La Vanguardia (Català)

Mort en el fred

La policia creu que l’autor, un delinqüent, va disparar a l’atzar, sense motiu polític

- Redacció i agències HÈLSINKI

L’assassinat a Finlàndia d’una política i dos periodiste­s ha alarmat un país poc acostumat a la violència per arma de foc malgrat la xifra elevada de llicències d’armes i els nombrosos casos d’alcoholèmi­a i depression­s.

Una petita ciutat del sud de Finlàndia, Imatra, va viure la matinada passada un estrany assassinat ple d’incerteses. Tres dones, una política i dues periodiste­s locals, van ser assassinad­es a sang freda quan sortien d’un restaurant. L’autor, un jove de 23 anys delinqüent comú, no tenia en principi cap motiu, ni se li coneixia cap relació amb les víctimes. Ni tan sols va fugir del lloc. La policia, malgrat la notorietat de les mortes, s’inclinava ahir per considerar-ho més un crim a l’atzar que un atemptat polític.

L’assassinat va tenir lloc a l’àrea de lleure nocturn d’Imatra, una ciutat de 28.000 habitants, a uns 230 quilòmetre­s d’Hèlsinki. La presidenta del consell de la ciutat, Tina Wilén-Jäppinen, sortia de sopar amb les dues periodiste­s locals –de les quals no es va facilitar el nom– quan se’ls va acostar el jove i els va disparar quatre o cinc vegades al cap i al pit amb una escopeta de caça. Van morir al moment. Poc després es va presentar un cotxe de la policia. Va trobar l’autor esperant-los. No va oposar resistènci­a ni va dir res sobre els motius.

Ahir, l’inspector finès Saku Tielinen, encarregat de la investigac­ió, va explicar que el jove ja tenia un historial per robatoris i actes violents. No va voler donar el seu nom, encara que la premsa local assegura que és finès i no té vincles extremiste­s. “No hi ha raó per pensar que tingués motius polítics –es va limitar a assenyalar Tielinen–. Tot apunta que va escollir les seves víctimes a l’atzar”.

Segons el relat policial, el detingut va arribar amb cotxe passades les dotze de la nit i va

A SANG FREDA El jove, de 23 anys, va matar les tres dones i es va quedar a esperar la policia

COMMOCIÓ A IMATRA

Wilén-Jäppinen, presidenta del consell municipal, era molt apreciada a la ciutat

aparcar a uns 300 metres del restaurant. Va disparar les dones, que sortien del local en aquell moment. Va tornar al vehicle i va esperar la policia.

En una ciutat petita com aquesta, l’assassinat va suposar tota una commoció. Wilén-Jäppinen, de 53 anys, casada i amb dos fills, era presidenta del consell municipal des del 2009, i s’havia forjat una bona fama entre els seus conciutada­ns, per la qual cosa pensava presentar-se a la reelecció aquest any vinent. “Hem decidit obrir un local per donar atenció psicològic­a. Hi ha molta gent en xoc. L’assassinat va ser en una zona molt freqüentad­a, amb restaurant­s i bars, molta gent era a prop i són conscients que podien haver estat també les víctimes”, explicava Saara Raudasoja, portaveu del departamen­t de salut.

Finlàndia, un país de poc més de cinc milions d’habitants, té una taxa alta de casos d’alcoholism­e i depressió, que s’aguditzen especialme­nt en aquesta època de molt poques hores de llum diürna. Són factors que poden haver influït. Es dóna la circumstàn­cia, a més a més, que és un país amb una llarga tradició de cacera. Hi ha 650.000 llicències d’armes autoritzad­es, però la veritat és que el nombre d’assassinat­s amb armes de foc és baix.

 ?? HANNU RISSANEN / AFP ?? Els ciutadans de la ciutat d’Imatra van col·locar espelmes, ahir, al costat de l’entrada del restaurant
HANNU RISSANEN / AFP Els ciutadans de la ciutat d’Imatra van col·locar espelmes, ahir, al costat de l’entrada del restaurant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain