La Vanguardia (Català)

Cuba mira a Trump

La incipient obertura ja ha disparat el turisme americà a l’illa

- ECONOMIA

La mort de Fidel Castro ha trencat una baula més del mur econòmic que separa els EUA de Cuba, una illa que espera els següents passos de Trump per obrir-se encara més al mercat turístic nord-americà.

Era els finals dels anys vuitanta quan la cadena Meliá va firmar l’obertura del primer hotel espanyol a Cuba, el Sol Palmeras de Varadero, que es va obrir el 1990 després d’un acord entre el president, Gabriel Escarrer, i el govern cubà. El pacte, en aquell moment considerat d’alt risc i vist amb molt mals ulls per part del govern dels Estats Units, preveia una societat al 50%: Cuba aportava l’obra civil i els edificis, i els empresaris espanyols, l’equipament de l’hotel. L’any passat Meliá va celebrar els 25 anys de presència a l’illa.

Segons José Luis Zoreda, amb una àmplia experiènci­a en el sector i treballado­r de Meliá durant aquella època, aquest primer pas de la cadena mallorquin­a il·lustra la implicació del sector turístic amb el desenvolup­ament de l’illa durant gairebé tres dècades. “La revolució ens ha ensenyat a estar al costat d’aquells que ens van ajudar en els moments difícils i els donarem els millors edificis i terrenys”, es va comprometr­e fa només uns mesos a Madrid, al Fòrum de Lideratge Turístic d’Exceltur, el ministre de Turisme de Cuba, Manuel Marrero, fent referència als 53 dels 74 acords comercials internacio­nals que té Espanya al país.

El sector turístic espanyol, assegura Zoreda, “està molt ben posicionat a l’illa, tant per les relacions amb el Govern com per l’experiènci­a acumulada durant tots aquests anys”. Més del 50% de les instal·lacions hoteleres de l’illa estan en mans de companyies espanyoles, liderades per Meliá i amb presència destacada d’Iberostar i Barceló. I empreses com Balearia opten per obrir una nova ruta de ferris que connectin l’illa amb els Estats Units. Prop de 20 vols setmanals connecten Madrid amb l’Havana amb rutes d’Iberia, Air Europa i Cubana de Aviación.

Per als interessos espanyols, serà més determinan­t el tipus de relació que estableixi el país amb Donald Trump, el pròxim president dels EUA, que la mort de Fidel Castro, un esdevenime­nt més simbòlic que una altra cosa, segons asseguren analistes internacio­nals.

Els primers efectes de l’obertura i del restablime­nt de relacions entre els EUA i Cuba ja s’han deixat notar. La setmana passada va aterrar a l’illa el primer vol d’American Airlines que connecta directamen­t els dos països, i el nombre de visitants estrangers pràcticame­nt s’ha duplicat respecte a l’any anterior i va pel camí d’arribar als quatre milions de turistes. “Una obertura més gran al mercat americà, quan es regularitz­in els vols i els visats, serà positiva per a les empreses espanyoles perquè creixerà el mercat: tant la demanda com la competènci­a”, assegura José Luis Zoreda.

“La mort de Fidel Castro és una pèrdua de referent i un cop emocional per al país, però la clau de la transició econòmica de l’illa és la política econòmica de Raúl Castro, amb els lineamient­os o línies estratègiq­ues”, explica Josep Maria Sayeras, professor del departamen­t d’economia i finances d’Esade amb àmplia experiènci­a de formació al país. “Però amb la victòria de Trump les incògnites de saber què passarà amb les relacions entre Cuba i els EUA s’han multiplica­t”, afirma el professor Sayeras.

El turisme, reconeix Sayeras, serà una de les futures palanques de creixement de l’illa i ja s’han vist forts increments de preus per l’augment de la demanda. El sector espanyol té un cert avantatge respecte a l’americà, però Sayeras avisa que els privilegis no duraran per sempre i que la competènci­a de les cadenes nord-americanes serà ferotge.

Zoreda insisteix que “les cadenes espanyoles estan més ben situades per competir amb les grans cadenes americanes perquè coneixen el mercat millor que ningú; a més, no és tan fàcil trobar ubicacions bones a l’Havana”. “Si s’acaba obrint de debò, una cosa que no sembla que hagi de passar a curt termini, el mercat creixerà i el més probable és que es converteix­i en un mercat car. El dèficit d’allotjamen­t ja ha provocat l’entrada de la plataforma Airbnb”, resumeix el líder d’Exceltur. És probable que passi a ser un mercat car, per l’alta demanda.

Cuba passarà a ser un mercat car per l’alta demanda i, a més, ja hi han entrat empreses com Airbnb

 ?? ERNESTO MASTRASCUS­A / EFE ?? Espanya té acords comercials amb l’illa que mirarà de rendibilit­zar els pròxims anys
ERNESTO MASTRASCUS­A / EFE Espanya té acords comercials amb l’illa que mirarà de rendibilit­zar els pròxims anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain