La Vanguardia (Català)

José Donoso

José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca

- ANTONIO CERRILLO Madrid

DIR. GEN UNIÓ ESP. FOTOVOLTAI­CA L’energia solar resulta plenament competitiv­a. Per això Donoso demana que s’eliminin els obstacles a la seva implantaci­ó i una manera de conformaci­ó de preus de l’electricit­at que permeti que els ciutadans se’n beneficiïn.

L’energia solar fotovoltai­ca resulta plenament competitiv­a, exposa José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca (Unef), entitat que reuneix unes 250 empreses (fabricants, instal·ladors...). Per això, demana eliminar les barreres que impedeixen que n’augmenti la implantaci­ó i aconseguir un sistema de conformaci­ó de preus de l’electricit­at que permeti als ciutadans beneficiar-se’n.

Com veu la situació de l’energia solar fotovoltai­ca?

A escala mundial, estem recollint els resultats del que hem fet anteriorme­nt. L’any passat es va batre un nou rècord de capacitat instal·lada, amb 55.000 MW. El motor principal d’aquest creixement és la competitiv­itat de la nostra tecnologia. Cada nova subhasta internacio­nal de plantes fotovoltai­ques comporta un nou preu més baix.

I a Espanya?

A Espanya, el creixement es va desenvolup­ant de manera més gradual i té un impuls particular a les instal·lacions d’autoconsum per al sector agroalimen­tari i les aplicacion­s agrícoles. El Govern central ha reconegut que no es compliran els objectius comunitari­s d’energies renovables per al 2020 si no es guanya capacitat. Per això, l’anunci de subhastes per promoure noves instal·lacions ha obert importants expectativ­es per al sector.

Què li sembla la nova directiva de la CE sobre les energies renovables?

L’esborrany que hem analitzat té aspectes molt positius; diu, per exemple, que no es podran fer canvis freqüents en la regulació sobre les renovables ni aplicar mesures retroactiv­es, cosa que ens ha perjudicat molt en el passat recent a Espanya. És una qüestió que faltava en la directiva anterior.

L’autoconsum amb fonts renovables ha suscitat grans expectativ­es. Com es recull aquesta modalitat en la proposta legislativ­a de la UE?

L’esborrany de la directiva diu que els autoconsum­idors (autoproduc­tors) veuran retribuïda pel sistema l’energia excedent lliurada a la xarxa. En teoria, la retribució seria, doncs, per a tots els autoconsum­idors (autoproduc­tors), i no com en Espanya, on només la veuen retribuïde­s les plantes de més de 10 kW (indústries...). També diu que s’ha de permetre l’autoconsum col·lectiu, en comunitats de veïns, i amb participac­ió de les empreses de serveis energètics, el que està expressame­nt prohibit a Espanya. Si tira endavant així, serà positiu.

Però el comissari d’Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, recalca que els autoconsum­idors han de sufragar també els costos de les xarxes elèctrique­s que deixen de fer servir i pagar les càrregues i peatges correspone­nts...

L’autoconsum­idor ja paga el terme de potència igual que qualsevol altre ciutadà. I no oblidem que amb les reformes que s’han fet a Espanya el terme fix suposa el 75% de la factura. Per tant, qui promou l’autoconsum continuarà pagant les despeses fixes del sistema. El que s’estalvia l’autoconsum­idor és una part de terme d’energia (consum), però continua pagant la seva contribuci­ó al sistema.

El Govern espanyol sol criticar l’autoconsum amb renovables. A més, si hi ha molt autoconsum, les elèctrique­s perden clients...

S’està tractant de donar la idea que l’autoconsum­idor és insolidari i amenaça el sistema elèctric, quan la realitat és que per cada 100 MW que produeixi l’autoconsum­idor, el sistema elèctric només deixa d’ingressar 2,6 milions d’euros. Nosaltres calculem que l’autoconsum produirà a l’any a Espanya entre 300 i 400 MW; amb la qual cosa, en una hipòtesi màxima, estaríem parlant d’uns 12 milions d’euros que deixa l’ingressar el sistema elèctric. Però el sistema ingressa 18.000 milions! Ningú no pot adduir seriosamen­t que perquè un sistema de 18.000 milions deixi d’ingressar 12 milions, això afectarà la solidarita­t del sistema, de cap de les maneres!

La CE planeja que el desenvolup­ament de les renovables ja no es farà a Europa amb primes (un fix a la producció elèctrica), sinó amb subhastes de plantes que s’adjudiquen a qui ofereixi millor preu d’electricit­at... Què n’opina?

A partir d’ara només es donarà un sistema de suport a les renovables fent servir sistemes de mercat, fonamental­ment mitjançant les subhastes. Ens sembla bé que l’adjudicaci­ó es faci en funció dels preus, però no ens agrada el sistema de subhastes a Espanya, que no té en compte aquest criteri. El nostre president, Jorge Barredo, ha reclamat un sistema obert, transparen­t i no discrimina­tori, basat en la planificac­ió i l’experiènci­a internacio­nal. Aquestes condicions evitarien el risc d’especulaci­ó i que després els projectes no s’executin.

El Govern no presumeix que Espanya fos pionera en les renovables, sinó que sol recalcar els problemes que ha ocasionat...

És que sembla que els fa ràbia que les energies renovables siguin competitiv­es; i són barates. Fa poc, el secretari d’Estat deia que a les renovables els queden 15 o 20 anys. Què volen?, que regalem l’electricit­at, als preus que ja tenim...?

S’han abaratit molt, oi?

En el fons, està passant el que sempre s’havia anunciat: que quan s’invertís en energia solar, s’aconseguir­ia una energia barata i un cercle virtuós. Són molt clars els exemples dels preus que ha assolit la fotovoltai­ca en les últimes subhastes dutes a terme a l’Argentina i altres països hispanoame­ricans, que han demostrat que, avui dia, és la tecnologia més barata. Hem reclamat que el 20% de cada subhasta es reservi als projectes més petits, per impulsar un desenvolup­ament ordenat del sector.

Encara baixarà més?

No ha tocat fons quant al preu del panell, i encara pot continuar baixant. I queden evolucions tecnològiq­ues pendents, que arribaran amb els nous materials, clarament.

“Les subhastes a Sud-amèrica mostren que l’energia solar és la més barata”

“Tot l’excedent de l’autoconsum lliurat a la xarxa serà retribuït”

 ??  ??
 ?? FADEL SENNA / AFP ?? Plaques fotovoltai­ques per extreure aigua a Tafoughalt (Marroc)
FADEL SENNA / AFP Plaques fotovoltai­ques per extreure aigua a Tafoughalt (Marroc)
 ?? IGNACIO EVANGELIST­A / UNEF ?? José Donoso
IGNACIO EVANGELIST­A / UNEF José Donoso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain