La Vanguardia (Català)

L’hotel Fawlty es queda sense cambrer

- ALBERT MOLINS RENTER

Sempre havia estat un immigrant. Andrew Sachs va néixer a Berlín, però el 1938 es va traslladar amb la família al Regne Unit, on va viure tota la vida. Fugien de la persecució nazi, ja que el seu pare era un corredor d’asseguranc­es jueu. Als anys setanta va interpreta­r el recordat Manuel, el cambrer de qui Basil Fawlty abusava a la comèdia de la BBC Fawlty Towers (1975). I això que només se’n van rodar dotze episodis. A la versió britànica en Manuel era espanyol, concretame­nt de Barcelona. Ell volia que el seu personatge fos alemany. Era l’accent que dominava més bé, però John Cleese, que interpreta­va Basil Fawlty i que era el guionista de la sitcom, va insistir que en Manuel havia de ser espanyol.

Precisamen­t a Espanya TVE va comprar els drets d’emissió de la sèrie, i va arribar a emetre el primer episodi el 1981. En aquell capítol en Manuel s’havia convertit en en Paolo, i era italià. Després els problemes que suposava el doblatge van portar l’ens públic a cancel·lar l’emissió de la sèrie. Quan TV3 la va estrenar, el 1986, en Manuel s’havia transforma­t en mexicà. Només ETB, la cadena pública basca, va mantenir tant el nom com la nacionalit­at originals d’en Manuel.

En tot cas, ser un apàtrida en la ficció no va impedir que Sachs fos nominat a un premi Bafta pel seu personatge a Fawlty Towers. Ni tampoc va ser un obstacle perquè gaudís d’una llarga carrera profession­al com a actor i com a narrador, durant més de 60 anys, tant a la televisió com al cinema, el teatre i la ràdio. També va participar a Coronation Street ,un altre dels grans èxits de la televisió britànica, en què va interpreta­r el personatge de Ramsay Clegg, el 2009. Sachs va ser un d’aquests secundaris meravellos­os que l’escena britànica no deixa de regalar al món. Precisamen­t l’última feina que va fer va ser un paper secundari a la pel·lícula El cuarteto (2012), el debut en la direcció de l’actor Dustin Hoffman, juntament amb actors i actrius com Maggie Smith, Michael Gambon i Billy Connolly.

Andrew Sachs va morir el 23 de novembre passat a Londres, malgrat que la notícia de la seva mort no es va saber fins ahir, divendres, després que dimecres es fes el funeral amb la família i els amics. Sachs va estar casat durant 57 anys amb Melody Lang, amb qui va tenir tres fills.

El 2012 l’actor va ser diagnostic­at de demència vascular. Des d’aleshores el seu estat s’havia anat deterioran­t progressiv­ament, fins que va haver de ser ingressat a l’hospital, on finalment va morir. Durant els dos primers anys de la malaltia, Sachs encara va treballar, però finalment els problemes de memòria el van forçar a retirar-se i a abandonar l’escena pública.

John Cleese ha destacat que era molt fàcil treballar amb ell i que era una persona amb una gran calidesa humana, a més d’un grandíssim “bufó”, que dominava com ningú la “comèdia física”. Cleese, en declaracio­ns a la premsa britànica, ha recordat l’escena en què Basil Fawlty i en Manuel proven d’amagar un client mort en una cistella de la bugaderia com la més divertida de tota la sèrie i la que millor exemplific­a el talent de Sachs per a la comèdia. “Tenia l’aspecte d’un treballado­r culte de banca retirat, perquè era una persona molt tranquil·la i assossegad­a, però tan bon punt es posava el bigoti de Manuel, es transforma­va en una altra persona absolutame­nt diferent”, ha declarat Cleese al programa Today de l’emissora de ràdio BBC4.

 ?? BBC/ FAWLTY TOWERS ??
BBC/ FAWLTY TOWERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain