La Vanguardia (Català)

Feminitzac­ions

- Joana Bonet

Hi ha paraules que despullen la seva complexita­t a força de repetir-les. Es donen importànci­a a si mateixes però amb el temps es van desinflant, perden el seu llustre i es fan carregoses. Em refereixo, entre d’altres, a l’entrada empoderami­ento, actualitza­da per la RAE, que resumeix la presa de poder per part d’un individu o grup social que no en tenia, utilitzada com a baula en la lluita contra la discrimina­ció. Fins que va arribar de fora, empoderar significav­a en castellà apropiar-se d’alguna cosa. Però després de la IV Conferènci­a Mundial sobre la Dona de Pequín ens va omplir la boca. Semblava una paraula efectiva, com si en invocar-la cent dones fossin a passar a ocupar els primers càrrecs del que fos i deixessin de ser pobres –qüestió que continua sent el principal escull per a la igualtat perquè la pobresa és majoritàri­ament femenina–. “És menys útil al món la dona de la neteja que ha criat vuit nens que l’advocat que ha fet cent mil lliures?”, es preguntava Virginia Woolf a Una cambra pròpia, i donava per fet que en cent anys les dones haurien deixat de ser un sexe protegit, que la mainadera repartiria carbó i la botiguera conduiria una locomotora. Woolf no s’equivocava, malgrat que els exemples de la màquina de tren i el carbó hagin caducat, les dones continuen netejant i criant.

Des de fa anys parlem de la feminitzac­ió del món, de la premsa o fins i tot de l’economia. Què significa? Més empatia, dolçor, connexió o altruisme? Educació de les emocions? Funció dels detalls? Quan alguns homes, l’últim Pablo Iglesias, parlen de la necessària feminitzac­ió de la política en termes de “tenir cura del que es té al costat”, no hi ha dubte que sobrevola i perviu el mite de la mare. Cuidadores eternes que procuren el gaudi i la calma de tots, sense esperar res a canvi, generoses i desinteres­sades, profession­als que renuncien a ascensos per poder conciliar, fins al punt d’oblidar-se de si mateixes. Però, no haurien de moderar-se aquelles qualitats, o en tot cas repartir-les entre els dos sexes?

Es diu que la veritable igualtat arribarà quan existeixin tantes senyores inútils com senyors als llocs de comandamen­t. Quin preu. Prepotents, competitiv­es, envejoses, fredes... I tant que n’hi ha. En el xoc d’un gènere contra l’altre cobra força una perversió pròpia de trilers, lluny encara de celebrar les diferèncie­s com a iguals. Fundéu, la Fundació de l’Espanyol Urgent, acaba de recollir el terme sororidad, que al·ludeix “a la relació de solidarita­t entre dones”. Per això, en comptes de l’arrel llatina frater (germà), agafa com a base el seu equivalent femení: soror. El terme de moda exalta la germandat femenina, ara bé, abans que envelleixi la paraula, hauríem d’advertir que l’adhesió, la col·laboració i la camaraderi­a no només són qüestions de dones. Aquesta és la fatalitat. I l’anacronism­e: que el món masculí i el món femení juguin en equips contraris.

Esdevé fatal i anacrònic que el món masculí i el món femení juguin en equips contraris

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain