La Vanguardia (Català)

Sis advertènci­es a Forcadell

Des que el TC va suspendre la resolució independen­tista s’han succeït les discussion­s legals a la Mesa del Parlament

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Es compleix un any des que el Tribunal Constituci­onal (TC) va suspendre la resolució independen­tista del 9 de novembre, en què Junts pel Sí i la CUP plasmaven la seva intenció de trencar amb la legalitat espanyola i negar autoritat a l’Alt Tribunal. Des d’aleshores s’han succeït les discussion­s sobre la legalitat de les iniciative­s relacionad­es amb el procés sobiranist­a en el si de la Mesa del Parlament, que presideix Carme Forcadell. L’exsecretar­i general de la Cambra, Pere Sol, i el lletrat major, Antoni Bayona, van relatar un d’aquests episodis la setmana passada en la seva compareixe­nça com a testimonis dins de la investigac­ió per un presumpte delicte de desobedièn­cia contra Forcadell, que declararà davant el jutge el dia 16 d’aquest mes. No es tracta, tot i això, de l’única vegada que els lletrats adverteixe­n de les eventuals conseqüènc­ies de desobeir el TC. Ja sigui motu próprio o a petició dels grups, els juristes han avisat en sis ocasions d’aquest hipotètic escenari a la Mesa.

Els riscos de seguir amb la ruptura. Després de la suspensió de la resolució del 9 de novembre, els serveis jurídics del Parlament van elaborar un informe per avaluar els efectes d’aquesta sentència del TC sobre l’activitat parlamentà­ria, a petició de Catalunya Sí que es Pot i amb l’anuència de Forcadell. En ell, defensen la competènci­a del Parlament per elaborar lleis però avisen del risc que suposaria l’aplicació del contingut de la declaració anul·lada. “La sentència del Tribunal Constituci­onal comporta l’obligació que el Parlament la compleixi”, assenyala el document, si bé subratlla que la funció legislativ­a està “garantida per l’Estatut”.

Les tres lleis de ruptura. Els lletrats van emetre un altre informe al febrer en què qüestionav­en la tramitació per via de ponència de les tres lleis de “desconnexi­ó” –règim jurídic català, administra­ció tributària i protecció social, que emanen de la declaració del 9 de novembre– . Aquesta fórmula, al·legaven, només es pot fer servir per tramitar lleis “pròpies del desenvolup­ament bàsic de l’Estatut”. La majoria de Junts pel Sí a la Mesa, tot i això, va obviar el consell dels serveis jurídics i va aprovar la creació de les ponències.

Reafirmar la declaració anul·lada. La CUP va posar en un compromís Junts pel Sí a l’abril quan va presentar una moció en què demanava de reafirmar el contingut de la declaració rupturista anul·lada, en un clar desafiamen­t al TC. Llavors, els lletrats van avisar que tramitar la moció en els termes plantejats era il·legal perquè “tots els poders públics” tenen l’obligació “de complir les sentències del TC”. Els grups de l’oposició van demanar a la Mesa que frenés la iniciativa, però, un altre cop, Junts pel Sí va fer valer la seva majoria per aprovarne la tramitació. Finalment, la coalició entre el PDECat i ERC va acordar canvis en el redactat amb la CUP en què s’eludia la paraula “desobedièn­cia”.

Votació del procés constituen­t. Després d’un intens debat en una sessió celebrada el 20 de juliol, la Mesa del Parlament va acordar no incloure en l’ordre del dia del proper ple la votació de les conclusion­s de la Comissió del Procés Constituen­t, en què s’advoca per la unilateral­itat per assolir una hipotètica independèn­cia. Tot i això, en el ple del 27 de juliol Forcadell va permetre sotmetre a votació un canvi en l’ordre del dia per introduir el debat de les esmentades conclusion­s. L’exsecretar­i general del Parlament i el lletrat major van elaborar un informe a iniciativa pròpia per avisar de les conseqüènc­ies d’incomplir les resolucion­s del TC. Poc després, el Constituci­onal va admetre l’incident d’execució de sentència plantejat pel Govern central contra la votació. Aquest procedimen­t és el que ha provocat la investigac­ió judicial de Forcadell per presumpta desobedièn­cia.

Resolució sobre el referèndum. El lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, va advertir la Mesa que la resolució sobre el referèndum impulsada per Junts pel Sí i la CUP en el debat de política general del 5 i 6 d’octubre podia contraveni­r les ordres del TC. Hi ha la “possibilit­at que el TC pugui considerar que es produeix un incomplime­nt” de les seves sentències, va assenyalar. Encara així, la majoria de Junts pel Sí a la Mesa va donar pas a la resolució al·legant la llibertat d’expressió dels diputats.

Els pressupost­os de la Generalita­t. La Mesa es va tornar a reunir el 29 de novembre per debatre l’admissió a tràmit del projecte de llei dels pressupost­os, que aquell dia va presentar en el Parlament el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras. L’actual secretari general de la Cambra, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, van avisar oralment durant la reunió de les possibles conseqüènc­ies legals en cas que els pressupost­os incloguin partides que contraving­uin les resolucion­s del TC. Els grups parlamenta­ris contraris a la independèn­cia van interpreta­r que es referien a la partida per a processos electorals i participat­ius i a la disposició addicional número 31, en què el Govern es compromet a celebrar un referèndum. Així, en van sol·licitar la paralitzac­ió, però la Mesa va permetre’n l’admissió a tràmit perquè els membres de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot van considerar que no hi ha problemes legals.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Forcadell declararà davant el TSJC el 16 de desembre per un presumpte delicte de desobedièn­cia
ANDREU DALMAU / EFE Forcadell declararà davant el TSJC el 16 de desembre per un presumpte delicte de desobedièn­cia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain