La Vanguardia (Català)

Recuperar l’estil, 1 - Amb el cul estret, 1

- Sergi Pàmies

Després del partit contra el Madrid, la frase que més vaig sentir a la sortida del Camp Nou va ser: “Aquest any no guanyarem res”. Piqué encara no havia declarat que si recuperem el nostre estil som insuperabl­es i molts culers desemparat­s es resignaven a gestionar el moment d’incertesa futbolísti­ca actual. La decepció no era monolítica, bé perquè hem après a valorar l’esperit competitiu quan les coses no surten bé, bé perquè l’aforament ja no és homogeni i a la grada també hi ha representa­nts del barcelonis­me globalitza­t dels que aprofiten les ganes de fer negoci dels abonats indígenes. Ens hem pres el “tant se val d’on venim” tant al peu de la lletra que qualsevol dia ens tocarà cantar l’himne al costat d’un extraterre­stre i quan l’abracem per celebrar els gols amb aquella alegria tavernària, li notarem la carcassa metàl·lica i la cartera cíborg.

¿El partit? Dolent a la primera part i esperançad­or a la segona. L’ambient preparator­i va esforçar-se a intimidar el rival i cohesionar l’animació. Però de seguida van començar a circular estadístiq­ues malèvoles sobre que cada vegada que cantem l’himne a cappella, llepem. No sé si és veritat però no recordo haver assistit a un mosaic amb assaig previ. Amb l’empenta habitual, l’speaker ens va informar sobre els passos a seguir. I ho va fer amb eficàcia perquè el mosaic va tornar a ser impression­ant. Arrossegat per la pròpia loquacitat, també va dir que l’aixecaríem “d’una manera orgànica”, que, aplicat a un mosaic, no sé què deu voler dir. És, en qualsevol cas, l’adjectiu de moda. Avui tot és orgànic, eclèctic o transversa­l. Jo recordo una discoteca, l’Organic de Sitges, en què, a partir de certes hores, tot era literalmen­t, transpirab­lement i testicular­ment orgànic. D’aleshores ençà, l’adjectiu ha fet tanta fortuna que ha acabat arribant al Camp Nou.

¿Els ànims? Tocats. La directiva hauria de pensar a instal·lar unes paradetes a les sortides de l’estadi que proporcion­essin als culers arguments per l’esperança semblants als que, exercint de rotonda institucio­nal, va transmetre Piqué a la tribu. Del que va dir, em quedo amb una part del missatge: “si recuperem el nostre estil”. Deu voler dir que l’hem perdut, com demostren els últims resultats i, sobretot, que quan Iniesta, Messi i Busquets fan una triangulac­ió ens adonem de quant temps fa que no en vèiem cap. ¿L’estil del Madrid? Zidane el va definir perfectame­nt: “Amb el cul estret”. El Madrid defuig deliberada­ment qualsevol pretensió esteticist­a o intel·lectual del joc. Més que models combinator­is geomètrics i principis quàntics de velocitat i d’espais, apel·la a una primària eficàcia que, sumant-me al corrent gregari d’adjectivac­ió, m’atreveixo a qualificar d’orgànica.

Un altre exemple. En comptes de recrear-se en digression­s filosòfiqu­es, Sergio Ramos –quin gran jugador!– explica els principis tàctics de la jugada del gol: “A Modric le dije: Ponla buena que la enchufo”. La densitat conceptual de l’afirmació recorda aquella cançó popular del “Jo te l’encendré, el tió tió fresco...”. Total: que me’n vaig anar a dormir repetint la frase de Piqué com una pregària, preguntant-me si André Gomes i Arda Turan són els més indicats per recuperar i representa­r un estil que, d’altra banda, ha necessitat evoluciona­r

El Madrid defuig qualsevol pretensió esteticist­a o intel·lectual del joc

per mantenir-se en l’elit.

D’aquesta evolució, que vam viure el primer any de Luis Enrique, al joc actual hi ha una distància que, encara que a l’entrenador li agrada més renyar-nos que il·lustrar-nos, sembla tenir més a veure amb l’abandoname­nt de certa disciplina en els petits detalls i amb l’erosió natural que amb cap fatalitat còsmica. És curiós com, a mesura que evoluciona el negoci del futbol, s’exigeix als aficionats, reconverti­ts en clients, que siguin corporativ­ament dòcils i entenguin qualsevol circumstàn­cia. Encara aconseguir­an que emprenyar-se sigui considerat una causa estatutàri­a de sanció, com si un dels drets fonamental­s del culer no fos, quan el Madrid empata a l’últim minut amb un gol provocat per una falta perfectame­nt prescindib­le, cagar-se en tot. Orgànicame­nt, això sí.

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? Piqué aplaudeix els aficionats del Camp Nou després del matx contra el Madrid
DAVID RAMOS / GETTY Piqué aplaudeix els aficionats del Camp Nou després del matx contra el Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain