La Vanguardia (Català)

“La classe política europea actual és realment mediocre”

-

No li ha estat fàcil ser la néta de Benedetto Croce. De petits ella i el seu germà van ser amenaçats per un grup feixista amb un segrest... Per això fins als tres anys va viure amb els seus avis. En tornar el seu pare a casa, ella, sense reconèixer-ho, va cridar: “Àvia , a la sala hi ha un soldat que està fent malbé les catifes!”. La seva mare va arribar en un jeep americà ple de taronges i llimones. Són els primers records que té dels seus pares.

Ella es va doctorar amb una tesi sobre Chénier, el poeta que va acabar a la guillotina, i va escriure amb rigor sobre el saló de Madame du Deffand, freqüentat per Montesquie­u i Voltaire. Benedetta Craveri (Roma, 1942) és una dona d’immensa cultura, prudent i educada, amb aspecte d’espantadis­sa però amb moltes taules per resoldre-ho.

La nostra societat actual ha substituït la bona conversa per la rumorologi­a i l’insult? Que en les tertúlies es limitin a parlar de política és una ofensa. Em resulta irritant. La conversa ha deixat de ser el ritual d’una societat privilegia­da.

Deia La Rochefouca­uld que el millor interlocut­or no és el que parla sinó el que escolta. Ja ningú no s’interessa per l’altre. Abans una conversa era un ritu privat, cosa de poques persones unides per l’estima i l’estímul intel·lectual recíproc. Un sopar podia ser font de curiositat profunda.

És molt crítica amb les noves tecnologie­s de la comunicaci­ó.

La conversa pressuposa­va una cooptació personal, un triava amb qui parlar... Ara es fiquen en un xat o a la xarxa éssers anònims que escupen una immensa quantitat d’informació que sembla neutra però no ho és; darrere hi ha retòrica, revenja o un missatge polític farcit de mentides.

La gent no desencript­a.

La xarxa és un exercici extrem del narcisisme col·lectiu. Deus tenir problemes d’identitat tràgics si necessites entrar a la xarxa per explicar-te a ti mateix sense sortir del teu autisme... i de manera agressiva. Molta vulgaritat.

Es va especialit­zar en el món intel·lectual dels salons versallesc­os, alguns llavor del que ara entenem per opinió pública. N’hi va haver de liderats per dones. Per a alguns dels seus marits era només un divertimen­t, però els va sortir malament, elles van anar molt més enllà.

S’ha trobat amb més bons interlocut­ors homes o dones?

En general, dones; a nosaltres ens interessa de debò el que ens explica el que tenim davant. Durant molt de temps la dona no va tenir dret a ser ciutadana de ple dret, però el seu rol era mantenir l’equilibri de manera discreta. Sabria fer-ho un home?

Ser filla de dues personalit­ats tan potents com el polític Raimondo Craveri i l’escriptora Elena Croce no deu haver estat fàcil. Alguna vegada ha sentit el pes de no estar a l’altura? Jo he estat acomplexad­a tota la meva vida! Amb un gran sentiment d’inferiorit­at respecte a la meva família.

El seu pare, polític antifeixis­ta i membre de la resistènci­a, va pertànyer al mateix partit liberalsoc­ialista que Natalia Ginzburg, Giorgio Bassani o Primo Levi. Admirava el seu coratge. Era cap d’una organitzac­ió partisana que passava informació als americans. “No tenies por?”, li vaig dir un dia. “Esclar, una por terrible, ens emborratxà­vem per aguantar que ens llancessin d’una puntada de peu amb paracaigud­es”.

És cert que li devem a la seva mare la publicació d’Il Gattopardo? És cert. Va arribar a les seves mans l’original de Lampedusa i ella el va passar a Bassani, que estava a Feltrinell­i. Ja l’havien rebutjat diverses editorials! Era extraordin­ària. Expliquen que mentre el seu avi, Benedetto Croce, estava de vacances a Ischia, un terratrèmo­l va enfonsar casa seva... La seva mare, el seu pare i la seva única germana van morir mentre ell va romandre enterrat sota la runa. Va sobreviure i va heretar la fortuna familiar... Era l’hora de sopar, va sortir a la terrassa i va veure com queien, abraçades, la seva mare i la seva germana. I tota la nit va sentir els crits i laments del seu pare sense poder fer-hi res. Tenia 18 anys. Diuen que Croce és el filòsof de la desafecció, però la realitat és que es va passar tota la vida dominant l’angoixa d’aquell horror. Potser per això va deixar escrit que “ser pessimista no serveix de res”? Probableme­nt. Per mi va ser un mite sagrat. Quan jo anava a la universita­t, al meu avi Croce, el detestaven... a Itàlia l’odiaven els de l’esquerra marxista. Va ser un antifeixis­ta liberal criminalit­zat i això em va ajudar molt a mi: vaig entendre que en aquesta vida cal prendre posicions.

Quines decisions de polítics s’han vist inspirades per les opinions de les seves dones? En l’Antic Règim les dones de tota Europa vivien sotmeses a l’autoritat patriarcal. França va ser una excepció

i, al món aristocràt­ic, les dones van poder dictar les regles de comportame­nt social. Durant dos segles van influir des de l’ombra.

Lluís XIV no ho veia tan clar

Ell, tan sensible a la seducció femenina però gelosíssim del seu poder, no va permetre mai que les dones el condicione­ssin. El seu primer gest quan va agafar les regnes va ser eliminar del consell la seva mare, Anna d’Àustria.

Madame de Pompadour, en canvi, va influir en Lluís XV sent la seva amant. Ell l’hi va permetre, l’adorava. Espero que els homes que elegim no es deixin condiciona­r per les seves do-

nes. És un mite que procedeix dels Estats Units amb conseqüènc­ies pèssimes. Pots ser un gran polític i tenir una dona espantosa.

La llista de marqueses i comtesses que ha investigat és llarga: madame de Sévigné, madame de La Fayette, la marquesa de Sablé... A quin dels seus influents salons li hauria agradat colar-se? En el de madame de Staël, filla de l’últim ministre de finances de Lluís XVI, gran escriptora i intel·lectual europea. Ella va dirigir un saló literari brillantís­sim. Napoleó no la suportava per la seva llibertat intel·lectual... era una protestant d’origen suís. Per mi va ser la màxima artista de la conversa, fonia el que era elegant, brillant, el glamur i l’alè mundà, amb idees filosòfiqu­es molt profundes.

Al saló de la seva mare –“l’últim autènticam­ent internacio­nal de Roma”–, vostè hi va veure passar personatge­s com ara Adorno, María Zambrano, Borges o Joseph Brodsky. La mare tenia molts amics exiliats espanyols. Era amiguíssim­a de Bergamín, de María Zambrano, que recordo com un oracle de Delfos –que bé que parlava!– i Américo Castro, guapíssim amb els seus cabells blancs. Ha tingut un marit italià, l’assagista Masolino d’Amico, i un altre francès, el diplomàtic Benoît d’Aboville. La politesse és patrimoni francès? No continuen sent massa xovinistes? Ja no! Des que tenen consciènci­a d’haver perdut l’hegemonia europea. No podem ser víctimes de nacionalis­mes. Jo em sento profundame­nt italiana, el meu cor, la meva identitat... al pare de les meves filles l’estimo molt i la meva sogra era la

guionista de Visconti! Però com a historiado­ra m’ha interessat la cultura francesa. I en l’àmbit universita­ri, per exemple, els admiro: la universita­t francesa, a diferència de la italiana–i menys la de vostès–, és meritocràt­ica. Chapeau!

A La universita­t de la vida (Arcàdia) vostè deia : “Jo vaig créixer en una família estranya, només es parlava de coses importants”. Aquesta era la regla, però no sempre en vaig fer cas. El que sí que vaig rebre és un virus de la meva mare: el sentit de culpa si no aprofito bé el temps. Em passa si m’abandono al

dolce far niente.

“L’educació que vaig rebre va ser autoritàri­a a l’estil de l’ancien

régime”... I malgrat tot eren laics, antiburges­os, antifeixis­tes i odiaven les convencion­s. Com acostuma a passar jo he educat les meves filles de manera gairebé oposada. Els meus pares volien donar-nos una lliçó ètica, nosaltres els hem volgut donar la felicitat. Sense saber que no hi ha garantia per a això.

Està a favor de perpetuar el poder de l’elit?

Avui ja no existeix l’elit! Un desastre. Però no com a privilegi sinó aquella elit que, a Itàlia, es formava des de l’educació pública. Als anys seixanta, en nom d’una noble i estúpida utopia, els governs d’esquerra van criminalit­zar la paraula selecció i van regalar llicenciat­ures, amb la qual cosa s’aconseguei­x el resultat oposat a la democràcia. L’escola consentia a tothom agafar l’ascensor social. Després el fill de burgès torna a casa, té possibilit­ats i tan feliç, mentre que l’emigrant més intel·ligent no pot assolir l’excel·lència ni pagar màsters ni viatjar.

Creixen els grups antisistem­a.

Aquestes onades de populisme destructor, als Estats Units i a Europa, es basen en la ignorància. S’informen per internet, no saben res d’història! La seva idea de la democràcia directa és diferent de la nostra democràcia representa­tiva, en què jo crec profundame­nt.

Però vostè sempre ha votat esquerres.

Perquè la nostra dreta era un desastre. El drama és que ara tampoc no tenim una esquerra de nivell. La classe política europea és, ara com ara, realment mediocre. Demà votaré sí al referèndum constituci­onal amb la trista certesa que vencerà el no. Crec que Renzi és l’únic líder polític que ens queda i veig amb autèntic terror el Moviment 5 Estrelles.

Reivindica la cortesia. Quin comportame­nt l’horroritza més?

El que veig a la televisió. Ja no hi ha diàlegs, només monòlegs agressius. La cortesia era un sistema de tolerància recíproca que preferia la hipocresia a l’enfrontame­nt. No responia a la transparèn­cia, però almenys garantia el respecte!

El seu últim llibre, encara no publicat a Espanya, tracta sobre els darrers llibertins. Set personatge­s que tenien uns 45 anys el 1789, tots membres de l’alta noblesa, governador­s, ambaixador­s, generals... Lliurepens­adors que, com a grans seductors, portaven una llista de conquistes. L’ideal de vida aristocràt­ic es basa en la seducció, no només entre homes i dones sinó global. Però, alerta!, són grans individual­istes.

“Deus tenir tràgics problemes d’identitat si necessites entrar a la xarxa per explicar-te a tu mateix” “La universita­t francesa, a diferència de la italiana –i menys la de vostès–, és meritocràt­ica”

 ??  ?? Benedetta Craveri es va especialit­zar en la vida intel·lectual dels salons francesos pròxims a la cort de Versalles, veritables cenacles d’opinió, algunns liderats per dones
Benedetta Craveri es va especialit­zar en la vida intel·lectual dels salons francesos pròxims a la cort de Versalles, veritables cenacles d’opinió, algunns liderats per dones
 ?? KIM MANRESA ??
KIM MANRESA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain