La Vanguardia (Català)

L’últim home fort del taxi de Barcelona

OCUPA SEUS INSTITUCIO­NALS, SURT A LA RECERCA DE PIRATES I ARA ESTRENA PROGRAMA DE RÀDIO

- LUIS BENVENUTY Barcelona

L’últim home fort del taxi de Barcelona conduïa una grua, però fa quatre anys l’empresa va fer fallida. Llavors Alberto Álvarez, de 40 anys, del barri del Congrés, àlies Tito, es va fer taxista assalariat. “Un dia estàvem prenent unes Voll-Damm, que tenen més graus –explica entre rialles–, i se’ns va acudir muntar Élite Taxi per reivindica­r els drets del taxista. No volíem passar-nos la vida queixant-nos a la parada! Però no vam imaginar mai que tot això creixés tant”. Van començar concentran­t-se al davant d’hotels als quals acusaven de cobrar comissions als taxistes a canvi de les carreres a l’aeroport dels seus clients, sempre 19 persones, perquè els Mossos no qualifique­ssin la seva protesta de manifestac­ió, llançant petards, obrint pots de fum, ruixant amb aerosol les façanes de... “Sempre vam dir que arribaríem al límit de la llei, però de vegades un peu es va quedar a l’altre costat”.

Van ocupar en un parell d’ocasions la seu de l’Institut Metropolit­à del Taxi, també es van colar dues vegades a les dependènci­es municipals de Mobilitat, un altre dia van intentar entrar al departamen­t de Territori de la Generalita­t, però algú se’n va anar de la llengua i es van trobar la policia esperant-los. En aquests temps molts líders es forgen d’aquesta manera. No només en el món del taxi. L’activisme és un trampolí. Élite Taxi es va presentar a les últimes eleccions del taxi barceloní, on els conductors escullen els seus representa­nts davant l’administra­ció, i va aconseguir més de 2.000 vots. La següent candidatur­a, uns 300. Molts dels històrics representa­nts es van quedar fora. Avui Élite Taxi té versions a nou ciutats espanyoles, i a París, Brussel·les, Roma, Milà, Bogotà, São Paulo, Río... “Som assemblear­is, no cobrem quotes, tenim una guardiola... I amb aquests diners estem pagant un judici contra Uber a Luxemburg. Sí, sempre vam dir que no ens presentarí­em mai a unes eleccions, però al final veus que si vols canviar el sistema has de ficar-te a dins. Ara ens reunim amb els polítics, però anem en samarreta”.

Élite Taxi té una base de dades amb milers de matrícules de presumptes pirates. Els taxistes la comparteix­en a través d’una aplicació, i de tant en tant Tito, titllat d’ultra, violent, delinqüent –la seva joventut no és precisamen­t exemplar–, comanda pels carrers alguna cacera. Així que detecten una de les seves matrícules sospitoses, intenten aturar el presumpte pirata, truquen a la policia... “Sí, ja vaig anar a judici tretze cops, i encara me’n queda un de pendent. Per amenaces, discussion­s, enfrontame­nts... Però sempre m’absolen. A més, als mitjans sempre els costa fixar-se en altres coses que fem, com portar nens malalts a l’hospital, muntar recollides de joguines, repartir-los vestits de Reis d’Orient...”. Aquests dies, Tito estrena el seu propi programa de ràdio, El avispero de Élite, en què debuta com a presentado­r.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Alberto Álvarez, Tito, en una parada de taxis de Barcelona
XAVIER GÓMEZ Alberto Álvarez, Tito, en una parada de taxis de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain