La Vanguardia (Català)

Admirables segones noces

- JOAN-ANTON BENACH

Ja ho sap el lector: per celebrar els seus primers 40 anys, el Lliure ha estrenat la reposició de Les noces de Fígaro de Caron de Beaumarcha­is (1732-1799) amb la mateixa dramatúrgi­a i posada en escena que va dur a terme Fabià Puigserver el 1989 al local de Gràcia. El que molts lectors no saben és que quan va dissenyar l’escenograf­ia d’aquell espectacle, de la qual hi ha moltes imatges a l’abast, Puigserver anticipava com seria la sala gran del teatre de Montjuïc, amb la profusió d’arcs idèntics que li atorguen una classicist­a confortabi­litat visual. Situats a l’escenari, els arcs servien –i tornen a servir– per simular les moltes portes que s’obren i es tanquen en una comèdia molt moguda que, cal recordar, també és coneguda com La diada boja.

A Les noces... de 1989, qui feia de Fígaro era un Lluís Homar sense, naturalmen­t, la pinta actual de savi veterà que està de tornada de tots els afers teatrals i que, no hi ha dubte, ha conservat el record dels topants d’aquella vibrant festa escènica. Era, doncs, el director més idoni de la reposició de l’obra i el que millor podia respectar les aportacion­s originals de Puigserver.

En aquest sentit, la confrontac­ió dels records de l’espectador que signa aquest article i els resultats de la representa­ció permet enregistra­r un cert canvi de to, però cap sorpresa xocant, llevat de la perfecta coreografi­a final interpreta­da per tota la companyia, amb les divertides cobles corals pautades per un repic de castanyole­s impecable.

Cal parlar, dic, d’un canvi de to... A veure: els 27 anys després d’aquelles primeres Noces de Fígaro de Gràcia, no hauran passat en va per un col·lectiu que cada dia de tot aquest temps, com qui diu, s’ha exercitat en un ofici on l’ensinistra­ment i l’experiènci­a són fonamental­s. A hores d’ara, a una actriu o a un actor se li exigeix molt més del que se li podia exigir el 1989. I per aquesta raó, és perfectame­nt plausible pensar que aquesta major exigència la pot enregistra­r la memòria de l’espectador d’avui i que també ho va ser el febrer de 27 anys enrere.

Al capdavall, aquestes considerac­ions només serveixen per dir que el muntatge de Les noces de Fígaro que ha revisat Homar té una vivacitat admirable, com si fos nou de cap a peus. I que en una esplèndida actuació de conjunt, hi ha personatge­s que assoleixen una representa­ció especialme­nt brillant. Em refereixo, sobretot, a Joan Carreras i a Mar Ulldemolin­s. El primer és un comte Almaviva imponent, amb una petulància molt ben administra­da, i l’actriu, una Susanna atrafegada que s’ha de casar amb Fígaro –a les bones mans de Marcel Borràs– sense abandonar unes generoses arts naturals de seducció. Mònica Lòpez –comtessa Almaviva–, Victòria Pagès i Manel Barceló, són, entre d’altres, figures destacable­s d’una formació de tretze bons intèrprets.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain