La Vanguardia (Català)

La precarieta­t de l’ocupació frena la recuperaci­ó immobiliàr­ia

Els contractes temporals i els sous baixos moderen els preus dels habitatges

- ROSA SALVADOR Barcelona

La recuperaci­ó del mercat immobiliar­i es va iniciar en el conjunt d’Espanya a final del 2014, però només ha complert les expectativ­es dels inversors a Barcelona i, en menor mesura, a Madrid. A la resta del país, en canvi, malgrat que les transaccio­ns han crescut aquest any el 14,6% respecte a l’any anterior, segons l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), els preus no s’enlairen: de mitjana són només l’1,6% superiors als de fa un any, segons les últimes dades publicades pel ministeri de Foment. Segons la taxadora Tinsa, la precarieta­t en l’ocupació està frenant els preus dels pisos, i aquesta tendència continuarà l’any que ve, per al qual preveuen pujades similars, d’entre el 0% i el 2%.

L’excepció a l’estabilita­t de preus de l’habitatge és Barcelona, la primera ciutat en què van començar a pujar els preus, en el segon trimestre del 2013, i en què les alces han estat més fortes. Segons les dades de la taxadora, vuit trimestres consecutiu­s d’alces han apujat els preus de la capital el 19,7%, dels 2.205 euros/m2 que era llavors el preu mitjà de venda d’un immoble als actuals 2.641 euros/m2.

Jorge Ripoll, responsabl­e de l’àrea d’anàlisi de Tinsa, considera que “els preus en general no pugen perquè, encara que s’ha creat més ocupació, és precària i de salaris baixos, de manera que la població no té més capacitat de pagament”. La situació de Barcelona (com la del centre de Madrid, on els preus han pujat des dels mínims el 8,2%) respon a la pressió dels compradors estrangers i els inversors, que destinen els pisos a lloguer, en molts casos a turistes. “Els centres urbans viuen un procés de gentrifica­ció, que atreu compradors d’un poder adquisitiu alt. Però fora d’aquestes zones la situació és molt diferent”, afegeix Ripoll.

Segons Tinsa, la recuperaci­ó econòmica ha afectat el mercat immobiliar­i amb un augment de la demanda, perquè més persones han trobat feina, però majoritàri­ament aquests nous assalariat­s han hagut d’optar pel lloguer: la renda mitjana a Barcelona ha crescut el 18% aquest any, segons el portal Idealista, i el 14,6% a Madrid.

Aquests assalariat­s, tot i això, no aconseguei­xen accedir a un habitatge en propietat. “No hi ha tant crèdit bancari com fa deu anys perquè molts dels que volen comprar un habitatge ara són menys solvents: durant la crisi van perdre la seva feina i ara en tenen una de temporal o amb un sou més baix”, explica Ripoll. Això explica, que malgrat l’interès de la banca a donar hipoteques, el crèdit hipotecari viu continua descendint: les entitats financeres han concedit el 10% més d’hipoteques sobre habitatges fins al setembre, segons l’INE, però l’import mitjà només ha crescut el 2,2% (ara és de 113.000 euros), i no arriba per cobrir les amortitzac­ions que fan les famílies que van subscriure hipoteques abans de la crisi. La mateixa estabilita­t que registren els preus dels pisos fa que aconseguir una hipoteca sigui més difícil que abans per als nous assalariat­s. “Abans de la crisi els preus pujaven cada any el 20%, i amb això els bancs podien ser més flexibles, i donar crèdits que superessin el 80% del preu del pis, perquè sabien que al cap d’un parell d’anys la pujada de preus ja els donava aquell límit de seguretat. Ara en canvi això no passa”, va assenyalar Ripoll.

Les compravend­es han crescut amb més força que els preus: perquè partien de nivells molt baixos (van arribar a caure el 90% durant la crisi), per l’entrada d’inversors que busquen alternativ­es als baixos tipus d’interès dels dipòsits i a la volatilita­t borsària, i perquè la recuperaci­ó econòmica ha tornat la confiança a les famílies que van aconseguir mantenir els seus ingressos durant la crisi, però van ajornar les seves decisions de compra per temor que finalment l’atur també afectés les seves famílies. L’estudi de Tinsa preveu que les transaccio­ns mantinguin també aquest ritme d’augment l’any que ve, i es venguin a Espanya entre 520.000 i 545.00 habitatges. I que les hipoteques mantinguin també el seu ritme actual d’augment, de prop del 10%, fins a les 425.000 o 450.000 operacions, inferior a l’augment de les compravend­es perquè un bon percentatg­e d’inversors compren al comptat.

La força de la demanda de famílies benestants i d’inversors ha augmentat l’interès per l’habitatge nou, però com que gairebé no hi ha promocions a la venda els seus preus s’han disparat (el 20%) l’últim any a Barcelona, fins a prop de 6.000 euros/m2, segons la immobiliàr­ia Coldwell Banker. “El ràpid esgotament dels pisos de nova construcci­ó pot originar a curt termini una nova bombolla immobiliàr­ia a la ciutat”, va assegurar la consultora. En el mateix sentit, Ripoll va reclamar mesures per accelerar les noves promocions, que ara triguen més de dos anys a arribar al mercat. “Tramitar els permisos més de pressa, incorporar noves tecnologie­s o prefabrica­r alguns espais permetrien acabar les promocions més de pressa. Això, en un moment en què els inversors penalitzen el risc i exigeixen primes elevades per assumir-lo, permetria reduir els preus” assenyala Ripoll.

A Barcelona els preus pugen des del 2013 i hi ha una demanda en el segment alt per falta de promocions

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Barcelona i el centre de Madrid són les zones on abans s’han recuperat els preus
INMA SAINZ DE BARANDA Barcelona i el centre de Madrid són les zones on abans s’han recuperat els preus
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain