La Vanguardia (Català)

El Govern central es compromet a destinar més diners a la dependènci­a

En el desè aniversari de la llei, més de 350.000 persones encara esperen assistènci­a

- CELESTE LÓPEZ

Objectiu de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat: enfortir el sistema de dependènci­a, nascut d’una llei que aquest mes arriba al seu desè aniversari amb punts a favor però també molts en contra. Per exemple, els més de 125.000 dependents que han mort esperant rebre els serveis compromeso­s i els més de 350.000 que, malgrat tenir reconeguda l’assistènci­a, encara no la perceben. Va ser una llei que va néixer amb les millors de les intencions –garantir les cures a qui té problemes per exercir el seu dia a dia–, però sense prou dotació pressupost­ària. Aquesta carència es va agreujar de manera escandalos­a durant els anys de la crisi.

Ningú, ni el Ministeri de Sanitat, ni els grups parlamenta­ris, ni les organitzac­ions de dependents, no creu que sigui necessari modificar un text impulsat per José Luis Rodríguez Zapatero i cridat a fer realitat el quart pilar de l’Estat de benestar, però sí a impulsar-lo des de tots els punts de vista, sobretot, l’econòmic. Ciutadans recorda que el PP s’ha compromès a aportar al sistema més de 1.600 milions d’aquesta legislatur­a, una quantitat que les comunitats ja avisen que és “clarament” insuficien­t.

La ministra Montserrat assegura que un dels seus objectius és garantir la transparèn­cia del sistema de dependènci­a, més que necessària des del punt de vista del finançamen­t. Perquè mentre que les comunitats (en general i al marge de partits) denuncien una reducció més que destacada de la part compromesa per l’Estat, el Govern assegura que ha transferit a les autonomies el que correspon però a través de la llei de Finançamen­t de les Comunitats Autònomes. La llei de dependènci­a estableix que cada administra­ció hi ha d’aportar el 50%; actualment, les comunitats hi posen una mitjana del 80%, i l’Estat, la resta.

Sigui com sigui, la realitat és que els serveis són clarament insuficien­ts per a angoixa dels milers de dependents que no han vist les seves expectativ­es (compromese­s per llei) complertes, tal com denuncia el Comitè Espanyol de Representa­nts de Persones amb Discapacit­at (Cermi).

Després de deu anys d’entrar en vigor, tots els agents implicats coincideix­en en la necessitat d’impulsar i enrobustir un sistema clarament debilitat, indiquen les associacio­ns. Com? La ministra de Sanitat i Serveis Socials assegura que és el moment d’unir esforços i assolir un pacte pels serveis socials, que asseguri els drets socials dels dependents.

Aquest gran pacte hauria de servir de base per a una llei bàsica que garanteixi l’accés als serveis socials en tot el territori. En aquest moment del segle XXI i amb gairebé tres milions de discapacit­ats i un 25% de població amb algun tipus de limitació en la seva activitat diària (INE, 2015), Espanya no té una norma que defineixi i desenvolup­i els serveis socials. Aquest buit l’estan omplint algunes comunitats autònomes, com Andalusia, les Canàries i Cantàbria. La nova norma preveurà la creació d’una targeta social, similar a la targeta sanitària, que facilitarà l’accés als serveis i agilitarà els tràmits.

Des de les associacio­ns de dependents es demana celeritat a l’hora d’impulsar el sistema de dependènci­a i els serveis socials perquè milers de persones en depenen. El diagnòstic és clar, i l’acord, possible. Falten els fets, assenyalen.

 ?? FOTOS: MARC VIRGILI / FUNDACIÓN TALITA ??
FOTOS: MARC VIRGILI / FUNDACIÓN TALITA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain