La Vanguardia (Català)

Cuba, el paradís perdut

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El rei Joan Carles es va assabentar de la mort de Fidel Castro a Abu Dhabi, on es trobava per presenciar l’última cursa del campionat de fórmula 1 al circuit de Yas Marina. La seva escapada de jubilat es va acabar i va tornar a Madrid per viatjar dimarts a l’Havana a fi d’assistir als funerals pel líder de la revolució cubana. Després d’estar-se dotze hores a l’illa, sis de les quals en la cerimònia fúnebre, Joan Carles va tornar a Madrid.

Una de les coses que no va fer el rei Joan Carles en els seus 39 anys de regnat va ser realitzar un viatge d’Estat a Cuba, el país que més vinculació emocional i històrica té amb Espanya. Des que es van posar en marxa les cimeres iberoameri­canes, el 1991, Castro i Joan Carles es van veure en aquell fòrum almenys deu anys seguits, fins que el cubà va deixar d’anarhi. En totes les ocasions, Fidel feia la mateixa pregunta: “Rei, quan vindràs a Cuba?”, i sempre va obtenir la mateixa resposta: “Fidel, això no ho decideixo jo, és cosa del meu Govern”.

Des del 1975 fins al 1996, ni Adolfo Suárez ni Felipe González, que van compartir amb Fidel rom i Cohibas en les nits de l’Havana, van autoritzar cap viatge d’Estat del rei Joan Carles a Cuba encara que sí que el van fer anar a la Unió Soviètica de Txernenko; a la Romania de Ceaucescu; per no parlar de les visites a la Guinea Equatorial de Teodoro Obiang i al Zaire de Mobutu Sese Seko, tots uns personatge­s de dubtosa moral i nul·la afició democràtic­a. Quan José María Aznar va arribar a la Moncloa, i amb ell els seus vincles amb l’oposició castrista de Miami, la cosa encara es va posar pitjor i el Rei només va poder visitar l’illa amb motiu de la Cimera Iberoameri­cana que es va celebrar a l’Havana, el 1999. La Moncloa va haver de cedir als desitjos del Rei, que no volia defraudar els cubans i es va organitzar, a l’hotel Habana Libre, una recepció amb espanyols, tot i que la majoria dels que hi van anar eren fills, néts i fins i tot besnéts d’espanyols, o sigui la majoria dels cubans. Va ser apoteòsic, va plorar tothom i els assistents s’aferraven als reis Joan Carles i Sofia com a un record de la infantesa. Per això, el rei Joan Carles volia anar a Cuba en viatge d’Estat, per donar resposta a aquell afecte i Fidel Castro es va comprometr­e, i així li va fer saber al rei Joan Carles a través d’intermedia­ris, a no utilitzar políticame­nt la visita. Un se n’ha anat a l’altre món i l’altre ha deixat el tron sense que aquella visita històrica es produís. Dimarts, a les portes de l’hotel Meliá Habana on el rei va passar unes hores descansant entre el viatge d’anada i el de tornada, alguns cubanoespa­nyols s’hi van acostar per saludar Joan Carles però ja no era el rei que va ser.

VISITA A LA VISTA

La decisió que el rei Joan Carles representé­s Espanya al funeral, homenatge, comiat, o com se’l volgués anomenar, a Fidel Castro, correspon al Govern de Mariano Rajoy però no va tenir raons ni emocionals, ni històrique­s, ni tan sols polítiques, esclar. L’objectiu va ser acontentar les autoritats cubanes amb una representa­ció al més alt nivell per mantenir la posició d’Espanya com a soci preferent. El que interessa ara és protegir els interessos de les companyies espanyoles, sobretot en el sector turístic i també en el de transport marítim, per si mai canvien els aires i hi ha noves oportunita­ts de negoci, no fos que després d’anys i panys aguantant les empreses mixtes i els guanys compartits, arribessin els francesos, els canadencs i fins i tot els nord-americans i es quedessin amb els negocis de debò. Tot i que no hi ha res decidit, no seria estrany que, tard o d’hora, Felip VI efectués la primera visita d’Estat d’un rei espanyol a Cuba, una illa que no ha oblidat mai el seu passat

INTERIOR I EXTERIOR

Després de la formació del nou Govern central, la política exterior ha tornat a posar-se en marxa i el Rei ha tornat a viatjar. Aquests últims deu mesos s’ha posat en relleu el paper constituci­onal del Rei en el procés de formació de Govern. Les dades són de rècord: dues convocatòr­ies electorals en sis mesos; cinc rondes de consultes; una proposta rebutjada; dues investidur­es fallides i una altra, la definitiva, aprovada pel mateix líder que nou mesos abans va escenifica­r a la Zarzuela un pasapalabr­a. Rajoy va rebutjar la primera proposta del Rei per sotmetre’s a la investidur­a i va haver de fracassar Pedro Sánchez i ell mateix, abans d’arribar a la final. En tot aquell procés, Felip VI va exercir, en aparença, d’escrupolós notari, però la seva gestió dels temps va ser bàsica per a la resolució de la crisi política.

Entre les funcions constituci­onals del Rei també hi ha la d’assumir “la més alta representa­ció de l’Estat espanyol en les relacions internacio­nals, especialme­nt amb les nacions de la seva comunitat històrica”. Curiosamen­t en l’exercici d’aquesta prerrogati­va, el cap de l’Estat no té cap capacitat de maniobra i molt menys de decisió. Però la política exterior hauria de ser, segons els entesos, una qüestió d’Estat i no seguir criteris partidiste­s.

 ?? ZIPI / EFE ?? El rei Joan Carles, dimarts a l’Havana, entre altres assistents a l’homenatge a Fidel Castro
ZIPI / EFE El rei Joan Carles, dimarts a l’Havana, entre altres assistents a l’homenatge a Fidel Castro
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain