La Vanguardia (Català)

Discreció íntima

La intensa vida privada del líder va tenir tractament de secret d’Estat

- Madrid

Qui diria que Fidel Castro va ser un home discret: un líder tan xerraire, un adversari tan directe... Però tant en la seva època de jove guerriller com en els seus llargs anys com a governant del país, el cap de la revolució cubana va ser una persona silenciosa, per no dir opaca, en tot el que té a veure amb la seva esfera privada. Els seus embolics, la seva vida familiar i la seva salut sempre van tenir tractament de secret d’Estat.

Els detalls sobre les seves relacions íntimes que han anat transcendi­nt donen per a molt i, de fet, han omplert tones de paper. Amb tot, i més enllà de xafarderie­s i rumors, la biografia privada de Castro es pot resumir en uns quants paràgrafs.

Castro va néixer el 13 d’agost del 1926 a Birán de la unió d’un emigrant gallec esdevingut un terratinen­t, Ángel Castro, amb la seva segona dona, Lina Ruz. Fidel va tenir sis germans –Ángela, Ramón, Raúl, Juana, Emma i Agustina, nascuts, com ell, d’aquella unió– i tres mig germans: d’una banda, Lidia i Pedro Emilio, fruit d’un primer matrimoni del seu pare amb María Luisa Argota, i de l’altra, Martín, fill d’Ángel Castro i d’una dona de fer feines, Generosa Batista.

El jove rebel es va casar amb 22 anys amb Mirtha Díaz-Balart, de 20. Tots dos encara estudiaven a la universita­t; ell, Dret, i ella Filosofia. El germà de Mirtha, Rafael DíazBalart, aleshores cap de les joventuts de Batista i més tard senador i sotssecret­ari de Governació amb el dictador, havia estat company i amic de Fidel durant el batxillera­t. I anys després es convertiri­a en un dels seus principals adversaris polítics a l’exili, com ho serien també els seus fills Lincoln i Mario, congressis­tes per Florida durant anys (Mario encara ho és).

Amb Mirtha, Castro va tenir un sol fill: Fidel Félix, Fidelito. El matrimoni va durar set anys, fins que el líder revolucion­ari va començar una intensa relació amb la seva atractiva companya de lluita Natalia Revuelta, amb qui va tenir una filla, Alina, que el 1993 fugiria de l’illa per instal·lar-se a Miami i convertir-se en una de les més conegudes adversàrie­s del règim. A mitjan anys cinquanta Fidel va mantenir una altra relació íntima amb l’activista María Laborde, de la qual va néixer Jorge Ángel. Hi ha notícies no confirmade­s de tres fills més del líder: Panchita Pupo, Ciro (home) i Fito, aquesta última suposada filla

d’una desertora dels serveis secrets.

Una dona que va influir especialme­nt en la vida de Castro durant decennis va ser la seva íntima amiga i col·laboradora Celia Sánchez, que des dels temps de la Sierra Maestra va tenir un paper destacat –se la coneixia com “la primera dama de la revolució”– i va ser secretària executiva del Consell de Ministres. Va morir de càncer de pulmó el 1979.

Va ser a començamen­ts dels setanta quan Fidel va formar parella amb Dalia Soto, la seva vídua i mare de cinc dels seus fills: Alexis, Álex, Alejandro, Antonio i Ángel. Circulen dues explicacio­ns sobre per què tots els noms comencen per A: l’admiració del líder per Alexandre el Gran o un homenatge al seu pare, Ángel. Fidel no va formalitza­r el seu matrimoni amb Dalia fins al 1980 amb un casament tan silenciós com ho seria la seva presència en la vida del líder. Quan se la va començar a veure en alguns actes protagonit­zats pel seu marit , la Señora –com l’anomenen– sempre seia unes files enrere. Dalia va personific­ar així una faceta oculta de l’home que amb tanta notorietat va dirigir Cuba durant mig segle: la protecció a ultrança de la intimitat.

 ?? TORONTO STAR / EFE ?? Fidel amb la seva primera dona, Mirtha, i el seu fill Fidelito el 1950
TORONTO STAR / EFE Fidel amb la seva primera dona, Mirtha, i el seu fill Fidelito el 1950

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain