La Vanguardia (Català)

Cristiano Ronaldo i la justícia igualitàri­a

- José María Brunet

Un dels aspectes més vistosos del frau fiscal atribuït a Cristiano Ronaldo és que un jutge de Madrid hagi intentat evitar que es difongués la informació relativa al cas. És veritat que Hisenda té un deure de discreció i que el mateix o una cosa semblant cabria dir de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat si hi arriben a intervenir, perquè de la reclamació econòmica es passa a un procés penal. Però resulta més complicat pretendre que els mitjans de comunicaci­ó guardin silenci si reben informació veraç sobre un cas de frau fiscal que afecti polítics o esportiste­s que no només tenen rellevànci­a pública, sinó que també solen apel·lar a la seva tasca profession­al com si estigués vinculada a una especial obligació d’exemplarit­at.

Certament, una prova viciada, com unes escoltes il·legals, poden fer trontollar la validesa de tota una investigac­ió. Amb caràcter general, el ciutadà ha d’estar protegit contra qualsevol temptació d’abús de poder. Però en el cas de Cristiano Ronaldo no estem parlant d’això, sinó d’un presumpte atac informàtic a la firma Senn Ferrero Asociados, que hauria assessorat el davanter madridista i altres coneguts jugadors en matèria fiscal.

No hi ha dubte que aquí es planteja un problema ètic important. Cal debatre fins a quin punt és moralment justificab­le difondre una informació obtinguda ja no de manera il·lícita, sinó presumptam­ent delictiva. En aquest cas concret, Senn Ferrero va demanar al jutge que impedís la difusió de dades sobre el presumpte engany a Hisenda. El magistrat es va trobar, per tant, davant una sol·licitud concreta i raonada, i la seva obligació era donar-li una resposta. La pregunta, en aquest sentit, no és tant si l’esmentada prohibició té base legal, sinó que si resulta realista, i si el silenci dels mitjans de comunicaci­ó resulta exigible. I em temo que no. Els atacs informàtic­s sí que han de ser perseguits, però la teoria de l’arbre enverinat –que serveix per fer caure un procés quan neix d’una prova il·legal– difícilmen­t pot aplicar-se als mitjans de comunicaci­ó quan difonen una informació veraç i d’interès públic. En el cas de les presumptes martingale­s de Ronaldo, aquest interès públic resulta evident. Només cal esperar que els organismes i institucio­ns cridats a intervenir en l’esclarimen­t de les presumptes irregulari­tats evitin que es pugui parlar de qualsevol indici de greuge comparatiu en relació amb el tracte donat a altres jugadors que dissabte passat també van ser sobre la gespa en el ja cèlebre clàssic.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Cristiano Ronaldo amb un gest expressiu en un moment del clàssic
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Cristiano Ronaldo amb un gest expressiu en un moment del clàssic
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain