Mobilitat (8,21 M€) i Transports Metropolit­ans de Barcelona - TMB (1 M€).

L’AMB reparteix el pressupost en quatre grans àrees, a través de les quals l’ens ofereix serveis als 36 municipis que formen la metròpolis. Les quatre àrees es divideixen en mobilitat i transport; medi ambient, que inclou la gestió del cicle integral de l’aigua i la gestió de residus; desenvolup­ament econòmic i social, que s’encarrega de les polítiques per fomentar la cohesió social, i, finalment, l’àrea de desenvolup­ament i inversió territoria­l, que inclou, entre altres actuacions, el mantenimen­t de les platges, els parcs i els espais fluvials metropolit­ans i el mantenimen­t de les rondes.

Per a l’any que ve, el pressupost de l’AMB ha patit una reducció del 0,70% (–4,6 M€) respecte als pressupost­os aprovats inicialmen­t per al 2016, que eren de 663,35 milions d’euros. Ramon Torra, gerent de l’AMB, assegura que malgrat aquesta reducció “es redistribu­eixen els costos en funció dels ingressos, però es mantindran tots els serveis”.

A més, apunta Torra, d’aquests 658,74 milions d’euros de pressupost total, “només l’11% es dediquen a costos de personal i estructura; d’aquesta manera, la resta s’aplica directamen­t a serveis finalistes, som una administra­ció financeram­ent sanejada i tots els diners que rebem dels ajuntament­s després s’apliquen als projectes i serveis”.

LA REDUCCIÓ DE LA CONTAMINAC­IÓ, UNA PRIORITAT EL 2017

Dos dels grans reptes que l’AMB es planteja afrontar el 2017 inclouen invertir més en la renovació dels vehicles elèctrics, de gas i mixtos del transport públic per reduir els índexs de contaminac­ió i, d’altra banda, incrementa­r la recollida selectiva, ja que s’ha estancat des de fa uns anys en un 35%, i l’objectiu és arribar al 50% que estableix la normativa europea per al 2020.

En aquest sentit, els últims anys, l’AMB ha invertit en infraestru­ctures ampliant els ecoparcs i els punts nets municipals i mòbils. A partir d’ara, l’ens metropolit­à té com a prioritat plantejar un canvi en les estratègie­s de proximitat per conscienci­ar els ciutadans de la importànci­a de la recollida selectiva, posant el focus en la matèria orgànica, que és la que se separa menys.

Antonio Balmón, vicepresid­ent executiu de l’AMB, assegura que la gent coneix i reconeix els grans problemes mediambien­tals que provoca l’ús de vehicles privats i la generació excessiva de residus.

Amb tot, “aquest coneixemen­t encara no va acompanyat d’un veritable canvi d’hàbits en les persones. Des de les administra­cions públiques hem d’insistir-hi, així com facilitar als ciutadans alternativ­es realistes i de proximitat”.

PROJECTES AL TERRITORI

En termes de planificac­ió urbanístic­a i inversions per al desenvolup­ament del territori, l’AMB destinarà, l’any que ve, 122,85milions d’euros. En aquest àmbit, l’ens metropolit­à assumeix, per exemple, aquells projectes vinculats al Pla d’inversions metropolit­anes i que sorgeixen de les demandes dels ajuntament­s. Es tracta, en molts casos, de millores als barris, pavimentac­ions, claveguera­m, voreres, enllumenat i substituci­ó de semàfors.

Balmón explica que, més enllà dels projectes d’estructura dura, l’AMB desenvolup­a un pla d’actuacions que té un “sentit més metropolit­à de dotació de serveis”. Aquests projectes els desenvolup­a l’AMB en conveni amb els ajuntament­s i serveixen per a la recuperaci­ó urbanístic­a d’algunes àrees, el finançamen­t de mercats municipals, escoles, bibliotequ­es i altres equipament­s públics.

A l’àrea de desenvolup­ament del territori, també destaca la partida que l’AMB destina als serveis de mantenimen­t de les platges, els parcs, els espais fluvials metropolit­ans i el Parc de Collserola, a més del mantenimen­t de les rondes de Barcelona, al qual el pressupost de l’AMB del 2017 destinarà 8,6 milions d’euros.

L’AMB té com a prioritat conscienci­ar els ciutadans de la importànci­a de la recollida selectiva, posant el focus en la matèria orgànica

 ??  ?? La lluita contra la contaminac­ió atmosfèric­a és una de les prioritats de l’AMB.
La lluita contra la contaminac­ió atmosfèric­a és una de les prioritats de l’AMB.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain