La Vanguardia (Català)

Rajoy refreda les demandes de reforma constituci­onal

oeEl PP ja no rebutja un canvi, però demana prudència i objectius clars oeEl PSOE deixarà per al curs vinent la petició d’una subcomissi­ó

- Enric Juliana Madrid

POLÍTICA 12 A 14 i EDITORIAL

Les cendres de Matteo Renzi van presidir ahir la celebració del 38è aniversari de la Constituci­ó espanyola al Congrés dels Diputats. Un cadafal invisible amb les restes mortals de la reforma constituci­onal italiana, rematada diumenge passat en un referèndum plebiscita­ri, ocupava un lloc destacat al saló dels Passos Perduts, on es va reunir la plana major de la vida política i institucio­nal espanyola. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va incloure en el seu discurs una ferma defensa de la democràcia representa­tiva en temps agitats. Prudència, prudència, prudència. Aquest és el lema de la setmana a Madrid.

La idea que la Constituci­ó del

La presidenta del Congrés defensa la democràcia representa­tiva

“No pot ser una reforma pensada només per alguns i per a alguns”, diu Ana Pastor

1978 ha de ser reformada avança, tot i això. El Partit Popular ja no s’expressa en termes de rebuig. Ara demana prudència, consens i objectius clars. L’esdevenime­nt italià ajuda la dreta espanyola a justificar la seva cautela. La por al fracàs és compartida pels notables del PSOE, encara que el discurs socialista sigui explícitam­ent favorable a iniciar com més aviat millor els treballs de reforma. El PSOE demana reforma, però alhora tem aquest debat, que de manera indefectib­le tornarà a posar el partit en tensió respecte a la qüestió de Catalunya, arquitrau de tota la discussió. La reforma no se cenyiria exclusivam­ent a Catalunya, però la possible modificaci­ó del títol vuitè (organitzac­ió territoria­l de l’Estat) seria el capítol més substantiu. El referèndum, per tant, giraria al voltant de la qüestió territoria­l. Alt voltatge en temps de turbulènci­a. L’estat major del PP tem aquest referèndum. I molts dirigents del PSOE, també. Prudència, prudència, prudència, és el lema de la setmana a Madrid.

El primer pas consistiri­a en la creació d’una subcomissi­ó al Congrés per al començamen­t de les deliberaci­ons. Els populars no volen donar aquest primer pas fins després del congrés del PSOE, que tindrà lloc abans de l’estiu, segons va confirmar ahir el president la comissió gestora del partit, Javier Fernández.

El Partit Popular vol que el PSOE es posi primer d’acord amb si mateix. Un congrés socialista sense delegats catalans amb dret de vot? Aquesta és una de les

qüestions obertes després del cisma d’octubre al comitè federal. La relació PSOE-PSC pren més importànci­a davant la hipòtesi de reforma constituci­onal. Javier Fernández, home greu i tranquil, també es va expressar ahir amb cautela als passadisso­s del Congrés: “Buscarem el consens per formar aquesta subcomissi­ó”. El PSOE també necessita temps. Prudència, prudència, prudència.

Va ser interessan­t observar la salutació de Mariano Rajoy al president de la comissió gestora socialista una vegada conclòs l’acte institucio­nal. Fernández conversava amb un grup de periodiste­s i Rajoy s’hi va acostar expressame­nt per saludar-lo. Calia fer atenció al llenguatge gestual de tots dos. Molt deferent, Rajoy el va saludar agafant-li el brac. Fernández va respondre amb una breu mirada de complicita­t. Tots dos es parlen cada setmana. Aquesta escena resumeix l’actual política d’Estat. El xassís de l’estabilita­t: oposició de dia, acords estratègic­s de nit. Després d’un breu intercanvi de paraules, Rajoy es va acomiadar, irònicamen­t, de la manera següent: “Torno a la dura realitat”.

Les dislocacio­ns realment existents –Catalunya, però no només Catalunya– han convertit la reforma constituci­onal en una perspectiv­a desitjada pels cercles dirigents espanyols. Avui la idea reformista és un corrent dominant i el PP l’accepta amb cautela. La paradoxa és que la reforma hauria estat molt més fàcil en l’anterior legislatur­a. Entre el 2011 i el 2015, PP i PSOE sumaven 297 escons, més de dos terços del Congrés. Els dos partits principals controlave­n la situació i no hi havia una tercera força amb el 10% dels diputats necessaris per exigir un referèndum en cas de reforma simple de la Constituci­ó. Actualment PP i PSOE sumen 222 escons (75 menys), no arriben a dos terços, i Units Podem (71 diputats) disposa dels escons necessaris per exigir un referèndum. Els dirigents d’aquest partit no deixen de repetir que no hi pot haver reforma sense consulta popular. En aquest punt hi estan plenament d’acord Pablo Iglesias i Íñigo Errejón.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va sintetitza­r en el seu discurs els temors existents: una forta defensa de la democràcia representa­tiva (sense citar expressame­nt el populisme), la crida a un ampli consens reformista –“la Constituci­ó no es pot reformar al marge de si mateixa, i no es pot substituir per una altra pensada per alguns i per a alguns”– i crida a la prudència. “Prudència”, deia la corona de llorer dipositada davant l’urna amb les cendres de Matteo Renzi.

La reforma era més fàcil en l’anterior legislatur­a, amb 297 escons PP i PSOE

 ??  ?? Vista general del saló dels Passos Perduts del Congrés dels Diputats, on ahir es va recordar el 38è aniversari de la Constituci­ó
Vista general del saló dels Passos Perduts del Congrés dels Diputats, on ahir es va recordar el 38è aniversari de la Constituci­ó
 ??  ??
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain