La Vanguardia (Català)

El PSOE encarrega a un comitè de savis redissenya­r el projecte socialista

La gestora posa el futur del partit en mans d’un equip amb Eduardo Madina, Ramón Jáuregui, Rosa Conde i Matilde Fernández

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

La gestora del PSOE ha reclutat un equip per reformular els pròxims mesos el programa de l’estratègia socialista després de la crisi interna més gran que el partit ha patit en dècades. El comitè de savis recupera veterans dels governs de González i Zapatero, però també incorpora valors en alça com el diputat Ignacio Urquizu. El català David Vegara s’afegeix a l’equip econòmic.

“Hem de marcar el nostre espai i el nostre perímetre”, explica a

La Vanguardia Ignacio Urquizu. L’emergent sociòleg i diputat de Terol és un dels integrants del nucli dur de l’equip reclutat per la gestora de Ferraz per “repensar” els pròxims mesos –fins al congrés federal del partit que triarà el seu nou líder– el projecte, el programa i l’estratègia del PSOE després d’haver patit la crisi interna més important en dècades amb l’abrupta expulsió de Pedro Sánchez com a secretari general i amb una caiguda electoral aguditzada en cada última cita amb les urnes.

Urquizu, en espera que es resolgui la pugna pel lideratge del partit, en tot cas té molt clar quin és l’objectiu fonamental d’aquest equip. “Ara mateix hi ha dues plaques tectònique­s movent-se –explica–. Una és l’statu quo, que tot es quedi igual com estava, que al nostre país el poden representa­r el PP i Ciutadans. Una altra és el rupturisme sense consensos, que el representa Podem. El nostre espai són les reformes, els canvis i les transforma­cions. Aquest és el territori que hem de marcar”.

La gestora de Ferraz que dirigeix l’asturià Javier Fernández ha pretès formar aquest equip, segons asseguren, de la manera més plural i equilibrad­a possible, mirant que fos paritari i que integrés totes les sensibilit­ats del partit, de diferents generacion­s i territoris, i amb dirigents especialit­zats en les matèries prioritàri­es a abordar. Però segons expliquen a la gestora, han volgut evitar designar un coordinado­r de tot el grup, per no crear una estructura piramidal, i han preferit dotar-lo d’un caràcter “més coral i obert”, per tenir la visió i l’enfocament més ampli possible per rearmar el partit.

Aquest nucli dur el formen nou persones que ja s’han reunit dues vegades a la seu de Ferraz per organitzar-se i posar en marxa els seus treballs. Amb l’esmentat Urquizu (Alcanyís, 1978), integren aquest grup Amelia Valcárcel i Matilde Fernández (totes dues nascudes a Madrid el 1950), Rosa Conde (Ronda, 1947), Ramón Jáuregui (Sant Sebastià, 1948), Rafael Simancas (Kehl, 1966), José Andrés Torres Mora (Màlaga, 1960), Eduardo Madina (Bilbao, 1976) i Luz Rodríguez (Valladolid, 1964). Tots, veterans o joves, tenen una àmplia trajectòri­a en el partit, i molts també tenen experiènci­a de gestió i de Govern com a ministres o secretaris d’Estat tant de Felipe González com de José Luis Rodríguez Zapatero.

S’hi aniran sumant altres dirigents i càrrecs, amb un caràcter més sectoriali­tzat en les tres grans àrees en què es dividiran els treballs –política, economia i model de partit–, fins a formar un equip d’unes quaranta a cinquanta persones.

En el terreny econòmic s’han incorporat al nou debat d’idees que vol impulsar la gestora de Ferraz l’exministre Valeriano Gómez; el portaveu d’Hisenda al Congrés Pedro Saura; el jove eurodiputa­t asturià Jonás Fernán-

dez, i es recupera David Vegara, economista català que va ser secretari d’Estat d’Economia i número dos de Pedro Solbes.

La base per al treball de tots ells és “l’últim gran document de referència” elaborat pel PSOE: les conclusion­s de la conferènci­a política del 2013 que va coordinar Ramón Jáuregui durant el mandat a Ferraz d’Alfredo Pérez Rubalcaba. Ara es tracta d’actualitza­r aquest document incorporan­t-hi respostes per al que ha passat des d’aleshores. Per exemple, aquest equip abordarà “una reflexió estratègic­a”, ja que el 2013, entre altres qüestions, ni tan sols existien partits com Podem. Quant al context europeu, afegeixen, hi ha noves realitats a les qual fer front, com el Brexit. I en l’àmbit econòmic creuen que és necessari revisar algunes propostes, ja que fa tres anys Espanya encara patia una forta crisi econòmica, mentre que ara, segons admeten, la recuperaci­ó econòmica és una realitat, però encara hi ha riscos per neutralitz­ar.

En tot cas, l’equip per “repensar” el PSOE ja està en marxa, i ara la gestora de Ferraz debat com i on plasmarà les seves conclusion­s: si en una nova conferènci­a política o en el pròxim congrés del partit, encara no convocat però que se celebrarà abans de l’estiu de l’any que ve i que haurà d’elegir, prioritàri­ament, el nou líder.

 ??  ?? IGNACIO URQUIZU El sociòleg i diputat per Terol és un dels integrants de la nova fornada del PSOE
IGNACIO URQUIZU El sociòleg i diputat per Terol és un dels integrants de la nova fornada del PSOE
 ??  ?? MATILDE FERNÁNDEZ Va ser ministra d’Afers Socials amb Felipe González i va disputar el lideratge del PSOE a Zapatero
MATILDE FERNÁNDEZ Va ser ministra d’Afers Socials amb Felipe González i va disputar el lideratge del PSOE a Zapatero
 ??  ?? RAMÓN JÁUREGUI Va ser vicelehend­akari, ministre de la Presidènci­a i ara presideix la delegació del PSOE a Brussel·les
RAMÓN JÁUREGUI Va ser vicelehend­akari, ministre de la Presidènci­a i ara presideix la delegació del PSOE a Brussel·les
 ??  ?? ROSA CONDE La sociòloga malaguenya va dirigir el CIS abans de ser nomenada portaveu del govern espanyol l’any 1988
ROSA CONDE La sociòloga malaguenya va dirigir el CIS abans de ser nomenada portaveu del govern espanyol l’any 1988
 ??  ?? J. A. TORRES MORA Sociòleg i diputat per Màlaga, va ser cap de gabinet de Zapatero a Ferraz fins al 2004
J. A. TORRES MORA Sociòleg i diputat per Màlaga, va ser cap de gabinet de Zapatero a Ferraz fins al 2004
 ??  ?? EDUARDO MADINA El diputat basc va liderar el grup al Congrés i va disputar el lideratge a Pedro Sánchez el 2014
EDUARDO MADINA El diputat basc va liderar el grup al Congrés i va disputar el lideratge a Pedro Sánchez el 2014
 ??  ?? DAVID VEGARA Secretari d’Estat amb Pedro Solbes, va presidir InterMoney i va treballar a Washington a l’FMI
DAVID VEGARA Secretari d’Estat amb Pedro Solbes, va presidir InterMoney i va treballar a Washington a l’FMI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain