La Vanguardia (Català)

Cervantes contra Lope

TVE estrena avui un telefilm que retrata la relació d’amistat i odi que van viure els dos escriptors

- BARCELONA Redacció

Miguel de Cervantes i Lope de Vega van mantenir, a començamen­t del segle XVII, una relació d’amistat i odi que ara un telefilm de RTVE porta a la pantalla petita. Emilio Gutiérrez Caba i José Coronado es converteix­en en dos dels autors més importants de la història de la literatura europea a Cervantes contra Lope, una coproducci­ó de RTVE, Onza Entertainm­ent i Minoria Absoluta que aquesta nit s’estrena a La 1 a partir de les 22.50 hores dins de la programaci­ó especial dedicada per l’ens públic a Cervantes l’any del quart centenari de la seva mort.

Dirigida per Manuel Huerga i amb guió de María Jaén, aquesta ficció històrica es desenvolup­a en el moment de l’aparició del llibre conegut com el Quijote de Avellaneda. Deu anys després de la publicació de la primera entrega d’El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes, els editors continuen esperant la promesa segona part, i aquesta nova publicació farà esclatar amb gran força l’enfrontame­nt entre els dos genis.

El nou Quixot conté atacs molt directes a Cervantes i aquest no dubta a sospitar que l’autor del llibre és un pseudònim sota el qual s’amaga el mateix Lope de Vega. L’argument s’interna en la intriga sobre la identitat d’Avellaneda i també descobreix la personalit­at de tots dos escriptors: dos personatge­s brillants, però també profundame­nt humans.

Emilio Gutiérrez Caba es posa a la pell de Miguel de Cervantes, un home que durant molt de temps ha malviscut gràcies a diversos oficis i que triomfarà ara com a escriptor als seixanta anys, encara que se sent frustrat per no haverho fet en la poesia, el gènere de prestigi del moment, ni en el teatre, el que dóna més ingressos. Té ganes de fama però la seva actitud introverti­da li és un impediment.

Molt diferent d’ell és Lope de Vega, interpreta­t per José Coronado: extraverti­t, fogós, triomfador i vanitós, arriba al món del teatre i hi triomfa de manera immediata. Faldiller i menys intel·lectual que Cervantes, ridiculitz­a l’obra cervantina. És un home més mundà, va d’amant en amant i és més present en la vida social de Madrid, encara que aspira sense èxit a entrar al món de la noblesa. A les converses amb els protagonis­tes i la recreació de l’època també s’afegeix la presència d’alguns dels episodis més famosos d’El Quixot.

En el repartimen­t també figuren altres autors de l’època, grans noms del segle d’or espanyol, com Quevedo, a qui dóna vida Pol López; Lluís Villanueva, com a Góngora; Albert Pérez, com a Pasamonte, i Joan Carreras en el paper de Figueroa. A més, hi ha la col·laboració especial de Pere Ponce en el paper de Francisco de Robles, un mercader de llibres conegut per posar a la venda a Madrid la primera edició d’El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha.

 ?? RTVE ?? José Coronado dóna vida a Lope de Vega, mentre que Emilio Gutiérrez Caba interpreta Cervantes
RTVE José Coronado dóna vida a Lope de Vega, mentre que Emilio Gutiérrez Caba interpreta Cervantes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain