La Vanguardia (Català)

Àustria rebutja la ultradreta

-

EUROPA respira més tranquil·la un cop va conèixer ahir la victòria del candidat progressis­ta a la presidènci­a d’Àustria, l’independen­t i exlíder verd Alexander Van der Bellen, davant el seu rival, el candidat de l’ultranacio­nalista FPÖ, Norbert Hofer. Un triomf ampli respecte a les eleccions celebrades el maig passat, quan Van der Bellen es va imposar per només sis dècimes al seu adversari, un resultat que el Tribunal Constituci­onal va anul·lar per un recompte ple d’irregulari­tats. Ahir, el recompte atorgava al vencedor més de sis punts percentual­s de diferència, en espera que avui es tanqui el escrutini amb els vots per correu. El candidat de la ultradreta va admetre la derrota quan es van fer públics els primers resultats.

Tot i que el paper del president d’Àustria és més formal que efectiu, la victòria de Van der Bellen no només allunya la possibilit­at que un país europeu estigui presidit per un ultranacio­nalista després de la Segona Guerra Mundial, sinó que significa una derrota per a les expectativ­es de diversos grups populistes, antiimmigr­ació i antieurope­us, que planegen un assalt electoral al poder a diversos països del continent. Una possibilit­at que es va potenciar després del triomf del Brexit al Regne Unit, i de Donald Trump als Estats Units, que aquests grups van considerar com un èxit propi. El fracàs de l’FPÖ austríac és, també, una galleda d’aigua freda per a les pretension­s de la ultradreta europea.

Perquè amb la repetició de les eleccions el que es jugava era quelcom més que la presidènci­a d’un país centreeuro­peu. Hofer plantejava els comicis com la necessitat d’un tancament de fronteres als immigrants, així com un replanteja­ment de la UE. Fins i tot va arribar a insinuar, després del Brexit, la celebració d’un referèndum al seu país, si bé immediatam­ent després se’n va desdir. Els austríacs, malgrat tot, continuen sent majoritàri­ament partidaris de l’Europa unida, com ho demostren els resultats d’ahir. Una altra qüestió que aclareix la victòria de Van der Bellen és que no hi ha hagut efecte arrossegam­ent de la victòria de Trump, entre altres raons perquè el magnat americà no és precisamen­t un personatge que suscita moltes simpaties a Àustria.

No ha estat, tot i això, una victòria fàcil per a Van der Bellen. Els problemes de la coalició governamen­tal entre socialdemò­crates i conservado­rs a Àustria no eren una carta al seu favor. Un Govern que no ha sabut gestionar la crisi econòmica, en un país de vuit milions d’habitants, on la dependènci­a del mercat alemany ha estat molt perjudicia­l per a la indústria, les exportacio­ns i l’ocupació, i no ha aconseguit resoldre les gairebé 140.000 peticions d’asil d’immigrants que ha rebut des del 2015. Vet aquí el fracàs dels seus representa­nts en les eleccions presidenci­als passades. Hofer va jugar amb habilitat populista la carta d’“Àustria per als austríacs”, que finalment no ha sortit victoriosa. En canvi, Van der Bellen es va presentar com a independen­t per atreure el vot urbà i dels electors més preparats, que se senten europeus, i a la llarga campanya des del maig passat va provar d’arrabassar al seu adversari el vot rural –sector molt afectat per la crisi–, cosa que ha aconseguit, atesos els resultats d’ahir. Una victòria que els partits tradiciona­ls austríacs hauran de tenir molt en compte de cara a les legislativ­es. Però també Brussel·les haurà de prendre consciènci­a que el camí que porta pot dur cap al desastre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain