La Vanguardia (Català)

Luis de Guindos

MINISTRE D’ECONOMIA

- BARCELONA Redacció

El ministre d’Economia, Luis de Guindos ha declarat a Brussel·les que el Govern espanyol aprovarà una reducció de l’IVA del 21% al 4% per als llibres i diaris digitals i per equiparar la taxa amb la dels mitjans de paper.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir a Brussel·les que el Govern espanyol reduirà l’IVA de les revistes, els diaris i els llibres digitals del 21% al 4% per homologar-lo amb la taxa dels productes impresos. La decisió ha estat anunciada uns dies després que la Comissió Europea plantegés diverses mesures per fomentar el comerç electrònic, si bé es tractava de mesures no vinculants.

Guindos va fer aquestes declaracio­ns en acabar la reunió de ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea que va abordar aquest tema. Segons el ministre, “la idea és la convergènc­ia vers els tipus d’IVA que té la premsa escrita”. També va indicar que la rebaixa es farà d’una sola vegada, no de manera gradual, si bé no va precisar la data en què l’Executiu preveu introduir aquesta reducció.

La mesura adoptada per la Comissió Europea (CE) la setmana passada suposa aplicar als llibres en format digital i els diaris en línia un tipus reduït com ja es fa amb els mitjans en paper. El paquet de propostes que sorgeix de la CE també proposa que les empreses que venen productes a través d’internet puguin tramitar totes les seves obligacion­s relacionad­es amb l’IVA a través d’un mateix portal i en el seu idioma, depenent de l’autoritat administra­tiva fiscal del seu país. “Les regles d’IVA són una gran barrera per als comerciant­s en línia. Avui paguen 8.000 euros per complir amb les normes d’IVA a cada país de la Unió Europea en què operen”, ha declarat el vicepresid­ent de la CE i responsabl­e del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

Altres mesures que es plantegen des de Brussel·les pretenen lluitar contra el frau de l’IVA des de fora de la UE, una pràctica que pot distorsion­ar el mercat i crear una competènci­a deslleial. Per això, la Comissió Europea demana que se suprimeixi l’actual exempció de l’IVA que gaudeixen les petites trameses importades a la UE d’un import inferior als 22 euros. Segons Brussel·les, aquest sistema permet el “frau massiu i l’abús”, ja que deixa les empreses en “clar desavantat­ge” davant les competidor­es de tercers països en aplicar-los l’IVA “des del primer cèntim d’euro venut”.

A més, la CE va subratllar que els productes importats de valor elevat, com els telèfons intel·ligents o les tauletes, estan “molt infravalor­ats o descrits incorrecta­ment en els documents d’importació” per poder beneficiar­se d’aquesta exempció de l’IVA.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain