La Vanguardia (Català)

Menys trident, menys gol

El Barça, amb un Neymar que no acaba les jugades, pateix en marcadors ajustats

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

El Madrid se li va escapar viu al Barcelona, a qui això de perdonar els rivals i no tancar els partits ja li havia costat disgustos en forma d’empats contra el Màlaga i l’Atlètic. Equip exuberant i contundent en l’àrea contrària des que va ajuntar el trident, el Barcelona ha perdut part del seu encant quan els tres davanters han abaixat un ritme de gols que era estratosfè­ric. Entre Leo Messi, Neymar i Luis Suárez van firmar 122 gols que van valer el triplet de Berlín. L’argentí, el brasiler i l’uruguaià es van retroalime­ntar i van superar-se l’any passat fins arribar a les 131 dianes per acabar amb el doblet. Els registres s’han ressentit en aquests quatre primers mesos i l’encanteri ha perdut efecte. L’equació no falla: menys trident, menys gol per al Barça.

Amb el potencial ofensiu que té entre mans Luis Enrique, jugant a casa i estant més necessitat­s, sorprèn que els barcelonis­tes només realitzess­in tres xuts ben dirigits al clàssic: una falta de Messi, el gol de Suárez i el cop de cap de Sergi Roberto que Casemiro va refusar sobre la línia en l’última jugada.

Acostumats a golejar amb facilitat, als blaugrana els costa de moure’s en marcadors ajustats. Ara, des del 22 d’octubre a València que no celebren tres gols en un partit, un fet que sí que va passar en nou dels 14 primers matxs de la temporada. En canvi, a mesura que el trident ha perdut efectivita­t (de 2 gols de mitjana per partit en els seus dos primers cursos ha caigut a 1,5), el Barça s’ha encallat i només ha fet nou vegades diana en els últims vuit partits.

Que l’idil·li del trident amb el gol no passa pel seu millor moment ho demostra que les dues grans ocasions per fer el 2-0 i sentenciar el duel les van tenir Messi i Neymar i van fallar. El deu va creuar massa davant Keylor Navas mentre que a l’onze se li va aixecar el xut després de deixar assegut Carvajal amb una gran maniobra.

D’un any a l’altre, els cracs han perdut sis gols. L’únic dels tres davanters que millora els seus números és Leo Messi, precisamen­t qui més partits s’ha perdut –tres per lesió i un per malaltia–. El deu, que la temporada passada va estar al dic sec entre setembre i novembre, es va plantar en aquest punt amb 9 gols. Ara dobla la xifra i torna a ser la gran referència ofensiva.

L’explosió de Luis Suárez va permetre al nou proclamar-se pichichi de la Lliga (40) i de la plantilla (amb la barbaritat de 59) el curs passat. Així doncs, era fins i tot lògic que no pogués mantenir el llistó tan alt. Això sí, amb el seu cop de cap al Madrid, l’uruguaià espera haver enterrat d’una vegada la síndrome de la Bota d’Or. Des que va recollir el guardó només havia enviat la pilota a la xarxa dues vegades, encara que en duels importants com Mestalla i el Pizjuán. En el seu historial cal apuntar també el penal que va provocar al Celtic Park.

En el primer gol de Glasgow va ser Neymar qui va assistir Messi, una tendència que s’està repetint aquesta temporada. Al brasiler, molt participat­iu en el joc i desequilib­rant quan encara, li falta acabar les jugades. S’està quedant a mitges en el que es demana a un crac mundial. De fet, cada vegada mira menys el porter i més els companys en un senyal de generosita­t però també de falta de confiança en la seva definició.

Les seves 13 assistènci­es de gol parlen molt bé de la seva visió de joc i ningú a les cinc grans lligues o la Champions no regateja més que el punta brasiler, ni Hazard ni Zaha. Les seves fintes fan estralls en les defenses, fins a 78 rivals ha deixat enrere, però Ney no marca des del 19 d’octubre (aquell dia també va fallar un penal). Això són més de 700 minuts sense fer gol, una sequera superior als 412 d’Alcácer.

En aquest apartat de golejadors, després de dues grans tempora-

des, els registres de Neymar han retrocedit al seu primer any al Barcelona. Només té sis gols al seu caseller i, sancionat contra el Borussia Mönchengla­dbach i l’Osasuna, només li queda el derbi contra l’Espanyol abans de final d’any per millorar la seva estadístic­a. Així doncs, per primera vegada des que va aterrar a Europa, se n’anirà a Nadal amb menys de 10 gols. La porteria ha girat l’esquena a Neymar, tocat a l’adductor, cosa que impedeix al trident d’enlairar-se i penalitza també el Barcelona.

 ??  ?? Neymar salta per controlar la pilota per damunt del madridista Carvajal
Neymar salta per controlar la pilota per damunt del madridista Carvajal
 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ??
ALEJANDRO GARCÍA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain