La Vanguardia (Català)

Pugen a 33 els morts en l’incendi d’Oakland

- Correspons­al NOVA YORK

El balanç de morts a la festa musical de la ciutat california­na d’Oakland va pujar ahir a 33. Al llarg del dia s’esperava que la xifra s’incrementé­s, ja que faltava per explorar el 80% de l’antic magatzem, reconverti­t en estudis per a artistes, que va ser pastura del foc divendres.

Amb aquesta xifra, l’incendi s’ha convertit en el més tràgic en la història recent de Califòrnia. Eclipsa el sinistre de 1991 d’Oakland Hills, que va deixar 25 víctimes mortals.

La recerca de cadàvers s’ha de prolongar almenys 48 hores. “Aquesta és una tasca molt àrdua, pam a pam, volem assegurar-nos el respecte a les víctimes i les seves famílies, així com garantir la seguretat dels bombers”, va afirmar en roda de premsa la cap de batalló Melinda Dayton. “Demanem als familiars dels desaparegu­ts que guardin evidències d’ADN per confirmar la identitat de les víctimes. Dir això és molt dur, però és el que hem d’afrontar”, va afirmar compungit el sergent Ray Kelly.

L’edifici es coneixia com el vaixell fantasma. És una d’aquelles naus industrial­s obsoletes que s’han reconverti­t en casa d’acollida de creadors, expulsats de la cada vegada més aburgesada ciutat de San Francisco.

L’aigua i l’electricit­at l’agafaven –d’altres aplicaven el terme robaven– dels veïns, i sovint no funcionave­n. A la planta baixa hi residien al voltant d’una dotzena de persones, que en general rotaven. En la segona planta es disposava d’un espai per a concerts, amb capacitat per a un centenar d’espectador­s. Antics residents van assegurar que el recinte era una veritable trampa, sense sorti- des d’emergència i amb una escala provisiona­l. Les flames, d’origen desconegut encara que tot apunta a un accident, van provocar la caiguda del sostre, factor determinan­t de l’alt nombre de víctimes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain