La Vanguardia (Català)

Merkel llança la seva campanya amb un discurs més dur sobre immigració

La cancellera alemanya és elegida per novena vegada líder de la CDU

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La cancellera va ser reelegida com a presidenta de la Unió Cristiana Demòcrata (CDU) amb un 89,5% dels vots. En la seva intervenci­ó, Angela Merkel es va manifestar a favor de prohibir el burca en espais públics.

Per a Angela Merkel, cancellera d’Alemanya, es deu haver convertit en una cita gairebé rutinària, a la qual es presenta sense despentina­rse. Des del 2000, cada dos anys se sotmet al vot dels seus coreligion­aris per ser elegida –així va passar novament ahir, per novena vegada consecutiv­a– com a presidenta del seu partit, la Unió Cristiana Demòcrata (CDU). A la ciutat renana d’Essen, a l’oest del país, la CDU celebrava el seu congrés federal, i els 1.001 delegats van tornar a confiarli les regnes del partit pel 89,5% de vots, dues setmanes després que ella anunciés a Berlín la seva intenció de presentar-se a les eleccions generals del setembre del 2017 a la recerca d’un quart mandat com a cancellera.

Merkel era ahir a Essen, una vegada més, l’única candidata a succeir-se a si mateixa al capdavant de la formació democristi­ana. Feia dies que els mitjans de comunicaci­ó alemanys apuntaven que un percentatg­e per sota del 90% indicaria un descontent­ament en les bases del partit, després d’uns mesos de gran tensió a causa de l’arribada massiva de refugiats (890.000 el 2015, aquest any, fins ara, 210.000), des que la cancellera va decidir obrir-los les fronteres l’estiu del 2015. Un contingent de votants conservado­rs de la CDU s’ha sentit defraudat per aquesta política migratòria.

L’ampli suport obtingut ahir per Merkel s’acosta a l’objectiu percentual apuntat pels cronistes polítics germànics, però indica alhora un desgast davant les seves pròpies files. Dos anys enrere, al congrés de la CDU a Colònia del desembre del 2014, quan la crisi dels refugiats a Europa era una mica inimaginab­le, Merkel va obtenir el 96,7% de vots. Ara ha rebut 7,2 punts menys. De fet, es tracta del seu pitjor resultat al si de la CDU en els onze anys que fa que és cancellera d’Alemanya, i és, a més, el seu segon pitjor resultat com a presidenta del partit (el més baix va ser el 2004, quan va obtenir el 88,4%, però l’any següent va conquerir la cancelleri­a derrotant el socialdemò­crata Gerhard Schröder). “Gràcies per la confiança”, va dir Merkel després del vot.

Per intentar aturar el malestar entre els seus, la líder democristi­ana va pronunciar ahir, abans de la votació, un discurs d’hora i mitja en què, sense renegar de la seva visió general de la qüestió migratòria –“No és possible el retorn al món anterior a la globalitza­ció”, va alertar–, es va comprometr­e a limitar les seves conseqüènc­ies.

“Una situació com la que vam viure l’estiu del 2015 no es pot repetir i no s’ha de repetir; aquest és el meu objectiu polític tant a Alemanya com a Europa”, va afirmar. Sobre els sol·licitants d’asil presents a Alemanya, va afirmar: “No tots es podran quedar; cadascuna de les sol·licituds serà avaluada individual­ment i cada cas serà resolt”.

En un gest dirigit a l’ala més dretana del seu partit, i també a la seva aliada bavaresa, la Unió Social Cristiana (CSU), Merkel va reivindica­r fermesa en la defensa dels valors d’Alemanya i va subratllar: “El dret alemany preval per sobre de la xaria; les lleis les ha de complir tothom, sense excepció. Regeixen per a tots els alemanys, però també per a tots aquells que han vingut a viure aquí”. La frase va ser saludada amb aplaudimen­ts. Després va argumentar que en una societat oberta correspon anar “amb el rostre descobert”, i va recordar el seu pla per prohibir el vel integral “en tots els llocs on sigui legalment possible” (és a dir, a l’administra­ció pública,

escoles, universita­ts, i davant els tribunals). El ministre de l’Interior, el democristi­à Thomas de Maizière, busca fa temps la modalitat legal per vetar que les dones musulmanes portin la cara tapada en determinat­s espais públics. Amb tot, la presència del vel integral a Alemanya és marginal.

La cancellera buscava ahir, en suma, cohesionar els seus davant unes eleccions que “seran les més difícils des de la reunificac­ió”, una frase que ja havia fet servir fa dues setmanes quan va anunciar que tornava a aspirar a la cancelleri­a. “Necessitar­é la vostra ajuda”, va dir. La cancellera buscava també evitar noves fugues de vots cap al partit populista dretà Alternativ­a per Alemanya (AfD), que es prepara per entrar al Bundestag (cambra baixa) en aquests comicis. Els sondejos solen atorgar a l’AfD un suport de prop del 13%, la qual cosa la convertiri­a en tercera força política del país. En l’últim any i mig, l’AfD ha obtingut bons resultats en totes les eleccions regionals, encara que també pesca vots de descontent­s d’altres partits, incloent-hi el socialdemò­crata SPD, actual soci de Govern de Merkel. Sense citar els líders de l’AfD pel seu nom, Merkel va arremetre contra les “solucions simples” del populisme, i els va retreure la pretensió d’erigir-se en intèrprets absoluts del “poble”.

La líder democristi­ana va adreçar als delegats a Essen un discurs d’una hora i mitja, que va anar seguit d’una ovació amb més d’onze minuts d’aplaudimen­ts. Algunes veus crítiques van prendre la paraula. El delegat Eugen Abler, citat per Afp, va desafiar Merkel així: “Vostè ha modificat el curs de la CDU cap a l’esquerra, però cap a l’esquerra guanyem pocs electors, mentre que en perdem molts cap a la dreta”.

Encara que congrés rere congrés, Merkel aconseguei­x un suport al si del seu partit que sempre voreja el 90%, encara se li resisteixe­n les espectacul­ars xifres aconseguid­es en el passat per dues de les grans figures de la CDU: Konrad Adenauer i Helmut Kohl. Així, Adenauer va aconseguir sumar el 100% de vots dels seus coreligion­aris el 1954, el 1956 i el 1958, mentre que el 1990, any de la reunificac­ió d’Alemanya, Kohl va obtenir el 98,5% de suports en el partit. En tot cas, en l’esfera internacio­nal i per comparació recent, la longevitat política de Merkel sí que comença a ser notòria.

 ?? KAI PFAFFENBAC­H / REUTERS ?? Angela Merkel, rebent ahir un ram de flors després de ser reelegida presidenta del partit al congrés federal de la CDU a Essen
KAI PFAFFENBAC­H / REUTERS Angela Merkel, rebent ahir un ram de flors després de ser reelegida presidenta del partit al congrés federal de la CDU a Essen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain