La Vanguardia (Català)

Pensions, fills i desigualta­t

- Josep Miró i Ardèvol

El problema del nostre sistema públic de pensions torna a l’actualitat. Ara, a causa de la desaparici­ó del fons de reserva, que permet cobrir el dèficit dels seus comptes. El que és escandalós del cas és que aquesta previsió es coneix des del 2005, quan el Govern va presentar a la Comissió Europea les dades, que calculaven el seu esgotament a partir del 2020. L’únic que ha passat és que la crisi ha avançat la data tres anys, però fa una dècada que els partits polítics, els mitjans d’opinió i les institucio­ns de la societat ho sabien, sense que ningú s’hagi sentit apressat a promoure la reforma necessària. Naturalmen­t, a més temps transcorre­gut pitjor és la solució, com ho assenyala l’última adoptada: augmentar les prestacion­s un 0,25% anual, un abús inacceptab­le, quan al mateix temps es promou arribar al 2% com a objectiu desitjable d’inflació. Així, la pobresa de molts jubilats està assegurada.

En aquest debat hi ha dos temes crucials desaparegu­ts. Un és la desigualta­t generada pel retrocés dels salaris. D’acord amb les dades de l’INE, les rendes de treball perden pes en el repartimen­t de la riquesa mentre augmenta les de capital i els excedents empresaria­ls. Els salaris només van representa­r el 2013 el 46,7% del PIB. És la xifra més baixa de la sèrie reconstruï­da per aquell Institut. Per la seva banda els excedents empresaria­ls i de capital constituei­xen el 43,7% del PIB, el percentatg­e més elevat des de 1996, sense que s’hagi modificat la seva aportació als ingressos de l’Estat. Així, la distància entre rendes salarials i empresaria­ls i de capital es redueix a només tres punts. Quan va començar la crisi el 2008 les rendes del treball (50,1%) avantatjav­en en 8,4 punts a les procedents dels excedents i mobiliàrie­s (41,7). El resultat és que a menys salaris també es generen menys ingressos per a la Seguretat Social.

Una altra variable, aquesta decisiva a llarg termini, és a dir allò que serà el present transcorre­gut un cert temps, és la natalitat. Sense fills avui no hi ha pensions. Això ho sap qualsevol i tot Europa obra en conseqüènc­ia, però Espanya també és diferent en això i ho ignora. Perquè afavorir les condicions que fan possible la descendènc­ia, la paternitat i maternitat, i la consegüent estabilita­t matrimonia­l no és políticame­nt correcte: ho impedeix la perspectiv­a de gènere i la visió de vol gallinaci dels nostres governs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain