La Vanguardia (Català)

L’educació catalana supera per primera vegada la mitjana de l’OCDE Segons l’informe PISA del 2015, els alumnes de Catalunya milloren en matemàtiqu­es i ciències, però retrocedei­xen en comprensió lectora

Castella i Lleó, Madrid i Navarra, les comunitats més avançades, a gran distància d’Andalusia, Extremadur­a i les Canàries

- CELESTE LÓPEZ

Per primer cop l’educació catalana aconseguei­x superar la mitjana dels països de l’OCDE, si bé en un context de caiguda generalitz­ada. L’informe PISA del 2015 revela que la millora s’ha produït en matemàtiqu­es i ciències, però ha empitjorat en lectura. Entre les autonomies espanyoles, Catalunya se situa entre el cinquè i el setè lloc.

No és nou, però no per això deixa de ser fins a cert punt frustrant. Per molt que es digui que a Espanya les oportunita­ts són iguals per a tothom, no és cert. No ho és, malgrat les paraules grandiloqü­ents de molta gent i del desig d’igualtat d’altres. L’informe PISA d’aquesta edició ha tornat a posar-ho de manifest: mentre els alumnes d’una part d’Espanya progressen en coneixemen­ts i habilitats, d’altres també ho fan, és veritat, però a gran distància dels primers, amb la qual cosa les possibilit­ats de progressar en el futur es veuran més limitades. Segons els resultats d’aquest treball, els estudiants de 15 anys de les comunitats del nord (posant la línia divisòria a Madrid) tenen un nivell superior als del sud, i es manté la bretxa registrada des de fa dècades.

De l’anàlisi de l’informe se’n desprèn, però, que en termes generals totes les comunitats han millorat lleugerame­nt els resultats obtinguts en proves anteriors, circumstàn­cia que coincideix amb el descens de la mitjana registrada a l’OCDE en aquesta edició.

Però el que és clar és que hi ha comunitats com Castella i Lleó, Madrid, Navarra i Galícia que destaquen clarament en les tres àrees avaluades (tot i que aquesta vegada s’ha posat fet un èmfasi especial en ciències). I a la cua, altre cop, Andalusia, Extremadur­a i Múrcia, a les quals cal afegir les Canàries, comunitat que no va participar en l’anterior edició. Les deficiènci­es més importants es troben en matemàtiqu­es, on la diferència entre la que obté més bona puntuació (Navarra, 518) amb la que es troba a la cua (Canàries, 452) és de 66 punts. És una situació manifestam­ent pitjor que en edicions anteriors. El 2012 la diferència entre la millor i la pitjor puntuació en matemàtiqu­es va ser de 55 punts, “equivalent a gairebé un curs escolar i mig”, segons va explicar llavors l’equip d’Educació encapçalat per José Ignacio Wert.

Per què s’explica aquestes diferèncie­s territoria­ls? Ahir el ministre Íñigo Méndez de Vigo no ho va indicar, i va centrar part de la seva intervenci­ó a assenyalar que Espanya és un dels països en què menys influeix l’entorn econòmic, social i cultural de l’estudiant, però el 2012 l’equip de Wert sí ho va assenyalar amb claredat: l’entorn econòmic i social influeixen de manera molt clara en el rendiment de l’alumne. I l’informe PISA ho deixa clar.

De fet, s’estima que més del 50% de la variabilit­at en les puntuacion­s mitjanes en ciències s’explica per l’índex social, econòmic i cultural de les comunitats (l’anterior equip del ministeri parlava del 85%). Com més bona situació, com Madrid, més bons resultats. De fet, l’informe assenyala també que si es descompta aquest índex totes les comunitats veurien incrementa­da la puntuació, i els augments més grans serien a Andalusia (augmentari­a 24 punts), Múrcia o les Canàries.

Un altre factor que incideix en aquest índex és el nivell d’estudis dels pares: PISA torna a deixar clar que si els pares tenen estudis superiors els estudiants tenen més bons resultats acadèmics (Espanya triplica el percentatg­e d’alumnes de 15 anys amb pares amb un nivell educatiu baix i mitjà-baix, un 25% davant un 8%). Això passa en les tres competènci­es estudiades, tot i que també cal dir que els alumnes amb pares amb un nivell educatiu alt obtenen resultats inferiors als seus homòlegs de la UE i de l’OCDE.

El nivell econòmic i social, com també el nivell d’estudi dels progenitor­s, influeix molt més que altres aspectes com la immigració, factor que sovint es culpa del descens del rendiment escolar. Però l’informe PISA desmenteix aquesta afirmació: a Espanya la proporció més gran d’alumnes immigrants de 15 anys es troba a Madrid (20%), Catalunya (19%) i les illes Balears i La Rioja (totes dues amb 17%). En canvi, Andalusia (4%) i Extremadur­a (2%) són les que tenen menys estudiants estrangers. Les dades són clares.

Això sí, en totes les comunitats els alumnes natius rendeixen més que els d’origen immigrants, fins i tot en més proporció que la mitjana de la UE i de l’OCDE. A La Rioja la diferència és de 71 punts, a l’Aragó de gairebé 70 i a Catalunya de 62. A les Canàries el rendiments entre natius i no-natius és similar, com també a Andalusia.

Els alumnes de les Canàries estan a més d’un curs i mig dels de Navarra en matemàtiqu­es L’estatus social, econòmic i cultural explica les diferèncie­s de rendiment escolar entre el nord i el sud

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Els resultats dels alumnes de les comunitats amb més recursos són superiors als de les que en tenen menys
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Els resultats dels alumnes de les comunitats amb més recursos són superiors als de les que en tenen menys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain