La Vanguardia (Català)

Moltes copes de més

-

Quan al setembre, una mare va penjar a les xarxes socials la foto de la seva filla intubada en un hospital a causa d’un coma etílic, es va despertar el debat sobre el dret a la intimitat de la menor. La mare va explicar que no pretenia cap altra cosa que sensibilit­zar altres adolescent­s que, com la seva filla, podien acabar patint les pitjors conseqüènc­ies del botellot.

Aquella nena va salvar la vida, com també l’ha salvat la menor de 13 anys que fa uns dies va arribar a temps a l’hospital Severo Ochoa de Leganés (Madrid). Va ser gràcies que els amics van reaccionar i van demanar auxili a una conductora que va poder portar-la a urgències a tota velocitat. No va ser així amb Laura P., de 12 anys, que va morir l’1 de novembre a la mateixa comunitat. En aquella ocasió la nena va quedar estirada a terra durant 40 minuts. Quan els amics es van espantar de debò i la van posar en un carretó d’anar a comprar per portar-la a un centre sanitari, ja era massa tard.

Sensibilit­zar i prohibir són els dos grans reptes sobre els quals la ministra de Sanitat ha parlat aquesta setmana. Posar-se durs amb aquest assumpte és l’única manera de frenar el problema del botellot. Que els mateixos nanos que han passat per una mala experiènci­a obrin els ulls als seus companys no és cap ximpleria, com no ho seria que les escoles s’esforcessi­n a informar d’una manera efectiva i adequada a l’edat. I, sobretot, caldria castigar, com per fi sembla que pretén la nova llei, els petits basars en els quals venen a nens ampolles de vodka i de ginebra com si fossin piruletes. No és fàcil sensibilit­zar els nanos en una societat en què el consum d’alcohol no està mal vist socialment. I no serà fàcil que els adolescent­s entenguin els riscos de l’excés quan tants adults no han après a discernir quan estan bevent massa. Si els passa als pares, no és estrany que els passi als fills.

 ?? JAIME REINA / ARXIU ?? Molts basars venen ampolles de vodka i ginebra als menors
JAIME REINA / ARXIU Molts basars venen ampolles de vodka i ginebra als menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain