La Vanguardia (Català)

El jutge dóna temps a l’R-2 per evitar-ne la liquidació

Ajornada sis mesos la junta de creditors de l’autopista

- Redacció

Una altra autopista en fallida, l’R-2, guanya temps amb l’objectiu d’evitar-ne la liquidació. El jutjat mercantil número 10 de Madrid, a petició de la concession­ària Henarsa i del Ministeri de Foment, ha ajornat sis mesos la junta de creditors, que inicialmen­t s’havia convocat per al pròxim 13 de desembre, segons van informar a Europa Press fonts del sector. Ho ha fet per resoldre els recursos contra les propostes de conveni presentade­s, la qual cosa, de facto, dóna oxigen al Govern central per acordar el seu pla de rescat en bloc de les vuit concession­s en fallida.

Aquesta moratòria s’aplica després que diferents jutjats hagin dictat la liquidació de l’AP-36 l’Ocaña-La Roda, l’M-12 Eix Aeroport de Madrid, les radials R-3 i R-5 de Madrid i l’AP-7 en el tram de circumval·lació d’Alacant. En totes elles, Foment ha presentat recursos per guanyar temps i evitar l’inici de la fase de liquidació, que suposaria el pagament de la Responsabi­litat Patrimonia­l de l’Administra­ció (RPA), una compensaci­ó milionària que l’Executiu tracta per tots els mitjans que no s’activi. La patronal Seopan estima que l’erari hauria d’abonar per aquest concepte uns 5.500 milions d’euros en total per a les vuit concession­s.

En el cas de les radials R-3 i R-5 (accesos de Madrid) i la circumval·lació d’Alacant (Ciralsa), el jutge va decretar que no hi havia suspensió, la qual cosa obligava a posar els actius en mans de l’Estat el passat 1 d’octubre. Finalment, el magistrat va decidir donar més temps perquè el traspàs pogués fer-se de manera ordenada. En un pròxima interlocut­òria fixarà la data, encara que Foment es va comprometr­e a assumir-les com a molt tard l’1 de juliol del 2017.

El ministre Íñigo de la Serna vol reactivar el pla dissenyat en l’etapa d’Ana Pastor que preveu resoldre la situació de les vuit concession­s. I ja ha iniciat contactes amb la banca. Consisteix a refinançar el deute, de 3.400 milions, aplicant un quitament del 50% i traspassan­t les vies a l’empresa pública Seittsa. El passiu restant es titulitzar­ia en un bo a 30 anys remunerat a l’1%. Fins ara, els creditors estrangers s’han oposat a aquesta solució. Que gran part del deute s’hagi venut a fons voltor, en dificulta l’operació.

La decisió dóna oxigen a Foment en la seva negociació del pla per rescatar les vies en fallida

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? En total hi ha vuit concession­s en risc de liquidació, entre les quals les radials de Madrid
DANI DUCH / ARXIU En total hi ha vuit concession­s en risc de liquidació, entre les quals les radials de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain