La Vanguardia (Català)

Una setmana caòtica

-

DILLUNS, feiner; dimarts, festiu; dimecres, feiner; dijous, festiu, i divendres, feiner. És la setmana més caòtica que ens han ofert les festes de la Constituci­ó i de la Puríssima els últims anys. Cada sector social i econòmic s’ha organitzat com ha pogut per superar els inconvenie­nts d’aquest calendari tan irregular, per bé que en moltes famílies ha estat impossible harmonitza­r les diferents variacions dels calendaris escolars, laborals i festius.

El perjudici principal de la bogeria del calendari laboral que es viu aquesta setmana és per a l’economia. Tret del sector turístic, el país en conjunt perd pràcticame­nt cinc dies de producció i de feina. Els costos que això suposa s’haurien pogut reduir a la meitat si les dues festes s’haguessin traslladar al dilluns i el dimarts. Però la rigidesa política i institucio­nal que presideix aquest país ho fa impossible. El Partit Popular, que va incloure la reforma del calendari laboral al programa electoral de la legislatur­a anterior, no ha pogut arreglar-ho.

El debat sobre la necessitat d’organitzar les jornades festives a Espanya amb més racionalit­at, igual com es fa en bona part dels països desenvolup­ats, és present sempre per aquestes dates des que fa 37 anys es va instaurar el 6 de desembre com el dia de la Constituci­ó, dos dies abans de la festa religiosa de la Puríssima.

Com hem dit, la solució és molt senzilla en teoria, ja que n’hi hauria prou amb el replanteja­ment del model de dies festius perquè s’acumulessi­n totes les festes els primers dies de la setmana per evitar situacions que no ajuden les famílies ni la competitiv­itat de les empreses. Un exemple que ha sorgit en nombroses ocasions és el d’Irlanda, un país eminentmen­t catòlic, on algunes festes religioses passen als dilluns.

El mateix Estatut dels Treballado­rs faculta el Govern espanyol i les comunitats autònomes a traslladar les seves festes als dilluns, excepte Nadal, Any Nou, Primer de Maig i Dotze d’Octubre. Però la manca de flexibilit­at tant de l’Església espanyola com de les diverses institucio­ns polítiques –reticents a canviar les dates de les celebracio­ns respective­s– impedeix els acords que beneficiar­ien el conjunt de la societat, tant econòmicam­ent com en qualitat de vida, i l’organitzac­ió familiar i col·lectiva.

És una qüestió que no només afecta aquest aqüeducte, sinó que també es produeix en altres dates de l’any. I que exigiria molta més dosi de bona voluntat per part de tots per resoldre-la, com hem reclamat reiteradam­ent sense èxit des de fa anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain