La Vanguardia (Català)

L’Executiu preveu rebaixar l’atur al 12,8% el 2019

La previsió de creixement s’eleva aquest any fins al 3,2%

-

El Govern va aprofitar l’anunci de la pujada d’impostos per fer públiques les xifres macroeconò­miques que enviarà a Brussel·les aquesta mateixa setmana, malgrat la pròrroga dels pressupost­os. L’Executiu preveu que la taxa d’atur baixi en el quart trimestre del 2019 fins al 12,8%, mentre que considera que en el mateix període d’aquest any, 2016, la taxa d’atur se situarà en el 18,4%, cosa que permetrà superar lleugerame­nt els 20 milions d’ocupats en quatre anys i tornar als nivells previs al període de la gran recessió, que va començar l’any 2008.

Luis de Guindos va presentar aquestes xifres a la roda de premsa després del Consell de Ministres d’ahir i va explicar que dilluns vinent esbossarà les línies bàsiques en el marc de l’Eurogrup.

L’Executiu ha revisat a l’alça la previsió de creixement del PIB, fins al 3,2% el 2016 i el 2,5% el 2017, la qual cosa permetrà recuperar a mitjans de l’any vinent el nivell de renda previ a la crisi. A més, preveu un creixement “perfectame­nt realitzabl­e” del 2,4% tant el 2018 com en l’exercici el 2019.

Guindos va assegurar que les projeccion­s aprovades són “prudents”, ja que el Govern tracta que “posteriorm­ent la realitat ultrapassi per a bé les projeccion­s” incloses en el quadre macroeconò­mic, tal com ha passat en els últims anys.

Guindos va argumentar que aquestes estimacion­s se sustenten en una evolució “moderada” del consum privat, una evolució “positiva” de la formació bruta de capital fix, l’aportació dels equilibris macroeocon­òmics de l’economia i l’evolució “positiva” del sector exterior.

Així, el Govern augura un creixement econòmic mitjà “estable” del 2,5% en el pròxim trienni, basat en un patró de creixement “més equilibrat” entre la demanda interna i l’externa. El PIB nominal creixerà un 3,9% aquest any i un 4% els tres anys següents.

L’actualitza­ció del quadre macroeconò­mic descansa en una estimació d’una inflació “molt reduïda”, del voltant de l’1,5%, i el mantenimen­t del superàvit extern de la balança de pagaments al voltant del 2% el 2016, que es mantindrà en aquest valor en els anys successius. Per la seva part, el creixement del consum privat es reduirà del 3,4% d’aquest any al 2,7% el 2017, i al 2,5% i el 2,4% el 2018 i el 2019, mentre que la inversió es mantindrà en taxes pròximes al 3,5% des del 2017, amb una contribuci­ó positiva dels béns d’equipament. Crida l’atenció que l’Executiu considera que la construcci­ó creixerà aquest any a ritmes del 2,8% i xifres similars en els anys successius, quan el 2015 ho va fer un 4,9%.

L’Executiu estima que les exportacio­ns i les importacio­ns de vendes de béns i serveis creixeran durant tot el període en taxes properes al 6%.

Durant aquests quatre anys, l’economia espanyola registrarà una capacitat de finançamen­t respecte a la resta del món, que es mantindrà per sobre del 2% del PIB, i el deute espanyola a 10 anys se situarà en l’1,7% del PIB aquest any, de l’1,9% el 2017 i s’incrementa­rà al 2,2% i al 2,5% el 2018 i el 2019.

Guindos va qualificar les previsions de prudents i espera que la realitat les ultrapassi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain