La Vanguardia (Català)

“Els nens disputaven la brossa a les bèsties: només podia actuar”

Tinc 68 anys i encara jugo a futbol. Vaig néixer a l’Argentina: el meu pare, paleta, ens va ensenyar als vuit germans a compartir. Josep Maldonado m’ha donat el premi Esport Solidari Internacio­nal. Messi ens ajuda a pagar camps de futbol a l’abocador de M

-

Els meusi van pares fugir erendel comunismec­atòlics eslovens a l’Argentinat­enir vuit fills;i a jo Buenosera el segon.Aires van

De què vivia el seu pare?

em va fer un immensEra un favor:gran paleta.em va posarI als vuitla paleta anys a la mà: “Fill, tindràs l’oportunita­t d’ajudar els teus germans... Treballarà­s amb mi!”.

I el va deixar sense escola?

Em va ajudar a demostrar-me a mi mateix que podia estudiar i ajudar els meus germans. Als 14 anys, jo ja era bon paleta i vam anar als Andes a construir cases per als maputxes.

Sense cobrar?

Eren germans i els ajudàvem a ajudar-se. Va ser meravellós: em vaig sentir immensamen­t fort, útil i capaç amb només 14 anys. Gràcies, pare.

La resta de la família anava a l’escola?

I apreníem molt a casa, a més. La senzillesa ens unia: ho compartíem tot i ens sobrava per donar-ne als que tenien menys. Així vaig aprendre que compartir és alliberado­r.

Sembla que vostè va ser molt feliç.

Vaig sortir d’aquella casa amb una enorme força interior i als 17 anys jo llegia només l’Evangeli i em va agradar Jesús. Deia la veritat i no tenia por de denunciar les injustície­s. Se la jugava

pels insignific­ants, pels pobres, pels oblidats...

Què va fer llavors?

Vaig viatjar per Algèria, el Marroc, París, Espanya, Itàlia, Alemanya... Treballava a tot arreu per pagar-me el menjar i el llit, si n’hi havia. I també vaig viure un any a Harlem.

Vacances del tot no ho semblen.

Vaig ingressar en la comunitat dels més pobres, Sant Vicenç de Paül. Llavors no hi havia tants argentins pobres i em van enviar a Madagascar.

Una de les rendes més baixes del món.

Però jo no hi volia arribar com a capellà blanc ordenat, sinó primer com un jove més, sense autoritat. I me n’hi vaig anar a jugar a futbol.

Excolònia francesa: són futbolers.

Jugava amb els nois al migdia sota el sol tropical. Veien el blanc abraçar-los suant després de fer un gol. L’esport uneix. Vaig passar-hi un any abans d’anar a París a fer Teologia.

Veig que seguia estudiant i treballant.

Vaig tornar ordenat a la parròquia on jugava a futbol i em van aclamar quan els vaig dir: “Aquesta casa és seva –i em vaig treure el rellotge– quan vulguin per al que vulguin”. Vaig estar 13 anys amb ells, cada dia a les sis del matí, missa; els acompanyav­a en la mort, tan present allà, com en cada bateig i en tot, que viuen amb una intensitat que aquí hem oblidat.

I ho aguantava físicament? Bevia el seu cafè amb la seva aigua i menjava com ells... durant 13 anys. I un dia no em podia aixecar: tenia set paràsits diferents. Em moria.

Ja ho havia donat tot: podia tornar.

Vaig demanar el trasllat, però van insistir que em quedés i em van enviar al seminari de la capital. I vaig acceptar per quatre anys. Als seminarist­es els vaig dir que no havien d’esperar a ordenar-se per treballar amb els pobres...

...Que a Madagascar són molt pobres.

Així vaig trobar l’abocador. I allà vaig veure tot just arribar-hi nens de tres, quatre anyets barallant-se amb els gossos i les bèsties per un tros d’escombrari­es podrides. I vaig plorar. En aquell moment, em vaig quedar sense dret a parlar; només tenia dret a actuar. Aquella nit, em vaig agenollar al meu llit i vaig demanar a Déu que féssim alguna cosa per aquells nens.

Què va fer vostè?

Vaig parlar amb els caps de l’abocador a la seva barraca, de metre i mig feta de cartrons i plàstics, i els vaig dir que treuríem els seus fills de les escombrari­es. I ells em van mirar com si fos un marcià.

Per què?

Perquè no semblava cap altre polític que prometia i se n’anava. I vam fundar Akamasoa (Els Bons Amics en malgaix). I vam treballar junts i vam xerrar molt: milers d’hores.

Què van decidir?

Un codi legal: no robar, portar els nens a l’escola, no insultar; i treballar. Vam fundar pedreres, escola de maçoneria, fusteria, ferreria, brodats... Tres camps de futbol, cinc pistes de bàsquet. Tot un poble de 25.000 habitants amb claveguera­m, aigua, electricit­at... Nosaltres!

Sobre l’abocador?

Amb les nostres mans! Dia a dia! Vam plantar milers d’arbres, vam alçar cases i tenim 15 escoles, facultat de Pedagogia i Informàtic­a...

Sembla un miracle.

Ho és: és la força dels amics. Un dia ens van voler venir a robar una banda amb kalàixniko­vs i va començar a arribar la gent del barri xiulant, picant de mans... Aviat vam ser centenars, milers... i es van arronsar quan van veure arribar milers de veïns que els plantaven cara.

És una bona policia, aquesta.

Avui em demanen feina i tenim feina, però ens calen diners. De vegades vaig a la pedrera a picar i em fan fora: Vagi a Europa a demanar diners, pare, i deixi’ns treballar! I aquí em té.

On n’ha demanat?

Demano a França; a Roma; a Europa que en tenen i poden. I aquí a Barcelona vaig anar al Barça: a Messi i Mascherano i Bartomeu. Els vaig demanar que ens ajudessin com a mínim a mantenir els camps de futbol.

Segur que els donen un cop de mà.

Miri, jo tinc col·laboradore­s –desenes!– metges, infermeres, i els deixo talons firmats en blanc per al que faci falta. I mai de la vida –mai– no ha faltat ni un euro. Creu vostè que tinc cap dret a tornar amb les mans buides?

LLUÍS AMIGUET

 ?? XAVIER GÓMEZ ??
XAVIER GÓMEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain