La Vanguardia (Català)

El jazz familiar

-

Superada l’avidesa per la innovació, que es va desencaden­ar entre la joventut en els trepidants anys vint del segle passat, l’afició pel jazz com una de les formes més atractives d’expressió personal es va estructura­r de forma associativ­a als anys trenta. Vull dir que es van fundar múltiples clubs i associacio­ns per reunir les persones que professave­n la devoció per aquella nova música. I no només entitats associativ­es sinó que es van multiplica­r les exhibicion­s en forma de concerts en viu i audicions passives de discos en aquells gramòfons d’una trompa monumental. A Barcelona, entre 1946 i 1950, el jazz va arrelar i va reclutar molts aficionats al voltant del Hot Club, i a partir del 1961 ja es va consolidar de manera estable i permanent.

El Hot Club Barcelona va organitzar concerts importants, reunions, conferènci­es, audicions de novetats fonogràfiq­ues, etcètera, incloent-hi el Festival Internacio­nal de Jazz, afavorit per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’oficina de promoció dinàmica que dirigia Esteban Bassols. Alhora, l’arquitecte Gili, col·leccionist­a de models de locomotore­s, reunia al seu despatx amics i veïns per escoltar els discos de jazz acabats d’arribar. Aquelles reunions en els dominis de l’arquitecte Gili van ser divulgades amb entusiasme pels seus fills, i la seva afició els va portar a fundar una orquestra amateur.

L’orquestra, per respecte al seu progenitor, es va dir La Locomotora Negra i es va llançar a l’execució d’un ambiciós programa musical. Dic ambiciós perquè les formacions instrument­als semblants, que abunden per Europa, formades per elements aficionats que són profession­als de proa en altres esferes, se cenyeixen en el seu repertori a peces senzilles d’estil dixieland i, en canvi, La Locomotora Negra aborda un repertori molt exigent, de temàtica ellingtoni­ana per començar.

En aquest afany, a La Locomotora Negra, se li disculpari­a qualsevol relliscada estètica però és que no només s’hi atreveix sinó que l’executa amb una precisió admirable. I cada cop que els escoltem ens sorprenen més.

Ara, la Locomotora Negra ha volgut dedicar-me una flor. Només puc agrair-l’hi. I l’hi agraeixo doblement per una raó elemental: perquè “no calia”, com diem en català. Per tot això, a tots, moltes gràcies.

La Locomotora Negra aborda un repertori molt exigent, i cada vegada ens sorprèn més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain