La Vanguardia (Català)

Castro ja reposa al bressol de la revolució

El president, Raúl Castro, promet resistir amb més socialisme

- ANNA BUJ Santiago de Cuba Enviada especial

Les restes del líder cubà són enterrades en la intimitat al costat del panteó de José Martí

Comença un nou capítol de la història de Cuba sense Fidel Castro. En un acte privat envoltat de secretisme, restringit a familiars i amics i sense accés a premsa, l’expresiden­t cubà va ser enterrat a primera hora del matí al cementiri de Santa Ifigenia de Santiago de Cuba; es va posar fi així a nou llargs dies de dol que han tingut encongits els cubans i el món.

Santiago es despertava ahir encara nerviosa després que a les 6.40 hores del matí, 20 minuts abans del previst, la caravana amb les cendres del comandant partís de la plaça de la Revolució Antonio Maceo de Santiago de Cuba en direcció a la necròpoli. Altra vegada, com ha anat succeint des que dimecres partís la caravana de la llibertat que ha portat les restes de Fidel Castro des de l’Havana al bressol de la revolució a través de la carretera central de l’illa, milers de persones l’esperaven als dos costats del camí entre crits de “Jo sóc Fidel”, ja un nou himne del castrisme gràcies a la insistènci­a de la premsa cubana.

Les poques imatges que han transcendi­t de l’acte mostren una gran tomba en forma de roca amb una senzilla placa de marbre amb el nom “Fidel” en lletres daurades. El panteó hauria estat construït l’últim any –amb la mateixa confidenci­alitat que ha envoltat la cerimònia d’inhumació– al costat de la tomba del venerat autor intel·lectual de la independèn­cia cubana, José Martí. L’encarregat de col·locar les restes mortals al seu emplaçamen­t etern va ser el seu successor i germà, Raúl Castro, que quan mori serà enterrat en un monument molt similar en Segon Front (a les muntanyes de Santiago de Cuba) amb la seva dona, la líder revolucion­ària Vilma Espín, que va presidir la Federació de Dones Cubanes fins a la seva mort.

La mobilitzac­ió pels funerals dels mitjans estatals, els únics permesos a Cuba, ha estat la més gran recordada en dècades, segons periodiste­s del país. En nou dies la programaci­ó habitual ha estat substituïd­a per programes especials en bucle sobre la biografia del comandant, les gestes de la revolució i les arribades de la caravana de la llibertat a cada tram de la històrica ruta, a la inversa, que van recórrer els barbudos una vegada van proclamar el triomf de la revolució a Santiago de Cuba, l’1 de gener del 1959.

AUTORITAT Raúl Castro va introduir les cendres del comandant en una gran tomba de pedra

Fins i tot han compost una cançó per a l’ocasió, Cabalgando con Fidel, de Raúl Torres, que sona a tota hora en les ones de les ràdios cubanes.

Tot i això, aquesta vegada ni les television­s no van poder retransmet­re el que passava a l’interior del cementiri, al qual només van poder accedir amics i familiars. Encara es desconeix si a més de Raúl Castro i dels fills, néts i la vídua del comandant, Dalia, a l’enterramen­t hi van ser presents els germans vius del mandatari. La principal incògni- ta era la possible arribada de Juanita Castro, la germana crítica del revolucion­ari que viu a Miami. Segons un fotògraf cubà que va veure de lluny la cerimònia, Juanita no era present a la necròpoli. En canvi, sí que hi havia mandataris amics com els presidents de Veneçuela, Nicolás Maduro, i Bolívia, Evo Morales; també els exmandatar­is brasilers Luiz Inácio Lula da Silva i Dilma Rousseff, que pel que sembla van entrar per una porta secundària.

Enterrat el comandant històric de la revolució cubana, ara és el

SENSE PREMSA

Només familiars i mandataris amics del règim van assistir al sepeli

moment d’interpreta­r respostes davant les principals incògnites sobre el futur de l’illa. Molts esperen que, amb Fidel Castro descansant a Santa Ifigenia, es pugui pujar una marxa en el lentíssim procés d’obertura de les relacions amb els Estats Units. Encara que s’han obert vols comercials, el cubà mitjà amb prou feines ha pogut notar conseqüènc­ies des que Barack Obama i Raúl Castro van aparèixer en roda de premsa conjunta al Palau de la Revolució el març d’aquest any.

L’acte final d’homenatge pú- blic, que es va celebrar davant desenes de milers de persones a la plaça de la Revolució Antonio Maceo de Santiago, va ser l’escenari triat perquè Raúl Castro comencés a revelar algunes pistes sobre els traços que dibuixarà en el futur. Ja va avançar que la tela no serà blanca. Amb uniforme militar i la veu trencada per moments, el president cubà va llançar un missatge de resistènci­a en el model del règim socialista, va repassar els moments de dificultat que ha travessat l’illa per la ingerència estrangera i va assegurar que gràcies al llegat de Fidel Castro l’Havana està preparada per enfrontar-se fins i tot a més adversitat­s que el duríssim període especial d’escassetat després de la caiguda de l’URSS.

“Sí, es va poder; sí, es pot, i sí, es podrà superar qualsevol obstacle, turbulènci­a o amenaça en el nostre ferm afany de complir el socialisme a Cuba, o el que és el mateix, garantir la independèn­cia i la sobirania de la pàtria”, va afirmar Castro a la plaça més gran de la capital del Carib, potser referint-se al nou context global presoner de populismes i noves coordenade­s en les relacions internacio­nals. “Es pot resistir, sobreviure i desenvolup­ar-nos sense renunciar als principis socialiste­s”, va repetir entre crits de “Sí, es pot” dels milers d’assistents que es van llançar als carrers.

En aquesta ocasió i a diferència de la seva intervenci­ó de dimarts a la plaça de la Revolució de l’Havana, Raúl Castro sí que va citar els Estats Units i el bloqueig en diverses ocasions per referir-se als desafiamen­ts que ha enfrontat l’illa. Que sigui un senyal o no, només ho sap ell.

 ??  ?? El president cubà, Raúl Castro, posa l’urna amb les cendres del seu germà Fidel a la seva tomba, al cementiri de Santa Ifigenia de Santiago de Cuba
El president cubà, Raúl Castro, posa l’urna amb les cendres del seu germà Fidel a la seva tomba, al cementiri de Santa Ifigenia de Santiago de Cuba
 ??  ??
 ?? MARCELINO VAZQUEZ / AFP ??
MARCELINO VAZQUEZ / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain