La Vanguardia (Català)

Els comptes falsos de José Mourinho, al descobert

El tècnic del United es va atribuir un milió d’euros en despeses que no van existir mai

- BARCELONA Redacció

Com una gota malaia, Football Leaks va fent la seva feina. Ahir van aparèixer tres nous actors: José Mourinho, Michael Laudrup i Martin Odegaard.

Hi ha sospites de frau en el cas dels dos primers. No és així pel que fa al tercer, el noruec Odegaard: segons publicava ahir El Mundo, Odegaard, contractat pel Madrid l’any passat (encara tenia 16 anys), es va negar a crear una empresa que li gestionés els drets d’imatge. El seu pare, Hans Henrik Odegaard, havia decidit negar-s’hi basant-se en “qüestions morals”. “Igualment el meu fill guanyarà molts diners, així que també és una qüestió moral sobre quant s’ha d’esforçar a intentar estalviar-se uns quants diners d’impostos, quan altres persones lluiten més per pagar els seus”, va dir Hans Henrik Odegaard.

En algun moment de la tarda d’ahir, mentre el seu Manchester United visitava l’Everton, José Mourinho va haver de pensar en les conseqüènc­ies que li pot portar l’assumpte Football Leaks. Està en joc el seu prestigi.

Segons els investigad­ors, els advocats del tècnic del United havien informat l’Agència Tributària que Koper, l’empresa del portuguès al paradís fiscal de les illes Verges britànique­s, havia tingut unes despeses d’un milió d’euros. Unes despeses que, segons confessave­n els mateixos advocats en correus previs, no existien.

Tot va passar entre el 2010 i el 2013, el temps que Mourinho va passar dirigint el Madrid. Segons els documents que estan en mans del setmanari alemany Der Spiegel, Koper, que té el domicili fiscal al Carib, no va poder generar aquelles despeses perquè mai no ha tingut treballado­rs ni tampoc cap tipus d’activitat real. Segons la xarxa europea d’investigac­ió EIC, Koper amb prou feines havia invertit 100.000 euros en costos de serveis en aquell període. El fisc, tot i això, no va detectar mai aquella anomalia. Així, la gestió dels advocats arribava a bon port.

El que els advocats havien aconseguit va ser convèncer Hisenda que les despeses de Koper havien estat de 26.467 euros el 2010, 528.552 el 2011 i 456.395 el 2012. Això en donava 1.011.414, unes despeses que Hisenda va donar per vàlides. “Hisenda necessita caixa tant sí com no”, diria un assessor extern a Julio Senn, fundador del bufet Senn Ferrero i exdirector general del Reial Madrid (entre els anys 1999 i el 2002). Es calcula que la plataforma Football Leaks –que aplica una estratègia molt similar a Wiki Leaks o als Panamaleak­s– ha recopilat més de 18 milions de documents. Der Spiegel ha liderat la investigac­ió, que s’ha prolongat per set mesos i que està deixant al descobert la doble moral de desenes d’estrelles milionàrie­s del futbol, entre les quals hi ha el mateix Mourinho, Cristiano Ronaldo (va poder haver desviat 150 milions d’euros a un paradís fiscal), Özil, Pepe, Falcao, James o Fabio Coentrão. La majoria d’ells estan representa­ts per Jorge Mendes.

Mentre el PSOE demanava ahir la compareixe­nça al Congrés del director de l’Agència Tributària, un altre nom sortia a escena. Es tracta de Michael Laudrup, que va entrenar el Swansea de Gales entre el 2012 i el 2014.

Segons El Mundo, Bayram Tutumlu, el representa­nt de Laudrup, va poder haver ingressat 4,3 milions d’euros en aquells tres anys a través de set fitxatges: d’allà, tots dos en van poder treure comissions importants . Els investigad­ors diuen que el Swansea va descobrir el frau, va acomiadar Laudrup i també va eliminar Tutumlu de la seva llista d’agents.

Ho fan quan intercepte­n una carta que Huw Jenkins, vicepresid­ent del Swansea, havia enviat a la League Managers Associatio­n el 13 de febrer del 2014: “Creiem que, si BT (Bayram Tutumlu) no estava involucrat en la incorporac­ió d’un jugador, ML (Michael Laudrup) rebutjava que el jugador s’unís a l’entitat. Ho continuem investigan­t”.

“Jo no he rebut mai ni un sol centau per fitxar un jugador. Això era un assumpte dels clubs. Mai!”, va respondre Laudrup. Quan el van acomiadar, al maig del 2014, va rebre una indemnitza­ció d’1,88 milions d’euros. Tutumlu se’n va emportar 415.000.

TRIOMF DELS ADVOCATS El fisc no va detectar mai l’anomalia i l’exentrenad­or del Madrid va sortir indemne de l’afer

 ?? CLIVE BRUNSKILL / GETTY ?? José Mourinho donant instruccio­ns per incorporar Fellaini ahir a Goodison Park, a Liverpool
CLIVE BRUNSKILL / GETTY José Mourinho donant instruccio­ns per incorporar Fellaini ahir a Goodison Park, a Liverpool

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain