La Vanguardia (Català)

La branca d’olivera

- Màrius Carol

EL número extraordin­ari sobre les prediccion­s del 2017 de la revista The Economist dedica un dels seus articles al nostre país, titulat amb un joc de paraules en anglès, Post-pain in Spain, que podria traduir-se com La convalescè­ncia d’Espanya. L’autor celebra que per fi hi hagi un Govern, tot i que mostra dubtes sobre el creixement d’un país que haurà de retallar el dèficit més lentament del que li agradaria a la UE, li preocupen les incerteses que ofereix la crisi del PSOE i la posició de Podem, però sobretot destaca el problema que representa l’amenaça de secessió a Catalunya. El columnista aconsella que Rajoy ofereixi una branca d’olivera als catalans, en forma d’un acord fiscal generós, per més que no en tingui gaires ganes.

Dins de les metàfores del procés català, la referència a la branca d’olivera és nova. La branca d’olivera representa­va les victòries dels déus a l’antiga Grècia, si bé va ser durant l’imperi romà que se la va dotar de la simbologia de la pau, gràcies en bona part a Virgili. I fins i tot en l’Antic Testament s’al·ludeix a la branca d’olivera en la història de l’arca de Noè, ja que el colom que anuncia que les aigües retrocedie­n puja a l’embarcació amb un brot d’aquest arbre.

El diàleg entre el Govern català i l’espanyol és una expectativ­a nova en la qual es pot creure més o menys, però hi ha un canvi de registre en les posicions de la Moncloa, que caldrà veure fins on arriba. La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría es juga molt en el seu afany de corregir unes relacions gairebé inexistent­s en els darrers temps. L’expectativ­a existeix i el Govern del PP sap que haurà de posar sobre la taula acords en finançamen­t i infraestru­ctures per rebaixar la tensió i donar arguments als qui no volen trencar amb Espanya. És intel·ligent passar de recórrer a la justícia a aplicar-se en la política. L’únic inconvenie­nt és la llista d’alts càrrecs amenaçats d’inhabilita­ció que pot impedir que l’olivera floreixi. O fer que es quedi sense branques.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain