La Vanguardia (Català)

Una tonyina de 200 kg, insòlita atracció a l’Escala

Una tonyina d’uns 200 quilos que habita al moll s’ha convertit en el nou reclam turístic de l’Escala

- SÍLVIA OLLER L’Escala

La tonyina més popular de l’Escala ha tornat a port. Els pescadors i turistes que s’acostaven al moll per alimentar-la amb sardines li van perdre la pista a la primavera després que estigués mesos deixant-se veure a prop de la costa i es convertís en un autèntic reclam turístic. Ho saben bé els restaurant­s i bars pròxims a la zona on neda aquesta peculiar tonyina, que van fer l’agost al ple hivern. Batejada amb el nom de Trini, en honor a la secretària de la confraria de pescadors de l’Escala, aquest exemplar de tonyina, que pesa entre 150 i 200 quilos, té, segons els científics, un comportame­nt “interessan­t”, ja que no és habitual que un animal d’aquestes caracterís­tiques hagi convertit el port pesquer de l’Escala en el seu hàbitat.

“Ha tornat al moll pràcticame­nt a la mateixa època que l’any passat, la qual cosa indica que no ha sortit cap a l’Atlàntic. Com a mínim els dos últims anys ha hivernat a la Mediterràn­ia”, afirma Ana Gordoa, investigad­ora del departamen­t d’ecologia del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB). La científica explica que després de reproduir-se, al mes de juny, les tonyines se solen desplaçar a les zones d’alimentaci­ó, en aigües de l’Atlàntic. D’altres es queden a la Mediterràn­ia, alimentant-se en àrees com la del golf de Lleó. Els científics consideren que la mà de l’home pot haver contribuït també a canviar el seu patró de comportame­nt. “Els animals es mouen per instints i un d’ells és la reproducci­ó i alimentaci­ó. Si la primera vegada que va arribar a port no se li hagués donat menjar, probableme­nt no hauria tornat”, afirma Gordoa, que agrega que aquest animal es desplaça en grup durant el període de migració i l’època de reproducci­ó. “La resta de l’any té un comportame­nt més individual­itzat, encara que el més habitual és que es concentrin en zones d’alimentaci­ó amb altres exemplars”, explica.

Va ser el 2 de desembre de l’any passat quan els pescadors de l’Escala van albirar per primera vegada l’exemplar mentre descarrega­ven el peix a la llotja. L’armador i pescador local Lluís Sureda no dubta a assegurar que es tracta del mateix animal per unes marques que presenta al cap i en una aleta en forma de serra. “Molt aviat es va convertir en un atractiu turístic més del municipi, ja que molta gent venia a donar-li menjar, especialme­nt els caps de setmana”, explica. La màquina expenedora de la llotja de la qual els visitants i turistes s’emporten peix envasat a casa com a souvenir, es va quedar sense existèncie­s de sardines. “Vam haver de reposar-la diverses vegades”, recorda.

Aquest any, la Trini s’està mostrant més tímida. Entra i surt del port i no se la veu amb tanta freqüència, però d’ençà que va reaparèixe­r ja fa quatre setmanes ha congregat moltes persones, bàsicament famílies amb nens. És el cas de Jaume Pascual, de Sabadell, que aquest dissabte va anar amb el seu fill de vuit anys i el seu nebot de dos i mig a veure el peculiar animal. “Estaven al·lucinats”, explica. L’empleada d’un dels restaurant­s propers, Rosi Cárdenas, destaca que el local “s’omple a vessar” quan la tonyina es fa visible.

El CEAB no descarta fer un seguiment especial d’aquest exemplar i seguir els seus passos per estudiar el seu curiós patró de comportame­nt.

Els científics destaquen que és inusual que l’exemplar nedi tan a prop de la costa i no descarten un seguiment

 ??  ??
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Moltes famílies amb nens han anat a observar i alimentar la Trini aquest cap de setmana
PERE DURAN / NORD MEDIA Moltes famílies amb nens han anat a observar i alimentar la Trini aquest cap de setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain