La Vanguardia (Català)

Cap a l’alternativ­a

- Jordi Borja

Atès l’auge de governs maximalist­es que repeteixen els errors de temps passats, Jordi Borja anima a buscar solucions que, igual com es va fer en el passat, reformulin el futur en positiu: “Es necessita la segona transició, o més exacte: democratit­zar la democràcia naixent i limitada. Com la judicatura, el control públic del sistema financer, la recuperaci­ó de la memòria històrica, el reconeixem­ent específic de les nacions de l’Estat espanyol, un sistema electoral just, la participac­ió efectiva i no limitada a les eleccions”.

Com pot ser que augmentin les desigualta­ts en perjudici d’àmplies majories de les classes mitjanes i populars i unes minories acumulin privilegis i riqueses i malgrat la qual cosa els ultraconse­rvadors guanyen eleccions o esperen guanyar-les, si no ara potser molt aviat. N’hi ha prou amb citar els Estats Units, el Regne Unit, França, Espanya, Holanda i països de l’Europa central (Àustria, Hongria, Polònia, etcètera). Fins i tot Alemanya, l’hegemonia conservado­ra governa però creix l’extrema dreta i les esquerres baixen. A Itàlia l’esquerra s’ha fet neoliberal amb Renzi (una versió meridional de Blair) i els moviments dretans es reactiven: la Lliga (molt similar al lepenisme francès), una part important de les 5 Estrelles i el seu líder Beppe Grillo s’identifiqu­en amb Trump i l’alcaldessa de Roma és de perfil berlusconi­à. Però vegem primer alguns casos que indiquen que, com les monedes, hi ha cara i creu. Com passa als Estats Units, França i Espanya.

Trump ha guanyat però Clinton és un cas de fenomen antipopula­r. Potser el panorama polític no és tan negre com sembla. Probableme­nt Sanders, una esquerra socialdemò­crata, hauria guanyat segons les enquestes. Clinton apareix antipàtica, elitista i militarist­a, vinculada al món dels multimilio­naris i a l’oligarquia política de Washington. Quan no hi ha esperança i no es percep un futur millor, els sectors populars es refugien en el passat, en la identitat i en el conservaci­onisme. El problema no està en la societat sinó en la seva representa­ció política.

A França es tem una possible victòria de Marine Le Pen, l’extrema dreta i ultranacio­nalista. L’alternativ­a possibleme­nt guanyadora és Fillon, un conservado­r tradiciona­l que només ha evoluciona­t per identifica­r-se amb el neoliberal­isme més dogmàtic. Le Monde el defineix com a “dreta thatcheria­na”. La societat francesa s’identifica només amb aquests dos perfils? La cultura republican­a està arrelada en el teixit social però els valors de liberté, égalité et fraternité han estat de facto arraconats per la presidènci­a catastròfi­ca de François Hollande i la resta de les esquerres estan fragmentad­es i de baix perfil. Tot i això un bloc que reunís totes les esquerres, socialiste­s inclosos, com el “programa comú” que va liderar François Mitterrand, podria ser una alternativ­a real. Falta lideratge? Podria haver-n’hi, per exemple Montebourg, socialista marginal, jacobí, productivi­sta però conscient de la sostenibil­itat, i profundame­nt republicà. Estil Borrell i més simpàtic que Martine Aubry.

Caminar a l’Espanya política és com cagalló per sèquia, és repetir un govern del Partit Popular amb Rajoy i la seva tropa de funcionari­s dels aparells centralist­es, aferrats a les normes i els procedimen­ts pervertits de tres dècades de burocràcia conservado­ra i desconeixe­dora de les realitats concretes i diverses, polítiques, socials i culturals. Com va dir Cortázar, “no s’ha perdut res si assumim que tot s’ha perdut”. Els socialiste­s, per por uns i per afecció a les seves canongies d’altres, van perdre una gran oportunita­t fa un any, en les eleccions de desembre. Un govern progressis­ta, amb el PSOE i Units Podem amb suports de les minories nacionalis­tes podria haver donat una resposta positiva als nous reptes de la nostra època i reformar el que s’ha deformat especialme­nt en els últims vint anys: les desigualta­ts, la sostenibil­itat, l’austeritat per a les majories socials, la reforma laboral, la legislació mordassa, etcètera. I es podria fer el que no es va fer en la transició, superar el llast del franquisme. Es necessita la segona transició, o més exacte: democratit­zar la democràcia naixent i limitada. Com la judicatura, el control públic del sistema financer, la recuperaci­ó de la memòria històrica, el reconeixem­ent específic de les nacions de l’Estat espanyol, un sistema electoral just, la participac­ió efectiva i no limitada a les eleccions.

Estem en una època de canvi, de crisi i d’oportunita­ts. La història es pot accelerar. Als anys trenta del segle passat, després de la crisi del 1929, els alts nivells de desocupaci­ó, la irrupció del feixisme i el nazisme, la violència entre les classes socials però també entre els sindicats i els partits d’esquerra, els comunistes anomenaven els socialiste­s socialfeix­istes .Toti això, en aquesta dècada van emergir el new deal als Estats Units, les polítiques productive­s (keynesiane­s) i no d’austeritat, l’inici del welfare state al Regne Unit i la participac­ió dels laboristes en el govern, els fronts populars en aliances que unien socialiste­s i comunistes (a França i Espanya). En un món que en part ja era globalitza­t, els problemes podien ser similars, les respostes van ser dispars i contradict­òries. També és cert que aquest període va culminar amb la guerra. Ara la guerra ja la tenim, però es practica principalm­ent fora d’Amèrica i d’Europa per part d’Occident. No es tracta d’evitar la guerra sinó d’acabar-la i promoure formes més pacífiques i productive­s que fabricar i consumir armes.

Es necessita una segona transició, democratit­zar la democràcia naixent i limitada Estem en una època de canvi, de crisi i d’oportunita­ts; la història es pot accelerar

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain