La Vanguardia (Català)

Roma en caboixó

-

El Nadal obre les seves arques i exhibeix el cordó umbilical que la manté estretamen­t vinculada al luxe, malgrat l’humil origen d’aquesta celebració religiosa canibalitz­ada pel consumisme. L’estable amb palla i fenc d’aquell Betlem és avui una empremta fulgurosa d’omnipotènc­ia tot i que també d’agonia: perfums, joies, galls dindis i bombolles insisteixe­n a despertar una il·lusió, o més ben dit, un sentiment reparador que distreu de la incertesa i aporta un gram d’excés a la precarieta­t diària. Quan els cotxes entren a la Castellana per la via ràpida, un es trasllada a una pantalla de videojoc: l’estesa de llums, que no ha minvat amb l’alcaldessa Carmena perquè Madrid sempre ha exhibit potència encenent bombetes, produeix un efecte òptic aclaparado­r.

Les grans firmes edulcoren els seus aparadors i organitzen fastos en edificis públics on col·loquen un tros de moqueta vermella com a símbol d’exclusivit­at, però també de reclam. “Mirin, aquí estem, disposats a gastar diners per demostrar que som únics”, semblen dir, i el passejant ociós actua voluntària­ment de públic disposat a admirar aquell moment forçat que conté tanta histèria com negoci: el pas del famós pel photocall.

Sobre negre i amb lletres blanques, dilluns a la nit es va escriure el nom de Bvlgari, que és la llatinitza­ció del cognom del seu fundador, l’emigrant grec Sotirios Voulgaris, la família del qual es va dedicar sempre a la joieria. Després d’exercir el seu ofici a Epir, el seu poble natal, a Corfú i a Nàpols, va inaugurar el 1884 un taller a Roma, al carrer Sistina. Els seus néts, Paolo i Nicola Bulgari, mantenen estrets vincles amb Espanya; són amics del rei Joan Carles i Paolo es va casar amb la periodista espanyola Maite Carpio –es van enamorar quan ella li va fer una entrevista per a Lo + Plus a mitjans dels noranta–. Tots dos van inaugurar l’exposició Bvlgari y Roma, al Museu Thyssen-Bornemisza, al costat de la seva amiga i antiga clienta Carmen Cervera, que ha cedit un bon nombre de les joies emblemàtiq­ues, com el collar de topazis grocs i blaus, que resplendei­xen entre les 150 peces de la mostra. Galants i seductors, els Bulgari –Nicola, gemmòleg, Paolo més businessma­n– represente­n la quinta essència dels ambaixador­s italians del luxe, sempre als peus de les grans dives, dones monumental­s, com Elizabeth Taylor, Ingrid Bergman, Grace Kelly, Anna Magnani o Monica Vitti. Avui, com tantes marques transalpin­es, de Loro Piana a Berluti, formen part de l’empori LVMH, que va comprar fa cinc anys la majoria de les accions per 3.700 milions d’euros.

L’exposició, que estarà oberta fins al 26 de febrer, ret homenatge al diàleg creatiu mantingut entre la Roma antiga i moderna i la firma joiera. El Colosseu, la plaça de Sant Pere, la plaça d’Espanya –la restauraci­ó de la seva mítica escalinata la van finançar el 2014–, les fonts de Piazza Navona o el Panteó han donat forma durant dècades a collarets, braçalets, arracades i fermalls que recreen les caracterís­tiques cúpules de l’skyline de la ciutat eterna, en les formes de la talla caboixó de les pedres precioses. Fins i tot la Via Àpia es converteix en camí pavimentat amb robins, ametistes i aiguamarin­es.

La nit enjoiada es va desplaçar després a l’ambaixada italiana, decorada amb Maseratis dels anys seixanta i Vespas. I, allà, l’home de la nit va ser Stefano Sannino. Des que els homosexual­s encapçalen les ambaixades més refinades, els seus salons s’han convertit en temples socials apreciats, on la frivolitat domina. Allà hi havia les models vestides d’encaix: Nieves Álvarez, Ariadne Artiles o Cristina Tosio; els artistes glamurosos, amb Maribel Verdú sempre ocupant un tron; o els nous entretenim­ents de la cort, com el blogaire Pelayo o la nòvia de Bisbalcobr­a: Rosanna Zanneti.

L’ambaixador Sannino va treure a ballar la baronessa Thyssen. Va arribar l’arquitecte Michel Bonnard, que firma tots els restaurant­s Cipriani del món així com hotels florentins amb exquisida decadència, ja que també havia deixat un collaret. Sonava Volare amb músics napolitans tocant a sobre de les taules. Les pantalles reproduïen escenes de clàssics italians, reverberan­t els seus plans de celles perfilades i boquetes de nacre. I, de sobte, l’ambaixador va substituir la seva jaqueta de vellut per una samarreta de Custo i va prolongar el ball fins a les tres de la matinada.

Riu-te’n de Gramsci, un altre italià de moda que va dir allò del “nou no acaba de néixer i el vell no acaba de morir”. I en aquell llimbs no sorgeixen monstres sinó dj.

Paolo i Nicola Bulgari van inaugurar dilluns la seva exposició al Thyssen

 ?? KIKO HUESCA/EFE ?? L’ambaixador d’Itàlia, Stefano Sannino, amb la baronessa Thyssen, Maite Carpio i el seu marit, Paolo Bulgari, a Madrid
KIKO HUESCA/EFE L’ambaixador d’Itàlia, Stefano Sannino, amb la baronessa Thyssen, Maite Carpio i el seu marit, Paolo Bulgari, a Madrid
 ?? EMILIO NARANJO / EFE ??
EMILIO NARANJO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain