La Vanguardia (Català)

Bertolucci va enganyar Schneider a ‘L’últim tango a París’

- Redacció

Bernardo Bertolucci va rodar el 1972 L’últim tango a París, un polèmic film eròtic, protagonit­zat per Marlon Brando i Maria Schneider. Després de 44 anys, el film torna a l’actualitat quan s’ha revelat que el que va explicar el director italià en una conferènci­a a La Cinémathèq­ue Française de París, fa tres anys, en què va admetre que l’escena més famosa de la pel·lícula, amb el personatge interpreta­t per Brando violant analment Schneider i fent servir mantega com a lubricant, no va ser consensuad­a amb la jove actriu francesa. “Volia veure la seva reacció com a noia, no com a actriu. No volia que la Maria fingís la humiliació, volia que la sentís. Els crits, el ‘no, no!’”, es pretenia justificar Bertolucci. I va afegir: “Crec que em va odiar a mi i a Marlon Brando perquè no li vam explicar que utilitzarí­em mantega”. No obstant això, va dir no sentir-se penedit, a pesar que considera el seu comportame­nt com a “horrible”.

Després d’aquestes revelacion­s de Bertolucci, moltes han estat les veus a Hollywood, que han mostrat la seva indignació i menyspreu contra el director. Jessica Chastain va dir a Twitter: “A tota la gent que adora aquesta pel·lícula: esteu veient una noia de 19 sent violada per un home de 48. El director va planejar l’atac”. Chris Evans també s’ha pronunciat: “No veuré mai aquesta pel·lícula, ni Bertolucci o Brando com abans. Sobrepassa el fàstic”.

Scheneider, que va morir de càncer el 2011, ja va afirmar el 2007 en el Daily Mail que l’esmentada escena “no era en el guió original. Només me la van explicar abans de filmar-la”. “Hauria d’haver trucat al meu agent o al meu advocat, perquè no es pot obligar una persona a fer alguna cosa que no és en el guió, però en aquell moment, no ho sabia.” I va revelar que Brando li va dir: ‘No et preocupis, és només un film. Però malgrat que el que feia Marlon no era real, jo plorava de veritat’”. “Em vaig sentir humiliada i, per ser honesta, una mica violada”, i va dir que després de l’escena cap dels dos no la va consolar o es va disculpar.

 ?? BERTRAND RINDOFF PETROFF / GETTY ?? Bertolucci i Schneider a la première de la pel·lícula
BERTRAND RINDOFF PETROFF / GETTY Bertolucci i Schneider a la première de la pel·lícula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain