La Vanguardia (Català)

La trampa de Cristiano

Football Leaks revela la desviació de 150 milions a un paradís fiscal

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Cristiano Ronaldo va dipositar els seus ingressos per drets d’imatge en diverses empreses de les illes Verges britànique­s, un paradís fiscal del Carib, segons revelen mitjans de l’European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) a partir de l’anàlisi de 18 milions de documents obtinguts pel setmanari alemany Der Spiegel de les fonts de Football Leaks. Segons aquesta investigac­ió, l’ús d’aquestes societats instrument­als sense activitat real per part de l’astre portuguès es va iniciar el 2009, poc abans del seu ingrés al Reial Madrid. El Mundo relata que els sis primers anys Tollin Associate va protegir els seus 74,8 milions en ingressos publicitar­is. El 2015, d’altres dues empreses establerte­s en la mateixa adreça postal “li van comprar els seus drets d’imatge fins al 2020 per 75 milions més. L’operació es va realitzar a través de Mint Capital, companyia vinculada a l’empresari Peter Lim [propietari del València], i va acabar en un compte suís del jugador”.

L’esmentat diari indica al seu web que gràcies a l’opacitat de l’estructura caribenya, al principi Cristiano només va pagar al fisc espanyol (d’una vegada, a la campanya de la Renda del 2014) 5,6 milions pels gairebé 150 ingressats, menys del 4% del total. Afegeix que fa un any, el 3 de desembre del 2015, Hisenda va iniciar una inspecció al jugador i li va obrir expedient per possibles irregulari­tats en les seves declaracio­ns de l’impost sobre la renda de no residents (IRNR) dels exercicis 2011, 2012 i 2013.

Les noves revelacion­s incideixen en la polèmica sobre el presumpte ús d’una societat pantalla a Irlanda que, segons El Confidenci­al, Cristiano hauria utilitzat durant anys per pactar i cobrar els seus drets d’imatge tributant una quota d’impost de societats del 12% en lloc d’un tipus del 43,5% en concepte d’IRPF que actualment exigeix l’organisme d’Hisenda espanyol als residents al país.

“Suposem que en aquest cas s’aplicarà la mateixa implacabil­itat amb què s’han perseguit altres coses, i esperem que s’apliqui el mateix criteri de la Fiscalia, d’Hisenda i de tothom”, va afirmar ahir a RAC1 Carles Vilarrubí. El vicepresid­ent segon del FC Barcelona es refereix a la investigac­ió, els judicis i les condemnes a què han estat sotmesos futboliste­s del club com Messi o Mascherano per infraccion­s similars o gairebé idèntiques.

El club blanc no s’ha pronunciat sobre això. Ha reaccionat Gestifute, l’empresa de Jorge Mendes, defensant la innocència dels seus representa­ts Cristiano i José Mourinho –que també apareix als documents de Football Leaks– assegurant que estan al corrent de les seves obligacion­s fiscals i amenaçant de perseguir en els tribunals “qualsevol insinuació o acusació

EL BARÇA DEMANA RECIPROCIT­AT “Suposem que s’aplicarà la mateixa implacabil­itat amb què s’han perseguit altres coses”

d’aquesta naturalesa [evasió fiscal]”.

Gestionar els ingressos per drets d’imatge a través de països tercers amb fiscalitat més avantatjos­a o directamen­t en paradisos fiscals és una pràctica habitual que va ser tolerada per Hisenda, encara que les últimes investigac­ions i sentències certifique­n un dràstic canvi de rumb. “Profession­als, esportiste­s, escriptors... munten societats a l’estranger i els venen els seus drets d’imatge. En realitat són muntatges, simulacion­s”, explica Alejandro Ebrat, president de la secció tributària del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Segons la seva opinió, si la documentac­ió i les informacio­ns sobre el cas Cristiano correspone­n a la realitat ens trobaríem davant un frau de llei que hauria de motivar l’actuació de la Fiscalia i l’Agència Tributària perquè podria entrar en l’àmbit del delicte penal.

Messi i Mascherano han estat condemnats a penes de presó, a més de fortes multes, acusats d’evadir impostos pels ingressos dels patrocinad­ors. En les seves conclusion­s, l’advocat de l’Estat va ser extremadam­ent agressiu amb l’estrella blaugrana. “No vull comparar Messi amb un mafiós però és com si fos el capo d’una estructura criminal”, va acusar. Ara el Barcelona exigeix reciprocit­at, com a mínim imparciali­tat, en el tractament del cas Cristiano Ronaldo, però Carles Vilarrubí no va expressar gaire confiança en això: “Assistirem al mateix fenomen que en el seu moment es va viure amb la sanció dels menors [imposada per la FIFA per les irregulari­tats en la inscripció de futboliste­s de la Masia]. El Barça va passar per un episodi de sanció i quan s’ha produït la sanció a altres clubs [Reial i Atlètic de Madrid] la vara de mesurar no ha estat la mateixa”.

Ricardo Carvalho (exdefensa del Reial Madrid) i Falcao (exdavanter de l’Atlètic), dos futboliste­s representa­ts per Jorge Mendes com Cristiano, estan sent investigat­s per la justícia espanyola per frau en la tributació dels drets d’imatge mitjançant el procedimen­t habitual de vendre’ls a una societat en un país tercer, segons publica El Confidenci­al.

 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ?? Cristiano Ronaldo controlant una pilota durant l’entrenamen­t del Reial Madrid d’ahir a Valdebebas
JUAN MEDINA / REUTERS Cristiano Ronaldo controlant una pilota durant l’entrenamen­t del Reial Madrid d’ahir a Valdebebas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain