La Vanguardia (Català)

Aprendre de la ciutat

- FAD-Foment de l’Art i del Disseny www.fad.cat

Dimarts passat es lliurava el City to City Barcelona FAD Award. Aquest premi, atorgat de manera biennal pel FAD amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, reconeix projectes orientats a millorar les condicions de vida de les persones en tota mena de contextos urbans. Aquest any el guardó es plantejava per primera vegada dintre d’un marc temàtic i es fixava en les iniciative­s que promouen l’aprenentat­ge a la ciutat. Impulsat des de l’Associació Citio amb la col·laboració de diversos agents locals, el projecte guanyador d’aquest 2016 n’és un bon exemple. A través de l’organitzac­ió de multitud d’activitats de caràcter lúdic i artístic, aquesta iniciativa ha aconseguit regenerar el barri de La Balanza, una de les zones més deprimides de la ciutat de Lima. Basat en una “apropiació creativa de l’espai públic”, aquest projecte ha millorat la convivènci­a i ha fomentat el pensament crític entre els veïns, a més d’incrementa­r el grau d’implicació de les dones quant a la presa de decisions. Als deu anys d’haverse posat en marxa, el resultat és un barri més viu, més creatiu i en el qual els membres de la comunitat poden relacionar-se lúdicament amb el seu hàbitat mentre participen de manera activa en la seva transforma­ció.

Eyes on the City y FC Lampedusa Hamburg són els dos projectes distingits en l’apartat de mencions d’aquesta edició del premi City to City. El primer, fet a Christchur­ch (Nova Zelanda) durant el 2015, va consistir en l’organitzac­ió de trobades setmanals en una grada mòbil per observar i comentar els avenços en la reconstruc­ció de diversos espais afectats per un terratrèmo­l. El projecte, al qual no li faltava l’humor, va servir per fomentar un debat obert, transversa­l i transparen­t sobre el disseny de l’espai públic i els seus usos.

Sota el lema “Hem vingut a jugar, hem vingut per quedar-nos”, el segon projecte distingit amb una menció és una iniciativa del Lampedusa Refugee Group i el Sankt Pauli FC d’Hamburg, un club de futbol històricam­ent compromès amb diverses causes socials. Gràcies a la creació de l’equip amateur Lampedusa FC, un grup de refugiats d’entre 16 i 24 anys han trobat un espai d’acollida, acompanyam­ent i motivació després de veure’s obligats a fugir a Europa des dels seus països d’origen.

Tal com va destacar el jurat del premi, es tracta d’un projecte exemplar que transforma l’esport en una eina d’inclusió social i incideix positivame­nt sobre una de les crisis humanitàri­es més importants dels nostres dies.

Les altres vint-i-cinc candidatur­es finalistes es poden consultar en fad.cat/citytocity i formaran part d’una exposició que pròximamen­t es presentarà a Barcelona.

Per bé que cada un dels projectes participan­ts està dirigit a solucionar problemàti­ques locals, l’objectiu del premi City to City és, precisamen­t, fer entendre que el que s’aprèn en una ciutat pot ser una lliçó valuosa per a una altra; encara que aquesta ciutat es trobi en l’altre extrem del món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain