La Vanguardia (Català)

L’Eurogrup aborda els pressupost­os d’Espanya

- MADRID Efe i redacció

L’Eurogrup discuteix avui els plans pressupost­aris dels vuit països de l’eurozona que estan en risc d’incomplir els seus compromiso­s de dèficit, entre els quals Espanya, i buscarà un acord per tancar la revisió del tercer rescat a Grècia, un pas imprescind­ible per estudiar un alleujamen­t del seu deute.

L’agenda dels ministres d’Economia i Finances dels països de la moneda única ve carregada, amb dues sessions de treball, en lloc d’una, com és habitual.

Al matí els ministres discutiran la situació pressupost­ària de l’eurozona i els projectes de pressupost dels estats membres per al 2017, després que al novembre la Comissió Europea (CE) presentés unes previsions que confirmave­n el creixement moderat, però no exempt d’obstacles de l’eurozona, i generaven dubtes sobre l’acomplimen­t de diversos països. L’atenció se centrarà en els països que la Comissió veu en risc de desviar-se dels seus objectius de dèficit: Espanya, Portugal, Bèlgica, Itàlia, Xipre, Lituània, Eslovènia i Finlàndia.

Els seus ministres hauran d’explicar quines mesures pensen prendre per assolir els seus objectius i com les implementa­ran, malgrat que fonts europees esperen que els països “segueixin fidelment les recomanaci­ons de la Comissió” i no hi hagi “cap novetat”.

En el cas d’Espanya, l’Executiu comunitari fins ara només ha avaluat els pressupost­os prorrogats del 2016 –sense mesures addicional­s– enviats pel Govern central en funcions, amb què Brussel·les preveu que el dèficit es desviï el 2017 fins al 3,8 % del PIB davant el 3,1%.

El Govern va aprovar divendres passat el sostre de despesa i els objectius de dèficit per a l’any vinent, que preveuen ajustar-se al que s’ha compromès, però encara ha de negociar amb el Congrés i enviar a la CE uns comptes complets que segurament no arribaran fins al gener. “No hi ha ningú trepitjant l’accelerado­r pel que fa a Espanya”, expliquen fonts europees.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain