La Vanguardia (Català)

Lluís Lleó proposa un elogi de la contemplac­ió a Marc Domènech

La seva obra és exemple d’un art abstracte amb una dimensió existencia­l

- Barcelona

L’origen de l’última sèrie de dibuixos de Lluís Lleó (Barcelona, 1961), que es presenta a la galeria Marc Domènech i s’exposarà a partir del mes de gener que ve a l’Institut Cervantes de París, es troba en la relació de l’artista amb Marion Selig, amiga que sempre el va animar a no oblidar la disciplina del dibuix, segons ella tan important com la pintura o l’escultura.

La sèrie i l’exposició que s’acaben d’inaugurar es titulen Marion Papers, en honor a aquesta amiga morta el març del 2015, i vénen a ser un homenatge a la mirada enriquidor­a d’aquesta persona i, per extensió, un elogi de la contemplac­ió, una activitat que pot ser profunda i valuosa i que, malgrat això, acostuma a ser nèciament menystingu­da per persones que exerceixen el seu poder cultural d’una manera evidentmen­t nociva. A més, Lleó presenta quatre pintures monocromes i en relleu de la seva nova i suggestiva sèrie 1966.

La temporalit­at sempre ha estat present en l’obra de Lluís Lleó, i s’ha expressat de maneres diferents. Aquesta vegada, aquest artista barceloní establert a Nova York presenta 48 dibuixos que es correspone­n amb les 48 subespècie­s de papallona morpho, una espècie caracterit­zada pel color blau marí de les ales, de vegades combinat amb altres tons. Es produeix una immediata associació entre el caràcter efímer i fràgil del lepidòpter blau i de la polsina que li impregna les ales, sense la qual el vol no és possible, amb la precarieta­t pròpia de la condició humana. Però Lleó no és mai obvi en les seves representa­cions i associacio­ns. Al contrari, inclou en les seves obres elements evocadors i suggestius, però prou indefinits per permetre, a més, aquell espai de silenci i de misteri en què la imaginació subjectiva de cada contemplad­or pot despertar. De la papallona –el nom de la qual significa forma– en queden el color, la sensació i el sentit, no la figura aparent. La fórmula magistral de Paul Klee (“sóc abstracte amb records”) serviria per definir aquesta proposta de Lleó.

Des dels seus inicis –ja fa trenta anys– Lluís Lleó ha tingut l’encert de compondre la seva obra mitjançant una inusual combinació de rigor i llibertat. La seva manera de fer fonamental ha estat l’oposició inicial i la posterior conciliaci­ó i fusió d’elements i de nocions que se solen considerar contraris. Per exemple, ha volgut i sabut representa­r en una mateixa obra la fusió de l’ideal geomètric i el real erosionat. Lleó sap conciliar l’alta autoexigèn­cia de l’art antic amb l’obertura i la facilitat pròpies de la modernitat. De fet, sovint ha aconseguit sintetitza­r en la seva obra els millors valors del passat i del present orientat cap al futur. A diferència de la majoria dels artistes, Lleó ha treballat amb independèn­cia dels corrents majoritari­s en l’art contempora­ni, tot i que coneixentl­es en profundita­t. Sovint aquest és el signe de l’artista veritable i capaç d’aportar una cosa vàlida, diferent i necessària a una determinad­a disciplina.

Respecte a la seva primera etapa, en què la presència principal era una matèria densa i rica en valors tàctils, en la seva obra recent Lleó ha reduït d’una manera notable el seu repertori d’elements expressius. La materialit­at s’ha buidat en forma d’obertura a l’espai. Més que figures, en aquestes obres hi ha maneres, empremtes de processos o ecos de figures, textures que evoquen porositat o capil·laritat, formes que suggereixe­n al mateix temps el núvol i la crisàlide, la finestra i la fuga, espais d’ombra i silenci, límits arquitectò­nics i també metafísics, com ho són un horitzó i un abisme.

Els tons principals són tres: gris, blanc impur i blau. Només en algun cas el blau evoca l’aigua: Vitrea sembla un dipòsit de foscor, i el paisatge de Cypris és una profundita­t blava. La textura del grafit gris sembla tan precària com la pols que protegeix les ales i la vida d’una papallona morpho, però encara existeix un espai de possible sublimació. Galeria Marc Domènech. Passatge Mercader, 12. Fins al 27 de gener.

 ?? SHERRY GRIFFIN / GALERIA MARC DOMENECH ?? Dibuix de la sèrie Marion Papers
SHERRY GRIFFIN / GALERIA MARC DOMENECH Dibuix de la sèrie Marion Papers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain