La Vanguardia (Català)

Regidors sobiranist­es treballen el 6-D sense que hi hagi conflictes

Els independen­tistes es mobilitzen sota el lema “res a celebrar”

- Informació elaborada per : BÀRBARA JULBE, PALOMA ARENÓS i REDACCIÓ

Al voltant d’un terç dels ajuntament­s de Catalunya, segons dades de l’Associació de Municipis Independen­tistes (AMI) uns 350, es van convertir ahir en els múltiples escenaris on els partits independen­tistes (PDECat, ERC i la CUP) van celebrar la seva no commemorac­ió del dia de la Constituci­ó. Dirigents sobiranist­es es van deixar veure en alguns d’aquests consistori­s on càrrecs electes independen­tistes van anar a treballar, encara que els edificis estiguessi­n tancats al públic i no acudís ningú més al seu lloc de treball.

En aquest sentit, la coordinado­ra del PDECat, Marta Pascal, es va traslladar a Vic per reunir-se amb l’alcaldessa d’aquesta ciutat, Anna Erra, que ahir va treballar per decisió política –encara que el mercat medieval que celebrava aquest municipi potser tampoc no li hauria deixat una alternativ­a–. Pascal, de fet, va assegurar que els càrrecs electes del seu partit treballen els 365 dies a l’any, però que ahir no tenien “res a celebrar”, ja que el dia de la Constituci­ó implica commemorar “l’ordenament jurídic espanyol”.

Pascal va instar el delegat del Govern central a Catalunya a “canviar la tendència” de la seva predecesso­ra, Llanos de Luna, apuntant que la millor manera d’abanderar el diàleg seria demostrar-ho obrint-se a parlar de tot.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va traslladar fins a Celrà, consistori gironí que ahir va obrir per cinquè any consecutiu i que té com a alcalde el cupaire Daniel Cornellà. Forcadell va participar en el canvi del nom d’una plaça: la de la Constituci­ó, rebatejada com a Maria Mercè Marçal. “S’ha de respectar el que decideixi cada consistori, i els alcaldes i regidors han de fer allò que els dictin les seves conviccion­s”, va defensar Forcadell.

Al marge de càrrecs electes, en el cas d’aquest consistori ahir tan sols hi van anar a treballar quatre empleats de la trentena que té l’administra­ció local. “Han vingut menys treballado­rs per l’efecte judicial que va tenir la denúncia contra l’Ajuntament de Badalona. Això ha atemorit algunes persones, que no han vingut per por de ser expedienta­des per venir a treballar” un dia com aquest, va manifestar l’alcalde.

A Barcelona, regidors d’ERC i la CUP van mantenir una reunió a l’Ajuntament i també va anar a treballar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, d’En Comú. A Girona representa­nts d’ERC, la CUP i PDECat van entrar junts al Consistori. A Mataró, regidors de la CUP van assegurar que l’alcalde del PSC, David Bote, no va permetre obrir l’edifici.

“Avui no hi ha cap motiu per despreocup­ar-se de l’economia i dels serveis socials”, va assegurar el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras que al matí va voler visualitza­r que “no hi havia res a celebrar”, visitant amb la consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa, un geriàtric de Barcelona.

Junqueras va aprofitar aquest acte per descriure les bondats dels nous pressupost­os, per als quals necessita el vot favorable de la CUP. “Són els pressupost­os més socials possibles; incremente­n la despesa social: el 74,7% es destina a polítiques socials”, va assegurar el vicepresid­ent econòmic català.

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, va manifestar que l’acció dels regidors independen­tistes durant la jornada d’ahir pretén denunciar una Constituci­ó que “s’està uti-

Forcadell participa a Celrà en el canvi de nom de la plaça de la Constituci­ó pel de Maria Mercè Marçal

litzant públicamen­t en contra de Catalunya”.

Però al contrari de la que havia estat la línia política fins ara, el nou delegat del Govern d’Espanya a Catalunya, Enric Millo, va defensar la llibertat que tenen els càrrecs electes per expressar-se com vulguin durant el dia de la Constituci­ó, encara que els va demanar “responsabi­litat” per evitar conflictes.

Millo, que ha va participar en la celebració d’aquesta festivitat a la Subdelegac­ió del Govern central a Girona, no va posar inconvenie­nt a deixar que els regidors catalans optessin per treballar avui en els seus respectius ajuntament­s. “És la Constituci­ó de tots, però hi pot haver alguns càrrecs electes que decideixin manifestar-se de manera diferent i poden fer el que considerin oportú, perquè són representa­nts polítics electes i tenen llibertat per expressar-se, com és natural”.

En conseqüènc­ia, Millo va assegurar que la Delegació no havia engegat cap dispositiu extraordin­ari per aquesta raó. Millo va evocar l’“esperit” de l’expresiden­t de la Generalita­t Josep Tarradella­s i el que va predominar durant la transició per recuperar el diàleg a Catalunya i superar així el procés independen­tista i “evitar el rumb de col·lisió”.

A Catalunya es van celebrar alguns actes a favor de la Constituci­ó. Potser un dels casos més rellevants va ser el de l’Ajuntament de Rubí, a la regió metropolit­ana de Barcelona, on es van llegir alguns articles de la Constituci­ó.

La iniciativa, promoguda pel grup municipal del PP, va obtenir la rèplica d’un grup independen­tista, entre els quals hi havia militants de les joventuts del PDECat, que van cremar una Constituci­ó com a mostra de rebuig.

Per la seva part, una de les organitzac­ions que habitualme­nt organitzen mobilitzac­ions el dia de la Constituci­ó, Societat Civil Catalana, va concentrar els seus activistes a Badalona. A l’acte hi van assistir poc més de 250 persones. A diferència d’altres anys, la convocatòr­ia de Societat Civil, no va tenir el suport de grups polítics, que van celebrar aquest dia pel seu compte. Tal és el cas de Ciutadans, que va reunir als seus a l’Hospitalet, i el del Partit Popular, que va organitzar actes locals com el que va protagonit­zar Alberto Fernández Díaz a Barcelona.

Quatre-centes persones més es van concentrar també al migdia a la plaça Urquinaona de Barcelona en una marxa en suport de la Carta Magna convocats per l’associació d’ Espanya i Catalans, que també va convocar les mobilitzac­ions del 12 d’octubre passat.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ahir al costat de l’alcalde de Celrà, Daniel Cornellà
PERE DURAN / NORD MEDIA La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ahir al costat de l’alcalde de Celrà, Daniel Cornellà
 ?? ROBIN TOWNSEND / EFE ?? El delegat del Govern central durant la seva intervenci­ó en el dia de la Constituci­ó, a Girona
ROBIN TOWNSEND / EFE El delegat del Govern central durant la seva intervenci­ó en el dia de la Constituci­ó, a Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain