La Vanguardia (Català)

Dona dona

-

Les teories del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, sobre la feminitzac­ió de la política sorprenen per partida doble. Per començar, perquè, vist això, no practica el que predica. L’hiperlider­atge que exerceix a Podem, amb una estructura clarament vertical, l’aspror de les seves intervenci­ons al Congrés o l’escassa presència femenina en llocs de comandamen­t interns, contrasten amb les seves reivindica­cions. No és estrany, doncs, que dins del partit hagin emergit corrents crítics liderats per dones exigint una altra manera de distribuir el poder. La més visible ha estat la de la portaveu d’Ahora Madrid, Rita Maestre, que va disputar el control de l’organitzac­ió madrilenya al candidat pablista, Ramón Espinar.

Després hi ha la seva definició de “feminitzar la política”. Vejam: “Feminitzar és una xarxa de suport”, “feminitzar és construir comunitat”, “això que tradiciona­lment coneixem perquè hem tingut mares, que significa cuidar”. En definitiva, Iglesias atribueix un cert essenciali­sme al que significa ser dona. Elles presenten unes caracterís­tiques intrínsequ­es, que són bàsicament les de l’atenció a l’altre. No serà que estan modelades pel paper social que els ha tocat viure?

Iglesias sembla obviar aquesta pregunta i va més enllà. La dona que no es comporta sota determinat­s paràmetres quan arriba al poder es transmuta en home, i dóna lloc a una nova categoritz­ació: la dona home i la dona dona. “No serveix de res posar com a portaveus dones si aquestes no estan feminitzad­es, homes que són dones”. Això no ho deia José María Aznar?

 ?? DANI DUCH ?? Pablo Iglesias al Congrés
DANI DUCH Pablo Iglesias al Congrés
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain