La Vanguardia (Català)

Pacte sense reforma

- Agències

El PP de Catalunya veu possible assolir acords amb el Govern de la Generalita­t sense modificar la Constituci­ó.

El nou portaveu del PPC al Parlament, Alejandro Fernández, creu que hi ha marge “per arribar a acords” entre els governs de Catalunya i Espanya “en molts àmbits, però sense la necessitat de reformar la Constituci­ó”. I posa com a exemples “les infraestru­ctures, el finançamen­t autonòmic o l’educació”.

Fernández, que ha substituït recentment Enric Millo com a portaveu popular al Parlament, va valorar ahir aquestes possibilit­ats en una entrevista a la televisió catalana. Va defensar, en aquest sentit, que “algunes coses” que es van posar sobre la taula el 2012 “no es van poder abordar per la situació econòmica, però ara les condicions econòmique­s estan millorant”. I va considerar que a Catalunya el que li convé és “seguir l’exemple del País Basc”. Ja en clau de futur, el dirigent popular va afegir que seria “molt saludable” que a Catalunya “algun dia governi una aliança de partits no nacionalis­tes amb un pacte entre populars, socialiste­s i Ciutadans”.

Alejandro Fernández recorda que una reforma constituci­onal necessitar­ia un “acord igual o superior” al que es va aconseguir per a la Constituci­ó del 1978 i, a més, no partir de “fórmules unilateral­s que van contra la convivènci­a”. Això sí, el portaveu popular va valorar positivame­nt que en aquest moment els dos executius “parlin més; és una bona notícia”.

D’altra banda, el conseller d’Afers i Relacions Institucio­nals i Exteriors, Raül Romeva, es va felicitar ahir d’haver mantingut una conferènci­a telefònica amb el nou ministre d’Exteriors del Govern de Mariano Rajoy, Alfonso Dastis Quecedo. “És molt més del que vaig poder aconseguir amb José Manuel García Margallo”, el predecesso­r de Dastis, segons va assegurar Romeva en una entrevista a Catalunya Ràdio. El conseller va recordar que el mateix Margallo va declinar rebre’l formalment.

Malgrat aquesta ruptura del gel, Romeva va afegir que no es fia de l’oferta de diàleg de Madrid: “Ja l’hem vist, el diàleg, mare meva”, va agregar irònic.

El conseller va dubtar que per part del Govern espanyol existeixi una predisposi­ció al diàleg i, a tall d’exemple, va assenyalar les decisions del Consell de Política Fiscal sobre el dèficit de les comunitats autònomes o que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi estat citada a declarar, que el Congrés hagi aprovat el suplicator­i de Francesc Homs o que el Suprem ratifiqués la sanció al jutge i senador Santiago Vidal.

Romeva admet que ja ha parlat amb el nou titular d’Exteriors: “Més del que vaig aconseguir amb Margallo”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain